loader
Przepisy wege i vegan

Risotto wegetariańskie

Potrawa wywodząca się z północnych Włoszech. Risotto to popularne danie, które przygotowywane jest na bazie bulionu warzywnego lub zwierzęcego. Kluczem do jej profesjonalnego wykonania jest uzyskanie prawdziwie kremowej konsystencji. Risotto może być przygotowywane na maśle oraz winie. Wersja wegetariańska nie zawiera w sobie mięsa.

Risotto wegetariańskie 

Risotto to jedno z najpopularniejszych dań we Włoszech. Podawane jest wraz z ryżem białym, okrągłym lub średnim o wysokiej zawartości skrobi, a niskiej amylozy. Ziarna ryżu mają zdolność do pochłaniania wszelkich płynów i uwalniania skrobi, dlatego jego konsystencja robi się bardziej kleista, niż przy użyciu długich odmian. Istnieje wiele przepisów na to jak wykonać risotto, jednak wszystkie oparte są o odpowiednie rodzaje ryżu. Procedura jest podobna, różnice pojawiają się tylko w ilości składników. Risotto wegetariańskie, nie jest przygotowywane na bulionie zwierzęcym, lecz warzywnym. 

Risotto wegetariańskie z groszkiem

Risotto to unikalne danie, dlatego można je przygotowywać nie tylko na obiad, lecz także na śniadanie. Wersja z groszkiem, jest bardzo prosta w przygotowaniu. W dodatku groszek zielony jest bardzo łatwo dostępny. Jak się okazuje, nawet risotto z groszkiem można wykonać na kilka sposób. Ten najbardziej znany wymaga przygotowania: 

  •     2 szklanki ryżu do risotto
  •     2 średnie cebule
  •     450 g zielonego groszku łuskanego, może być także mrożony
  •     1 szklanka białego wina (niekoniecznie)
  •     1 litr – 1,2 litra wody lub bulionu warzywnego
  •     pół szklanki tartego parmezanu wegańskiego
  •     3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  •     2 łyżki masła wegańskiego
  •     sól i czarny pieprz do smaku
  •     świeże listki mięty

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę i pokrój ją na drobną kostkę.
  2. Zagotuj wywar warzywny.
  3. Rozgrzej w dużym garnku lub na głębokiej patelni oliwę, wrzuć cebulę i posól ją.
  4. Dodaj ryż i smaż przez chwilę, mieszając.
  5. Wlej na początek łyżkę wazową wywaru warzywnego i poczekaj, aż zostanie ona wchłonięta. Następnie wlej całą porcję.
  6. Rozdrobnij groszek, a następnie dodaj do ryżu i zagotuj. Później dodaj masło oraz starty parmezan
  7. Dopraw do smaku i przykryj pokrywką, pozostawiając na ok. 5 min.
  8. Risotto posyp startym parmezanem. 
  9. Risotto wegetariańskie z cukinia  

risotto wegetariańskie

Delikatne risotto świetnie smakuje również z cukinią. Można do tego dodać również por, natkę pietruszki. Cukinię należy spożywać ze względu na jej właściwości odżywcze. Warzywo świetnie odkwasza organizm, pozytywnie wpływa na proces trawienia, usuwa problemy związane z nadkwaśnością. Co więcej, posiada składniki, które ułatwiają trawienie u małych dzieci.

Risotto wegetariańskie z pieczarkami 

Risotto wegetariańskie przygotowywane z pieczarkami, nie różni się praktycznie niczym od pozostałych przepisów. Dowolność składników sprawia, że risotto jest potrawą uniwersalną, którą można przekształcać według własnego uznania. Wersja z pieczarkami dostarczy na pewno cennych witamin B, C i D. Co więcej, pieczarki są ponadto niskokaloryczne i zawierają w sobie potrzebny kwas foliowy oraz związki bioaktywne.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz