loader
Poradnik zdrowie

Odchudzanie „na weganie”

Czy istnieje jedyny, uniwersalny i idealny sposób na odchudzanie? Bardzo ciężko znaleźć metodę perfekcyjną dla każdego, ponieważ każdy z nas jest inny. Ale pewne jest, jakich rzeczy należy unikać, aby pozbyć się dodatkowych kilogramów. A czy można chudnąć jedząc? Odpowiedź na to podchwytliwe pytanie znajdziecie w poniższym tekście.

Odchudzanie to gorący temat, który od lat gości na łamach prasy i witryn internetowych. Który przepis jest najbardziej skuteczny? Czy weganie mają łatwiejszą drogę do stracenia kilku czy kilkunastu centymetrów niż mięsożercy?

Dieta roślinna z pewnością jest zdrowym i najbardziej skutecznym sposobem. Czy jest ona przeznaczona dla każdego? Wegańskie menu jest bogate w najrozmaitsze warzywa i owoce oraz zboże. To one też są głównym czynnikiem wpływającym, na utrzymanie prawidłowej wagi.

Weganizm i wegetarianizm - różnice

Warto wspomnieć, czym jest weganizm i czym się różni od wegetarianizmu. Wegetarianie mogą ze swojej diety wyeliminować tylko niektóre produkty odzwierzęce, z kolei weganie nie spożywają niczego, co pochodzi od zwierząt. Zwolennikami weganizmu są nie tylko osoby prowadzące ekologiczny tryb życia, ale również ci, którzy chcieliby schudnąć i wyleczyć się z wielu cywilizacyjnych chorób, takich jak: cukrzyca, nadciśnienie, otyłość, miażdżyca.

Wegańska dieta odchudzająca

Dieta oparta na roślinach to podobno najbardziej skuteczna forma odchudzania. Według różnych badań, na przykład opublikowanych w czasopiśmie „General Internal Medicine”, weganie i wegetarianie tracili zbędne kilogramy o wiele szybciej niż osoby, spożywające mięso.

Czym jest weganizm?

Weganizm jest odmianą wegetarianizmu i polega na całkowitym wykluczeniu ze swojego jadłospisu mięsa oraz produktów, pochodzących od zwierząt, takich jak nabiał, jaja, itp. Pytanie brzmi: co w takim razie może znaleźć się w wegańskim menu? Głównym założeniem weganizmu jest spożywanie produktów wyłącznie roślinnych. Potrawy wegańskie przygotowywane są na podstawie zbóż, roślin strączkowych, orzechów, grzybów, na bazie mleka roślinnego. W menu weganina możemy też znaleźć herbatę, kawę czy cukier, jednak należy je spożywać w niewielkich ilościach.

Jak przygotowywać wegańskie potrawy?

Najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie warzyw i owoców w surowym stanie. Jeśli chcemy, możemy też podać je obróbce termicznej, jednak należy pamiętać, że zmniejsza ona zawartość witamin i minerałów w danych produktach.

Dieta wegańska - odchudzanie

Produkty pełnoziarniste oraz warzywa posiadają niski indeks glikemiczny. Dzięki temu nie powodują wahania poziomu cukru we krwi. Dodatkowo produkty roślinne są bogate w błonnik, który jest istotnym składnikiem w procesie odchudzania – wchłania on wodę oraz pęcznieje w żołądku, dzięki czemu niweluje problemy trawienne, reguluje pracę jelit oraz daje uczucie napełnienia i sytości. Jego spożywanie pomaga przy zaparciach oraz regularnym wypróżnianiu się.

Jeśli chcesz się zdecydować na dietę odchudzająca, weganizm jest skutecznym i rozsądnym wyborem. Warzywa i owoce są źródłem związków biologicznie aktywnych, występujących w roślinach, minerałów oraz antyoksydantów. Trać kilogramy i zyskaj zdrowie!

Komentarze (0)

Zostaw komentarz