loader
Przepisy wegetariańskie

W roli głównej kasza jaglana – edycja zimowa

  • 19 września 2018

Maleńkie, żółte ziarenka z charakterystyczną kropką to właśnie kasza jaglana. Wraca do łask i coraz częściej pojawia się na naszych stołach – i dobrze, bo jej zalety długo można wymieniać! W sezonie jesienno-zimowym warto szczególnie mocno zaprzyjaźnić się z rozgrzewającymi jagłami.

Jagły są najstarszą znaną kaszą. Otrzymuje się ją z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego, uprawianego już w epoce neolitu.

„Dobra kasza na wodzie, bo po brzuchu nie bodzie” – staropolskie przysłowie jest nadal jakże aktualne. A w kontekście kaszy jaglanej nabiera szczególnego znaczenia.

Wartości odżywcze kaszy jaglanej

Jeśli chodzi o wartości odżywcze kaszy jaglanej, to można ją porównać do kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, ale dużo łatwo przyswajanego białka. Jagły cechuje najwyższa zawartość witamin z grupy B: B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny), a także sporo żelaza i miedzi.

Właściwości lecznicze kaszy jaglanej

Kasza jaglana nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i nie powoduje uczuleń. Jest polecana w diecie bezglutenowej, szczególnie chorym na celiakię i zmagającym się z niedokrwistością. Jagły wykazują również właściwości antywirusowe i zmniejszają stany zapalne błon śluzowych, będąc tym samym naturalnym, domowym środkiem przeciw katarowi. O tych właściwościach kaszy jaglanej warto pamiętać w sezonie częstszych infekcji i wprowadzić ją do swojego menu. Kasza jaglana i kasza gryczana jako jedyne kasze działają zasadotwórczo – mogą więc pomóc w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Kasza jaglana a uroda

Jagły zawierają krzemionkę, która działa zbawiennie na włosy, skórę i paznokcie. Ponadto, krzem odgrywa ważną rolę w mineralizacji kości, zapobiegając ich odwapnianiu.

Kasza jaglana na pamięć i cholesterol

Kasza jaglana zawiera duże ilości witaminy E i lecytyny, korzystnie wpływającej na pamięć i koncentrację – powinna więc znaleźć się w diecie osób pracujących intensywnie umysłowo. Dodatkowo, jagły regulują poziom cholesterolu we krwi.

Kasza jaglana a odchudzanie. Ile kalorii ma kasza jaglana?

Kasza jaglana, podobnie jak inne kasze jest dość kaloryczna – 100 g kaszy jaglanej to około 350 kcal. Jagły cechuje wysoki indeks glikemiczny – około 71 dla ugotowanej kaszy, nie powinni jej więc zbyt często spożywać diabetycy. Ale nawet osoby odchudzające się mogą od czasu do czasu pozwolić sobie na kaszę jaglaną, gdyż zawarty w niej krzem usprawnia przemianę materii.

jak gotować jaglaną kaszę

Jak gotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana jest produktem idealnym na śniadanie – jest lekkostrawna i sycąca. Można ugotować ją na wodzie z dodatkiem mleka lub w samym mleku. Przed ugotowaniem kaszę należy obficie przelać zimną a potem gorącą wodą – unikniemy dzięki temu charakterystycznego smaku goryczki.

Gotowanie kaszy jaglanej na sypko

  • 1 szklanka kaszy jaglanej – 2,5 szklanki wody (ewentualnie mleka lub wody z mlekiem w proporcji 1:1)

Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Ściągamy z ognia, zawijamy w koc/ściereczkę i odstawiamy jeszcze na około godzinę.

Kaszę jaglaną z powodzeniem można stosować jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy makaronu. Stanowi świetny dodatek do zup (np. krupniku) czy zapiekanek, ale sprawdzi się również w daniach słodkich, z dodatkiem owoców. Delikatny kleik z kaszy jaglanej można podać osobom chorym, rekonwalescentom oraz dzieciom. Drobno zmielona kasza jaglana może stanowić zamiennik mąki.

placuszki z kaszy jaglanej

Przepisy z kaszą jaglaną


Placuszki z kaszy jaglanej

Składniki:

  • kasza jaglana (ugotować 1 woreczek – 100 g)
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki (pszenna lub orkiszowa)
  • mleko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy (1-2 łyżki)

Kaszę, banany i jajka miksujemy na gładko. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy.

Mleko i olej dodajemy stopniowo – ciasto powinno mieć konsystencję jak na racuchy. Dzięki dodatkowi oleju bezpośrednio do ciasta placuszki nie będą przywierać do patelni.

Smażymy niewielkie porcje ciasta (1 łyżka na placuszek) na rozgrzanej patelni – smażyć z obu stron na złoto.

Placuszki można jeść solo, z dżemem, konfiturą, cukrem-pudrem…

Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami


Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 pomidory
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml wywaru z jarzyn/bulionu
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • ok. 75 g tartego sera (mozzarelli, cheddara, goudy)
  • przyprawy: 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.

Na dużej patelni podsmażamy na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodajemy pokrojonego w ok. 1,5 cm kostkę bakłażana, mieszamy i podsmażamy ok. 2-3 minuty. Dodajemy paprykę i cukinię pokrojone w kostkę oraz przyprawy – wszystko smażymy jeszcze ok. 5 minut co jakiś czas mieszając.

Dodajemy surową kaszę jaglaną (wcześniej wypłukaną w zimnej i gorącej wodzie!), przecier pomidorowy, wywar z jarzyn/bulion – wszystko należy zagotować.

W międzyczasie dodajemy pomidory – sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Po zagotowaniu przekładamy wszystkie składniki do żaroodpornego naczynia z pokrywą (można też przykryć folią aluminiową) i wstawiamy do gorącego piekarnika.

Pieczemy przez ok. 30 minut – po tym czasie ściągamy pokrywkę i posypujemy startym serem, zapiekamy aż do rozpuszczenia się sera.

gofry z kaszy jaglanej

Gofry z kaszą jaglaną


Składniki:

  • 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 łyżek mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru/stewii/innego słodziwa

Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy pianę.

Do miski dajemy żółtko, ugotowaną kaszę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mąkę i olej – wszystko dokładnie miksujemy.

Ubitą pianę delikatnie mieszamy z masą.

Na mocno rozgrzaną gofrownicę wylewamy około 2 łyżki na gofra i pieczemy 4-5 minut.