loader
Przepisy wegetariańskie

Pasta bezjajeczna - najlepszy przepis

  • 10 sierpnia 2018

Pasta bezjajeczna to tradycyjny przepis kuchni wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Istnieje bardzo dużo prostych przepisów, ale nie wszystkie mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jednak zrobienia takiej wyjątkowej pasty potrzebna będzie sól kala namak, którą wykorzystuje się do zrobienia wegańskiego majonezu. Cały przepis oparty jest na puszce ciecierzycy i oleju. Taka pasta z powodzeniem może zastąpić typową pastę z jajek, nawet na świątecznym stole.

W większości past bezjajecznych wykorzystuje się tofu, które można pokroić w kostkę lub rozgnieść na papkę, jeśli jest to tofu jedwabiste. Jednak tofu zawsze zostawia po sobie aromat soi co nie każdemu odpowiada. Inne pasty można zrobić z fasoli, ziemniaków, gotowanego selera, a nawet tempeh, wtedy będą miały delikatny smak, ale to nie jest zastępstwo dla pasty jajecznej, raczej inny dodatek. Cechuje je jednak to, że można je wszystkie wykonać z łatwością nawet jeśli nie ma się w tej kwestii doświadczenia.

Bardzo dużo past bezjajecznych robi się z ciecierzycy, która ma lekko orzechowy posmak, jest lekko słodka, a przede wszystkim delikatna. Ale aby totalnie zmienić jej smak warto ją obgotować w wodzie z solą kala namak. Wtedy zrobi się bardzo miękka, jeszcze bardziej delikatna i nabiera zapachu... ugotowanych na twardo jajek! A przez to robi się zastępstwem dla pasty jajecznej. Ponadto wodę z puszki cieciorki też można wykorzystać. I w ten sposób z tych dwóch składników i oleju można zrobić nie tylko pastę bezjajeczną, ale i wegański majonez czy bazę do sosu tatarskiego.

Przepis na pastę bezjajeczną w 30 minut

Lista składników na pastę:

- puszka ciecierzycy,

- łyżeczka soli kala namak,

- 1 i 1/2 szklanki wody,

- pęczek szczypiorku,

- do smaku: szczypta soli kala namak, czarny pieprz.

Sok z cytryny

Składniki na majonez:

- łyżka płatków drożdżowych,

- łyżka octu lub soku z cytryny,

- 3/4 łyżeczki musztardy,

- 1/2 łyżeczki soli kala namak,

- 1/4 łyżeczki syropu z agawy,

- 1-2 szklanki oleju roślinnego.

CiecierzycaSposób przygotowania:

1.Otwieramy puszkę ciecierzycy i oddzielamy płyn od ciecierzycy. Płyn po ciecierzycy przelewamy do naczynia miksera lub blendera, a ciecierzycę przekładamy do rondla.

2.Do ciecierzycy dodajemy wodę i sól, gotujemy pod przykryciem 15 minut na małym ogniu liczone od zagotowania wody. W międzyczasie robimy majonez.

3.Majonez: do wody po ciecierzycy dodajemy wszystkie składniki oprócz oleju i blendujemy 3-4 minuty. Dodajemy strumieniem olej i blendujemy aż majonez zgęstnieje.

4.Ugotowaną ciecierzycę rozgniatamy widelcem albo blenderem i zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy posiekany szczypior i 1/2 do 2/3 szklanki zrobionego majonezu. Dodajemy do smaku sól i czarny pieprz i dokładnie mieszamy.

Pastę bezjajeczną oraz majonez można przechowywać w lodówce około tygodnia. Jeśli majonez nie zgęstnieje podczas blendowania należy wsadzić go do lodówki i poczekać aż się rozwarstwi, a potem ponownie zblendować, na jednolitą konsystencję, która za drugim razem powinna zamienić się w prawdziwy i gęsty majonez bez jajek.