loader
Przepisy wegetariańskie

Zapiekanka selerowa

  • 22 sierpnia 2018

Wszyscy chyba kojarzymy kuchnię włoską z warzywami takimi jak dojrzałe, pachnące pomidory, soczyste kabaczki, czy czerwone papryki i jędrne cukinie. Co może jednak wielu zdziwić, w każdej książce o kuchni prosto z Italii znajdziemy oprócz informacji o nich również rozdział poświęcony selerowi.

Seler nie jest popularnie stosowanym przez Włochów warzywem, a z pewnością żaden z mieszkańców Italii nie wyobraża sobie go jako składnika głównego. Po prawdzie w niektórych regionach popularna jest zupa krem z selera, w innych podaję się ravioli nadziewane selerem, ale wciąż warzywo to jest nieco pomijane. Nie zmienia to jednak faktu, że o ile dla Włochów bulwa selera prawie nie istnieje, kochają oni pewne warzywne połączenie - połączenie kaparów, pomidorów, pietruszki oraz właśnie selera. W takie aranżacji bowiem warzywo to odkrywa cały swój smak i podbija podniebienia pokoleń Włochów.

Przepis na zapiekankę selerową

Czas potrzebny do przygotowania dania - około jednej godziny.

Ilość porcji - około 6-8 porcji dla dorosłych osób.

Składniki:

  • 500 mililitrów mleka roślinnego (na przykład sojowego).
  • 1,5 kilograma obranej bulwy selera.
  • 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku.
  • 2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów.
  • 3 puszki obranych ze skórki oraz pokrojonych w kostkę pomidorów.
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
  • Grubo zmielony czarny pieprz.
  • Sól morska.
  • 1 szklanka rozdrobnionych orzeszków włoskich prażonych wcześniej metodą suchej patelni.
  • 3-4 łyżeczki płatków wykonanych z drożdży.
  • Olej rośliny do posmarowania zapiekanki.
  • Pokrojona natka pietruszki dla dekoracji dania.

Seler naciowy

Przygotowanie:

W garnku przygotować 1 litr zimnej wody, 500 mililitrów mleka sojowe oraz solidną szczyptę soli, a następnie całość doprowadzić do wrzenia. W tym samym czasie, 1,5 kilograma selera obrać dokładnie ze skórki i pokroić na cienkie plasterki nie grubsze niż około 2-3 milimetry. Tak przygotowany korzeń selera dodać do gotującego się płynu i gotować przez około 5 do 10 minut, do miękkości warzywa. Po całym procesie, plasterki selera wyjąć, osuszyć i pozostawić do ostygnięcia w osobnym naczyniu.

W tym samym czasie, na oliwie z oliwek podsmażyć posiekany czosnek oraz kapara przez około 2 minuty. Do całości dodać 3 puszki pomidorów krojonych bez skórki, dobrać solą oraz grubą mielonym pieprzem i gotować przez około 10 do 15 minut na małym ogniu.

Piekarniki nagrzać do temperatury 200 stopni. Dno naczynia żaroodpornego posmarować kilkoma łyżka przygotowanego sosu pomidorowego, wyłożyć plasterkami ugotowanego selera i posypać mieszanką drożdży oraz orzechów. Czynność powtarzać w tej samej kolejności, aż do wyczerpania przygotowanych wcześniej składników. Na koniec, górę zapiekanki posmarować olejem oraz posypać pozostałymi orzechami.

Zapiekankę piec w piekarniku przez 20 do 25 minut, a następnie przed samym podaniem udekorować orzechami oraz natką pietruszki. Smacznego.

Rady dla początkujących:

  • Mleko roślinne można zastąpić zwykłą wodą z dodatkiem soli.
  • Zapiekanki nie należy smarować oliwą z oliwek, gdyż może się ona spalić i nadać całości gorzkiego smaku.