loader
Składniki

Pokochaj TOFU! Przeczytaj: co to jest tofu i właściwie "z czym to się je?"

Często słyszymy pytania: co to jest tofu? Jak to się je? Jaki ma smak? Gdzie kupić tofu? Dlatego dziś o tym artykuł.

Warto zacząć od tego, że tofu jest rodzajem twarogu otrzymywanego z mleka sojowego. Tofu to źródło białka, fosforu i wapnia. W skład także wchodzą fitohormony, ograniczające występowanie i rozwój komórek nowotworowych.

Co to jest tofu?

Tofu, nazywane inaczej dofu lub doufu to sprasowany twaróg pozyskiwany z mleka sojowego. Mleko z soi poddawane jest procesowi koagulacji przy użyciu soku z cytryny, soli, siarczku magnezu lub chlorku wapnia/ magnezu. W procesie uzyskuje się serwatkę i pływającą w niej masę, którą się odsącza przez naciskanie, formując w ten sposób bezsmakowe bloki znanego nam z półek sklepowych tofu.

Właściwości zdrowotne tofu są znane i cenione od wieków w Krajach Dalekiego Wschodu, szczególnie w Japonii i Chinach skąd pochodzi słynny twarożek sojowy.

Jak przyrządzić tofu?

To chyba jedno z najczęstszych pytań dotyczących tego produktu. Istnieją miliony przepisów aby nadać pożądany smak temu twarożkowi. Dziś pokażemy prosty i bardzo smaczny przepis na danie z tofu.

PORADA: Cały sekret w obróbce tofu tkwi w tym, żeby uprzednio dobrze je odsączyć z nadmiaru wody. W tym celu przydatny będzie ręcznik papierowy do żywności, w który należy obwinąć produkt, kładąc go na talerzyku, nacisnąć z góry np. deską do krojenia obciążoną dodatkowym ciężarem np. miska wypełniona owocami.

przepis na tofu

Słodko - pikantne Tofu w roli główniej
 

Co będzie potrzebne? - Składniki
 

  • 400g toru – polecam wędzone

  • łyżka oleju kokosowego do smażenia
     

Składniki na sos:
 

  • 2 łyżki ketchupu

  • 2 łyżki syropu klonowego - zamiennie brązowy cukier

  • 2 łyżki sosu Sriracha

  • 1/3 łyżeczki: kuminu, suszonej kolendry, wędzonej papryki

  • sól i pieprz wg uznania
     

Przygotowanie:
 

Tofu wyjmij i odciśnij zgodnie z podaną w tekście wskazówką – jeżeli masz lepszy sposób na odsączenie tofu czekam na Twoją wiadomość na naszą pocztę :)

Odsączony bloczek pokrój w 2 cm plastry i smaż na łyżce oleju kokosowego aż się zarumieni. Czynność powtarzamy z drugiej strony każdego plastra. Wymieszaj wszystkie składniki na sos i przelej go na każdy kawałek tofu równomiernie. Przewracaj kawałki tofu tak by je obtoczyć zawiesinie. Smaż na najmniejszej mocy kuchenki by całość nie przywarła do patelni. Gdy sos się zredukuje a na tofu powstanie przypieczona skórka całość jest gotowa do spożycia! :) Dla dekoracji możesz posypać całość szczypiorkiem i skrojoną ostrą papryczką. 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz