loader
Przepisy wegetariańskie

Pierogi z dynią i jarmużem

  • 4 września 2018

Lato dobiega już końca, a to oznacza początek długich jesiennych wieczorów, na które przydałoby się jakieś zajęcie. Propozycja to wykonanie jakiejś potrawy, a mianowicie - wegańskie pierogi z dynią.

W wykonaniu pomocna będzie dodatkowa para rąk, ale nie ma przeszkody przed tym, aby pierogi przyrządzić samodzielnie. Ciasto należy wyrobić w misce, mikserze bądź maszynie do chleba. Farsz można przygotować przy pomocy blendera, malaksera lub maszynki do mielenia. Jak widać, podczas przyrządzania pierogów dozwolone jest wiele możliwości, co sprawi, że czas ten spędzony będzie miło i co najważniejsze, bez większego wysiłku.

Bardzo ważna jest dobra organizacja, która znacznie pomoże w przyrządzaniu potraw. Zadbać należy o czystą stolnicę oprószoną mąką, naczynie z farszem, ciasto pod zwilżoną ściereczką oraz garnek z zagotowaną wodą. Dopiero w tym momencie można rozwałkować ciasto, następnie wykrawać z niego kółka i umieścić w każdym łyżkę farszu, a na końcu zlepić je w pieroga. Całość powinna zająć nieco ponad godzinę czasu, w ciągu którego wyprodukuje się około 40 pierogów.

Składniki na 45 – 50 sztuk pierogów:

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej,

  • 2 szklanki wrzątku,

  • 2 łyżki oleju,

  • pół łyżeczki soli.

Farsz:

  • 1 duża cebula,

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • pół łyżeczki ostrej papryki,

  • ⅛ łyżeczki chili,

  • ⅛ łyżeczki cynamonu,

  • olej roślinny,

  • 4 szklanki pokrojonych liści jarmużu,

  • 2 szklanki puree dyniowego,

  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej,

  • sól i czarny pieprz.

Lepienie pierogów

Pierogi podawać można z podsmażoną cebulką albo świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Przygotowanie

Ciasto na pierogi zagnieść z wymienionych składników. Ciasto jest gotowe w momencie, kiedy zrobi się elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk.

Patelnię zalać olejem i rozgrzać go, a następnie dodać posiekaną w kostkę cebulę i smażyć przez 1 minutę. Po tej czynności dodać wszystkie przyprawy, ustawić ogień na minimalny i smażyć tak przez 3-4 minuty.

W czajniku zagotować dość dużo wody. Po odmierzeniu kaszy jaglanej należy przelać ją wrzątkiem, po czym dolać 1 szklankę delikatnie osolonego wrzątku i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.

Podobnie jak z kaszą, jarmuż także należy przelać wrzątkiem, a następnie osuszyć i dorzucić do smażącej się cebuli i zostawić na 5 minut.

Ugotowaną kaszę i podsmażony jarmuż oraz cebulkę przełożyć do miski, a następnie dodać do tego puree z dyni i wszystko zblendować. Na koniec pozostaje doprawienie solą, pieprzem i świeżo startą gałką. Farsz w takiej postaci jest gotowy.

Pierogi należy wkładać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować do wypłynięcia. Po odcedzeniu można podawać pierogi z podsmażoną cebulką bądź odłożyć na jakiś czas żeby wystygły.

Porady

Alternatywą dla tradycyjnej maki pszennej jest mąka orkiszowa lub 1 szklanka mąki razowej i ¾ szklanki mąki pszennej.

Przygotowanie puree z dyni polega na upieczeniu dyni do momentu, kiedy zrobi się bardzo miękka. Następnie wyjąć miąższ i zblendować.