loader
Na słodko

Najprostsze ciasto - przepis na szybkie ciasto z jabłkami

Ciasto, które znane jest w każdym polskim domu. Wykonywane od lat, przy użyciu kilku prostych składników, w tym jabłek. Szarlotka lub inaczej jabłecznik to ciasto, które smakuje niemal każdemu. Smaku temu ciastu mogą dodać rodzynki czy posypany z wierzchu cukier puder. Ciasto z jabłkami to najprostszy sposób na pyszną przekąskę do kawy i nie tylko. 

Przepis na ciasto z jabłkami zna każdy wielbiciel cukiernictwa, który wcale nie musi być mistrzem wypieków. O smaku szarlotki decyduje rodzaj jabłek. Jedni cenią sobie słodki smak jabłek, inni decydują się na kwaśne owoce, które w połączeniu z cukrem pudrem równoważą słodycz ciasta. Ciasto w piekarniku przygotowuje się niemal samo, po upieczeniu potrzebuje nieco czasu do ostygnięcia. To właśnie wtedy można zacząć smażyć jabłka. Kruche ciasto szarlotki powinno być miękkie i nie za grube. 

najprostsze ciasto z jabłkami

Najprostsze ciasto

Ciasto z jabłkami to najprostszy wypiek jaki można wykonać. Nadzieniem ciasta najczęściej są jabłka, jednak dodaje się także gruszki, brzoskwinie czy morele. Kruche i niezwykle miękkie ciasto smakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Z szarlotką bez wątpienia poradzi sobie każdy, nawet osoba początkująca. Ciasto z jabłkami świetnie komponuje się z kawą czy nawet lodami waniliowymi. 

Najprostsze ciasto z jabłkami 

Przepisów na szarlotkę jest naprawdę wiele, chociaż najbardziej sprawdzają się te przekazywane z pokolenia na pokolenie. Składniki jakie można wykorzystać do jej wykonania to pół łyżeczki cynamonu lub mieszanka przypraw do szarlotki. Owe mieszanki są faktycznie potrzebne, tylko gdy w składzie posiadają cynamon, goździki, imbir, kardamon oraz wanilię. Można także użyć prawdziwego cukru z wanilii. 

Przepis na najprostsze ciasto z jabłkami 

Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki: 

  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • pół szklanki oleju rzepakowego (125 ml) lub roztopionego, przestudzonego masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel ulubionego aromatu lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 - 600 g dowolnych owoców np. jabłek
  • cukier puder do oprószenia


ciasto z jabłkamiWszystkie wspomniane składniki powinny zachowywać pokojową temperaturę. 

Sposób przygotowania na najprostsze ciasto z jabłkami:

  1. Do miski wbij białka i ubij sztywno na pianę. Na koniec ubijania dodawaj powoli cukier, łyżka po łyżce.
  2. Następnie dodaj żółtka i zmiksuj na jednolitą masę, a później dodaj olej, wlewając strużką. 
  3. Na sam koniec dodaj ulubiony aromat lub pomiń ten etap. 
  4. Do przygotowanej masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem i wymieszaj delikatnie, tak aby wszystko się połączyło. 
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem i przełóż do niej ciasto, wyrównaj na gładko szpatułką.
  6. Na tym etapie możesz umieścić blaszkę z ciastem do rozgrzanego do temp 175ºC piekarnika lub dodać niewielkich rozmiarów kawałki jabłka w cieście, wciskając je do środka. Wybierając to pierwsze rozwiązanie, decydujesz się na osobne przygotowanie owoców. Z tego względu: obierz jabłka, zetrzyj je na tartce o grubych oczkach, a następnie podsmaż. Kiedy ciasto zostanie już upieczone i ostudzone, przełóż je usmażonymi jabłkami.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz