loader
Przepisy wegetariańskie

Wegańska feta z arbuzem

  • 3 sierpnia 2018

Sałatka z arbuzem i fetą jest chyba najpopularniejszym letnim daniem, akceptowanym przez dzieci i dorosłych. Za każdym razem zjada się ją równie chętnie, co poprzednim. Mimo popularności i nieprzeciętnego, orzeźwiającego smaku, zawsze znajdzie się ktoś, kto jeszcze nie wie, o czym konkretnie mowa. Z uwagi na ten fakt, postanowiłam opowiedzieć o tym, skąd w ogóle się wzięła wegańska smakowitość. 

Do niedawna dość szaloną koncepcją zdawało się być połączenie fety i arbuza. Znalazł się jednak, szalony kulinarny doktorek, który zdecydował się postawić pierwszy krok i dokonał niebanalnego eksperymentu - połączył słoną przekąską z soczystym, słodkim arbuzem. Pomysł okazał się być genialny! Oczywiście, w odpowiedzi na kuchenną nowinkę pojawiło się mnóstwo odpowiedzi. Każda nowa osoba próbowała wmówić innym użytkownikom, że to właśnie ona jako pierwsza zmieszała fetę z arbuzem. Swoją drogą, okazało się, że w Bułgarii czy Grecji, od dawien dawna łączy się twarde sery z tropikalnymi owocami i nikogo ten fakt nie dziwi. 

Nie ma właściwie czegoś takiego, jak rodzime pochodzenie sałatki. Zarówno jeden, jak i drugi kraj uważają się za jej twórców. Sposób przygotowania i podanie specjału jest w zasadzie podobne. Różni je tylko kilka szczegółów. Grecja serwuje zarówno czystą fetę z arbuzem, jak i z oliwkami czy cebulą. Czasami dodaje się też dla smaku oliwy z oliwek czy winegretu z cytrusowego soku, oliwy i przypraw typu sól. Do tej wersji można też dorzucać trochę świeżych ziół, mięty, a nawet pietruszki. Znaczenie ma również sposób serwowania sera. Tutaj najczęściej kroi się go w kostkę albo plasterki. 

W Bułgarii najczęściej podaje się nieskomplikowaną, podstawową wersję złożoną z samej fety, arbuza. czasami dodaje się jedynie ogórka. Ser natomiast, podawany jest w postaci pokruszonych drobinek. Niektórzy przygotowują też wersję z białymi paprykami, cebulą, pomidorami, a całość polewa się octem. Bardzo rzadko sięga się po miętę i oliwę. Grecka forma sałatki ma być raczej słono - kwaśna, natomiast bułgarska słono - słodka, z naciskiem na smak słony. 

Istnieją również znacznie bardziej rozbudowane, niepospolite wersje. Znane są już sałatki z fetą i arbuzem po tajsku, z dodatkiem sosu satay, z makaronem ryżowym, burakami zapieczonymi oraz z kiwi. Sposobów jest bardzo wiele. Ciekawostką jest fakt, że w warunkach domowych można z łatwością zamarynować fetę wedle własnych upodobań. Nie ma to jak własna feta, bez konserwantów i szkodliwych dodatków. Czas przygotowania to doba marynowania plus 10 min na inne czynności.

Sałatka z arbuzem

Przepis na wegańską fetę

Na 4-5 porcji potrzebujesz:

  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
  • 1 łyżka soli
  • ewentualnie 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 300 g tofu

Do sałatki potrzebne będą:

  • 1 kg arbuza
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • świeża mięta, pokrojona na maleńkie kawałeczki (1 garść)
  • chilli suszone lub świeże (świeże jest ostrzejsze)

Sposób przyrządzenia:

Tofu kroimy w kosteczkę i ciasno upakowujemy w szklanym naczyniu (może być słoik). Blenderem miksujemy podane składniki na gładką papkę. Zalewamy tofu i na 24 h odstawiamy w zimne i chłodne miejsce (najlepiej do lodówki). Następnego dnia, tofu należy odsączyć. Zalewę można pozostawić do ponownego użycia. Odsączone tofu kruszymy na kawałki, potem przesypujemy do osobnego naczynia. Arbuza kroimy na kawałki. Dodajemy tofu, mięty, chilli, limonki. Można dodać też coś od siebie. 

Cenne rady:

  • Zamarynowane tofu będzie przydatne do spożycia przez następne kilka miesięcy, jeśli będziesz trzymać je w lodówce. 
  • Dobrze smakuje nawet po 1 dniu leżakowania, ale najlepiej smakuje, jeśli poleży tam dłużej
  • Marynatę można używać kilka razy - nie trzeba utylizować, jeśli pozostała się
  • Warto spróbować też innych form sałatki. Polecamy też poeksperymentować z makaronem ryżowym, czarnymi oliwkami.