loader
Dania główne

Trzy pomysły na łatwy i szybki obiad w wersji wegetariańskiej

Współcześnie jesteśmy raczej zabiegani i nie zawsze możemy spędzić długie godziny na przygotowaniu obiadu niczym w wykwintnej restauracji. Nie każdy jest też szefem kuchni. Przedstawiamy trzy pomysły na szybkie i łatwe wegetariańskie dania obiadowe, z którymi poradzi sobie każdy początkujący fan gotowania.

Łatwy obiad jest często obiektem rozmyślań i poszukiwań, zwłaszcza jeśli jesteśmy początkującymi kucharzami i nie do końca radzimy sobie ze skomplikowanymi potrawami. Ponadto w dzisiejszych czasach zazwyczaj nie jesteśmy w stanie wygospodarować odpowiednio dużej ilości czasu na kulinarne eksperymenty. Z pomocą przychodzą wtedy pomysły na trzy danie obiadowe, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz są wyśmienitym wyborem dla wegetarian.

Zupa krem z brokułów

Zupy krem z warzyw cieszą się wielką sympatią wśród wegetarian i nie tylko. To danie przygotujesz w mniej niż godzinę. Jest to łatwy przepis na obiad. Podana ilość składników pozwala na ugotowanie zupy na 8-10 porcji.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 średni por
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 5-6 małych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka klarownego masła
  • woda
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie wszystkie warzywa.
  2. Rozgrzej masło w garnku i dodaj posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj sól i pieprz oraz drobno posiekanego pora i zamieszaj.
  3. Oskrobaną i startą na tarce marchewkę wrzuć do garnka i przykryj pokrywką, by zaczęło się dusić. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (jeśli są młode, nie musisz ich obierać). Duś pod przykryciem przez około 10 minut, a potem dolej litr wrzątku.
  4. Brokuła podziel na  różyczki i duś razem z resztą warzyw na średnim ogniu do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Ostudzone warzywa zmiksuj blenderem na gładką masę i postaw ponownie na małym ogniu.
  6. Do szklanki ze śmietaną dodaj łyżkę ciepłej zupy, wymieszaj i wlej go garnka. Dopraw według uznania solą i pieprzem, a jeśli zupa jest za gęsta, dolej więcej wody. Gotowe!

Makaron w sosie pieczarkowo - szpinakowym

Makaron w połączeniu ze szpinakiem i pieczarkami wypada świetnie. Poniższy przepis należy do bardzo łatwych w przygotowaniu i nie zajmie Ci więcej, niż 45 minut. Z tej ilości składników otrzymasz 2-5 porcje obiadowe.

Składniki:

  • 1/2 standardowego opakowania makaronu (dowolny wybór)
  • 1 czerwona cebula
  • 5 pieczarek
  • 1/2 opakowania świeżego szpinaku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente. Nie wylewaj całej wody z gotowania - później przyda ci się około pół szklanki.
  2. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj sól. Pokrój pieczarki i dodaj do zeszklonej cebuli. Lekko podsmaż. Przełóż do misy blendera i zmiksuj na gładką masę razem z tymiankiem i pieprzem.
  3. Masę przełóż na patelnię i podgrzewaj razem z serkiem mascarpone do momentu, aż serek się rozpuści. Następnie dodaj jogurt oraz wodę z gotowania makaronu (ilość według uznania).
  4. Makaron obtocz w sosie i dodaj świeży, umyty szpinak. Całość duś przez chwilę pod przykryciem, aż zauważysz, że szpinak więdnie. Zamieszaj. Danie jest gotowe do podania na talerzu.

Wegetariańskie burgery bez jajek

To bardzo łatwy przepis, który daje szeroki wachlarz możliwości jeśli chodzi o podawanie. Składniki służą przygotowaniu 4 dużych burgerów w sam raz na obiad. Całość zajmuje około 45 minut.

Składniki:

  • 4 małe marchewki
  • 1/2 startego sera żółtego
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 1/2 szklanki mąki (+odrobinę do zagniatania ciasta i smażenia)
  • 2 łyżeczki sezamu
  • posiekana natka pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • pieprz

 Przygotowanie:

  1. Marchewkę drobno zetrzyj na tarce. Dodaj sól i pieprz. Odstaw na chwilę, by marchewka puściła trochę soku.
  2. Ciecierzycę zagnieć w prasce do ziemniaków. Ser zetrzyj na małych oczkach.
  3. Ciecierzycę, ser, pietruszkę, sezam i mąkę dodaj do marchewki i zagnieć ręką jak ciasto. Uformuj kulę. Jeśli potrzebujesz, dodaj trochę mąki.
  4. Ciasto podziel na cztery części i uformuj płaskie burgery. Obtocz je w mące i usmaż na patelni na złoty kolor. Gotowe!

Szybkie dania wegetariańskie cieszą się dużą popularnością wśród osób, które są wiecznie zabiegane. Podane przepisy warto wypróbować we własnej kuchni. Na pewno spodobają się każdemu, kto ceni sobie mało skomplikowany sposób przygotowania.

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz