loader
Dania główne

Przepis na kotleciki warzywne

Kotlety warzywne to prostota wykonania oraz wielka możliwość doboru właściwie jakichkolwiek składników pochodzenia roślinnego. Przy wykonaniu warzywnych kotletów warto postawić na sezonowe warzywa, które smakują najlepiej. Danie to nada się jako element obiadu lub jako przekąska na śniadanie czy nawet kolację. 

Kotleciki warzywne

Sposobów na przygotowanie warzywnych kotletów jest naprawdę wiele, najczęściej spotyka się te wykonane z kaszy gryczanej, które są soczyste, delikatne oraz wyraziste w smaku, kotlety ziemniaczane, czyli ponadczasowa klasyka, kotlety z brokułami, które są przede wszystkim miękkie oraz zielone, kotlety z kaszy jaglanej, które są idealną propozycją dla osób, uczulonych na gluten, kotlety z bobem czy z cukinią. 

Kotlety warzywne można przygotować dosłownie na każdą okoliczność, zarówno na świąteczny stół, wieczór z przyjaciółmi czy jako przekąska na szybki lunch. Możliwości jest naprawdę wiele, wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych.

Kotleciki warzywne - przepis 

Prosty przepis na kotleciki warzywne, które wykonasz w mniej niż pół godziny!

  • 250 g pełnoziarnistego ryżu (mierzony na sucho)
  • 2/3 szklanki mąki ryżowej, jaglanej lub kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (w przypadku dodania mąki bezglutenowej)
  • 3 cebule
  • 3 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej do smażenia
  • kaszka kukurydziana błyskawiczna lub mąka ryżowa do obtaczania

kotleciki warzywnePrzygotowanie: 

  1. Ugotuj ryż, a następnie pozostaw go do ostudzenia.
  2. Warzywa obierz i zetrzyj na tartce na drobne paski.
  3. Cebulę pokrój na drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor. Następnie dodaj starte warzywa i zasmaż. 
  4. W misce wymieszaj ryż z cebulą oraz startymi warzywami, czosnkiem, mąką ziemniaczaną i ryżową. Dodaj sól i pieprz.
  5. Uformuj kotlety, obtocz je w kaszce, a następnie smaż na patelni. Podawaj na ciepło. 

Kotleciki warzywne dla dzieci

Proste kotlety z warzyw uwielbiają wszyscy, także dzieci, które na co dzień nie przepadają za spożywaniem gotowanych warzyw. Najprostszy sposób na kotleciki warzywne dla dzieci? Przygotuj 2 ziemniaki, marchewkę, kilka różyczek brokuła, kawałek cukinii, garść czerwonej soczewicy, garść płatków owsianych, pół cebuli oraz sól i pieprz. Wszystkie warzywa ugotuj do miękkości, a następnie odcedź i ugniataj widelcem lub zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj płatki owsiane. Uformuj kotleciki i układaj na blasze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (250 stopni) na 15-20 min. 

Kotleciki warzywne z kaszy jaglanej

Kasza jaglana należy do najzdrowszych kasz, dlatego chętnie przygotowuje się z niej np. kotleciki warzywne, które stanowią smaczny dodatek do wielu klasycznych dań codziennych. Kotlety warzywne mogą być dobrym zamiennikiem dla mięsa w formie pieczeni, pulpetów, kotletów czy klopsów. Kotlety wykonane z kaszy jaglanej warto obtoczyć w otrębach pszennych. Dzięki temu mają one nieco bardziej zwartą konsystencję. Kotlety warzywne najlepiej smakują z warzywami, sałatkami. Jest to pyszny i niskokaloryczny obiad. Jeżeli zależy ci na jak najmniejszej kaloryczności kotlecików wstaw je do piekarnika, zamiast smażyć na tłustym oleju.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz