loader
Przepisy wegetariańskie

Wegetariańskie menu dla przedszkolaka

  • 18 września 2018

Jeżeli jesteś wegetarianką, zapewne chcesz aby Twoja pociecha także funkcjonowała bez spożywania mięsa. Jeżeli męczą Cię obawy, że dieta bezmięsna nie będzie korzystna dla Twojego dziecka – uspokajamy. Dzieci mogą żyć i prawidłowo rozwijać się bez mięsa. Dobry plan żywieniowy bogaty w białko, tłuszcze i kalorie zapewni dziecku wszystko to, czego potrzebuje każdego dnia.

Wegetariańska dieta Twojego dziecka

Zdaniem pediatrów, dziecko do 6 miesiąca życia powinno spożywać jedynie mleko matki, bądź modyfikowane. Wynika to z faktu, że dziecko do 6mc nie ma wyrobionej kontroli nad mięśniami ust i językiem przez co nie jest w stanie bezpiecznie połykać kawałków pokarmu. Po ukończeniu pół roku, do diety możemy wprowadzić kleik ryżowy. Wraz z biegiem miesięcy do diety wprowadzamy kolejne warzywa i owoce. Wege bobas około 8 miesiąca życia może pobierać białko z przygotowanego puree z roślin strączkowych, białego sera czy tofu. U dziecka w wieku przedszkolnym pamiętajmy o dostarczaniu tłuszczy jak np. oliwa z oliwek oraz witaminach z grupy B, wapniu i żelazie.

Śniadanie wege dla Przedszkolaka

Śniadanie daje energię na cały dzień, dlatego jest to najważniejszy posiłek całego dnia. Wege przedszkolak aby utrzymać prawidłową wagę oraz wzrost potrzebuje dobrze skomponowanej diety dla swojego wieku. Z rana dobrze zaserwować ser biały, jaja i sezonowe owoce lub warzywa.

Planując posiłki dla przedszkolaka w diecie wegetariańskiej warto zwrócić uwagę na rozkład białka, błonnika i węglowodanów. Dobrym źródłem węglowodanów i błonnika dla malucha są warzywa, owoce, pieczywo, fasola, ryż i płatki pełnoziarniste.

Przykładowe śniadanie wege
 

placki jaglanre na śniadanie


Placuszki jaglane


Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

  • 6 łyżek ugotowanej, zmiksowanej cieciorki

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + jajko/ zamiennie 2 łyżki siemienia lnianego

  • 2 łyzki sezamu

  • sól

Wykonanie:

Wszystkie składniki poza ziarnem sezamowym mieszamy, smażymy na małej ilości oleju rzepakowego.

* Jeżeli zamiast jajek używasz siemienia, przed połączeniem zresztą składników zalej je niewielką ilością wrzątku.

Wege obiad dla Przedszkolaka

Szykując obiad dla swojej pociechy zwróćmy uwagę na to, co lubi nasz malec. W menu obiadowym może się znaleźć np. pizza z warzywami i serem czy makaron z białym serem. Wegetariańskie posiłki nie są wcale takie trudne, wystarczy wybrać się na wspólne zakupy, poznać smaki swojego dziecka i skomponować ucztę dla małego Łasucha.

Przepis na wegetariański obiad dla przedszkolaka
 

wegetariański mararon z grzybami


Pasta z grzybami

Grzyby świetnie sprawdzą się jako zamiennik mięsa, urozmaicą danie i wzbogacą je o niezbędne białko.


Składniki:

  • 500g makaronu typu wstążki

  • 250g sera rokpol

  • 250g leśnych grzybów

  • 1 szklanka gęstej śmietany

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Całość duś, aż grzyby zmiękną. Pokrusz i dodaj ser, następnie po jego rozpuszczeniu wlej śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj z ugotowanym makaronem. Dla wzmocnienia smaku całość możesz posypać natką pietruszki lub bazylią.

Przykładowa kolacja dla przedszkolaka
 

muffinki dyniowe z kasza jaglaną


Muffinki jaglane z dynią


Składniki:

  • 400g upieczonej dyni (polecam piżmową)

  • szklanka mąki jaglanej

  • 2 jaja

  • 4 łyżki miodu

  • 2 łyżki masła (roztopić)

  • ¾ szklanki zmielonych migdałów

  • sól

  • ¾ sody oczyszczonej

  • przyprawy: łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki imbiru w proszku, szczypta gałki muszkatołowej, 50g suszonej żurawiny

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszamy płynne składniki: puree z dyni z, miód, roztopione masło, na koniec dodaj rozkłócone jaja.

W drugiej misce - składniki suche. Następnie po dokładnym wymieszaniu, przesypujemy suche składniki do masy z płynnych i lekko mieszamy nie pozbywając się grudek.

Ciasto przełóż do papilotek i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym na 170 stopni C. 

 

Życzymy Smacznego! :)