loader
Przepisy wegetariańskie

Wegański fast-food? Zdrowie na wyciągnięcie ręki!

  • 24 września 2018

Fast-foody kojarzą nam się z przetworzoną żywnością, sprzedawaną w tunelach czy innych podejrzanych miejscach, które na pewno nie świadczą o świeżości i jakości produktów. W czasach, gdy na pęczki mamy różne fast-foodowe restauracje, ciężko jest znaleźć jedzenie wartościowe i zarazem szybkie w przygotowaniu. Jednak na przeciw wymaganiom sympatyków życia eko, wychodzą mniejsi i więksi przedsiębiorcy, oferując wegańskie fast-foody. Co ciekawe, większość przekąsek możemy sami szybko przygotować w domu i zabrać w drogę!

Domowy wege hot-dog

Bułka z parówką na ciepło, to coś co rozgrzeje nas w jesienne chłodne dni – szybka do zrobienia, szybka do zjedzenia, idealna na mały głód.

Składniki:

  • pełnoziarniste bułki do hot-dogów,
  • sałata (masłowa lub lodowa, według upodobań),
  • parówki sojowe,
  • zielony ogórek,
  • pomidor,
  • cebula,
  • majonez lub musztarda,
  • ketchup,
  • opcjonalnie – szczypiorek do posypania.

Parówki gotujemy, warzywa kroimy, bułki podgrzewamy, smarujemy musztardą i ketchupem i voila!

pizza wege

 

Szybka pizza wege

Pizza bez drożdży i pieczenia o chrupkim spodzie i smakowitym cieście? Tak, to możliwe! Taka pizza jest odpowiednia na każdą porę dnia – i na śniadanie w postaci omleta i na syty obiad z bogactwem dodatków i na lekką kolację. Jeśli nie posiadasz piekarnika lub nie masz czasu na długie pieczenie, możesz wykorzystać przepis na pizzę z patelni.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka letniej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Przygotowanie:

Suche składniki (mąka, sól, proszek do pieczenia, zioła) mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy ciepłą wodę i olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na chwilę. Przez ten czas możemy przygotować składniki na wierzch pizzy.

Propozycja:

  • mała cebula,
  • pomidor,
  • cukinia,
  • mała papryka,
  • bazylia lub oregano do posypania,
  • przyprawy według uznania: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma.

Dla odmiany zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego, możemy spróbować eko sos BBQ (według przepisu Magdy Nowaczewskiej):

  • 3 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki syropu z agawy,
  • 1 łyżka oliwy.

Na rozgrzanym oleju (ok. dwie łyżki) wykładamy ciasto. Podsmażamy przez około pięć minut, przekładamy na drugą stronę. Przez ten czas na drugiej patelni możemy podgrzać warzywa (jeśli chcemy, aby były zgrillowane). Wylewamy na ciasto sos BBQ, układamy pokrojone (i ewentualnie podsmażone) warzywa, przykrywamy patelnię i po kwadransie sprawdzamy czy pizza jest już gotowa. Na koniec posypujemy bazylią lub oregano.

Frytki z marchewki

Frytki to przekąska, która posmakuje każdemu. Możemy je przygotować nie tylko z ziemniaków. Zdrowszą alternatywą jest marchewka. Jeśli chcemy zrobić 3 porcje powinniśmy użyć:

  • 5 marchewek średniej wielkości,
  • 5 łyżek oleju ryżowego,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • papryka w proszku,
  • czosnek w proszku.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Marchewkę kroimy w słupki o grubości ok 1,5 cm. Wsypujemy ją do miski i mieszamy z olejem i przyprawami, a następnie wkładamy do worka do pieczenia. Wkładamy go do piekarnika na około pół godziny.

Zdrowy fast-food

Jak widać zdrowe odpowiedniki szybkich przekąsek wcale nie muszą być przyrządzone z ekstrawaganckich składników, a ich przygotowanie jest krótkie i przyjemne. Warto skusić się na takie jedzenie, ponieważ nie tylko szybko zaspokoi nasz głód, ale dostarczy wartościowych substancji odżywczych.