loader
Przepisy wege i vegan

Przepisy na zupę szparagową

Zupa szparagowa to ciekawa propozycja na obiad. Głównym jej składnikiem są oczywiście szparagi, które posiadają oryginalny smak oraz szereg właściwości zdrowotnych. Zupa szparagowa to pyszna alternatywa dla tradycyjnych zup w polskiej kuchni. Szparagi to bogactwo witamin oraz fitosteroli.

Bazą zupy szparagowej są szparagi, mogą być zielone lub białe. Posiadają one liczne właściwości oraz wartości odżywcze, a przy tym są naprawdę mało kaloryczne. Szparagi polecane są kobietom w ciąży, ponieważ wspomagają prawidłowy rozwój płodu. Jak się okazuje szparagi to jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Jak wykonać zupę szparagową?

Do przygotowania zupy szparagowej potrzebne będą: pęczek zielonych szparag, pół kilograma ziemniaków, oliwa, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, kurkuma, koperek, szczypiorek, 200 śmietany, ser feta, 1 litr bulionu jarzynowego.

Zupa szparagowa krem

Zupa krem ze szparagów to pożywne i sycące danie, które można wykonać przy użyciu kilku niezbędnych składników oraz urządzenia elektrycznego, np. blendera. Potrzebne będą: 2 pęczki szparagów, 1 ząbek czosnku, 1 mały por, 0,7 litra bulionu warzywnego, 100 g sera gorgonzola, 200 ml śmietany kremówki, 2 łyżki soku z cytryny, kilka łyżek oliwy, sól i pieprz. Na początku należy umyć wszystkie warzywa, pokroić je na mniejsze kawałki, a następnie dodać do garnka z rozgrzaną oliwą. Zalać całość bulionem i gotować. Dobrze przyprawić i dodać nieco śmietany. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec dodać sok z cytryny oraz ser. Dodawać na ciepło. Na wierzchu przyozdobić kilkoma główkami szparagów i posiekać pietruszką lub koperkiem. 

Krem ze szparagów to delikatny i wyjątkowy smak oraz kremowa, sycąca konsystencja. 

zupa szparagowa

Ile kalorii ma zupa szparagowa?

Zupa ze szparagów posiada niską kaloryczność. Wszystko za sprawą szparagów, które posiadają jedynie 22 kcal. Te zielone warzywa wykazują jednak obfitą ilość witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy A, E, K. Co więcej są również niezastąpionym źródłem takich minerałów jak: wapń, żelazo, sód, cynk, fosfor, magnez, potas. Pędy szparagów zawierają w sobie łatwostrawne białka oraz cukry. Spożywanie szparagów przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, zwalczenia infekcji dróg moczowych. Zawarta w szparach asparagina przyczynia się do zwiększenia wydajności pracy nerek. Szparagi są ponadto skarbnicą beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na oczy. 

Zupa szparagowa - Thermomix

Przygotowanie zupy za pomocą urządzenia elektrycznego thermonix to sama przyjemność z gotowania. Thermonix to pomoc dla nie jednej gospodyni domowej, która lubi praktyczne rozwiązania. Urządzenie to posiada wiele funkcji, które pozwalają na szybsze przygotowanie ulubionych potraw. Thermonix sprawi, że gotowanie stanie się przyjemniejsze i zajmie niewiele czasu. 

Zupa szparagowa z ziemniakami i warzywami

Zupa szparagowa to jedna z najprostszych zup jarzynowych do przygotowania. Szparagi można łączyć np.: z ziemniakami, porem, selerem czy pietruszką. Warzywna zupa to prawdziwe bogactwo cennych właściwości. Aby smak szaragów był jak najbardziej intensywny zaleca się przygotowanie 2 pęczków szparagów oraz ok. pół kilograma ziemniaków. Smaku dodadzą przyprawy takie jak: czosnek granulowany, cebula suszona, imbir, kurkuma czy szczypta gałki muszkatołowej. 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz