loader

Czym są paluchy drożdżowe?

​ Paluszki drożdżowe, czyli popularne włoskie grissini. Pasują idealnie zarówno do słodkich jak i słonych dodatków. Do tego są proste w przygotowaniu i niezbyt drogie. Lista zakupów Aby przygotować około piętnastu sztuk...

Czytaj więcej

Wegańskich Świąt! Jak przygotować wege Wigilię?

Czy można obchodzić Święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnych potraw? Może komuś się to udało, ale co to za święta bez pierogów, barszczu czy kompotu z suszonych śliwek? Nawet jeśli jesteśmy weganami, możemy przygotować...

Czytaj więcej

Wegański fast-food? Zdrowie na wyciągnięcie ręki!

Fast-foody kojarzą nam się z przetworzoną żywnością, sprzedawaną w tunelach czy innych podejrzanych miejscach, które na pewno nie świadczą o świeżości i jakości produktów. W czasach, gdy na pęczki mamy różne fast-foodowe...

Czytaj więcej

Wegański karnawał – zdrowa zabawa do rana!

Jak przygotować idealne menu na karnawał? Jedzenie na imprezach powinno być lekkie, łatwe do schrupania, pyszne i oczywiście zdrowe! Wbrew stereotypom, że typowe imprezowe przekąski są tłuste, niezdrowe i pozbawione wartości...

Czytaj więcej

W roli głównej kasza jaglana – edycja zimowa

Maleńkie, żółte ziarenka z charakterystyczną kropką to właśnie kasza jaglana. Wraca do łask i coraz częściej pojawia się na naszych stołach – i dobrze, bo jej zalety długo można wymieniać! W sezonie jesienno-zimowym warto...

Czytaj więcej

Wegetariańskie menu dla przedszkolaka

Jeżeli jesteś wegetarianką, zapewne chcesz aby Twoja pociecha także funkcjonowała bez spożywania mięsa. Jeżeli męczą Cię obawy, że dieta bezmięsna nie będzie korzystna dla Twojego dziecka – uspokajamy. Dzieci mogą żyć i...

Czytaj więcej

Pierogi z dynią i jarmużem

Lato dobiega już końca, a to oznacza początek długich jesiennych wieczorów, na które przydałoby się jakieś zajęcie. Propozycja to wykonanie jakiejś potrawy, a mianowicie - wegańskie pierogi z dynią. W wykonaniu pomocna będzie...

Czytaj więcej

Makaron z kurkami i słonecznikową śmietanką

Śmietanka z krowiego mleka posiada w kuchni roślinnej sporo alternatyw. Oprócz gotowych śmietanek roślinnych np. owsianych, które są dostępne w większych sklepach, można śmiało spróbować przyrządzić je samemu w domu. Popularnym...

Czytaj więcej

Zapiekanka selerowa

Wszyscy chyba kojarzymy kuchnię włoską z warzywami takimi jak dojrzałe, pachnące pomidory, soczyste kabaczki, czy czerwone papryki i jędrne cukinie. Co może jednak wielu zdziwić, w każdej książce o kuchni prosto z Italii znajdziemy...

Czytaj więcej

Pasta bezjajeczna - najlepszy przepis

Pasta bezjajeczna to tradycyjny przepis kuchni wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Istnieje bardzo dużo prostych przepisów, ale nie wszystkie mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jednak zrobienia takiej wyjątkowej pasty potrzebna...

Czytaj więcej

Wegańska feta z arbuzem

Sałatka z arbuzem i fetą jest chyba najpopularniejszym letnim daniem, akceptowanym przez dzieci i dorosłych. Za każdym razem zjada się ją równie chętnie, co poprzednim. Mimo popularności i nieprzeciętnego, orzeźwiającego smaku...

Czytaj więcej