loader
Na słodko

Sok jabłkowy jako zdrowa alternatywa dla cukru w żurawinie 

​Wyjątkowy smak oraz cenne właściwości żurawiny sprawiają, że znajduje ona zastosowanie w wielu potrawach i napojach. Jednak wiele przetworów i suszonych owoców zawiera cukier, który może okazać się problematyczny dla osób pragnących ograniczyć jego spożycie lub zachować deficyt kaloryczny. Dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszy się żurawina słodzona sokiem jabłkowym, która jest zdrową i równie smaczną alternatywą dla cukru. Warto poznać wszystkie zalety takiego rozwiązania i zdecydować, czy sprawdzi się ono w codziennej kuchni.

Dlaczego warto słodzić żurawinę sokiem jabłkowym?

Naturalny sok jabłkowy to zdrowy sposób na dosłodzenie wielu potraw i napojów. Zawiera naturalne cukry, które dodają słodyczy, ale nie powodują przy tym nagłych wzrostów poziomu glukozy. Ponadto sok jest źródłem cennych witamin i składników odżywczych, takich jak witamina C i inne antyoksydanty, które znajdziemy również w żurawinie. Takie połączenie może wpływać na większą neutralizację wpływu wolnych rodników i jednocześnie wzmacniać odporność. Ponadto żurawina jest znana ze swoich właściwości mogących przyspieszać łagodzenie infekcji dróg moczowych, zapobiegać zaparciom i wspierać pracę układu trawiennego.

Ze względu na cenne właściwości żurawina słodzona sokiem jabłkowym to idealny dodatek do dań przede wszystkim w sezonie jesienno-zimowym. To wtedy nasz organizm potrzebuje największego wsparcia odporności. Warto zauważyć, że ze względu na słodki smak taki produkt bardzo dobrze sprawdzi się również w posiłkach dla dzieci, które mają wybredniejszy gust. Z kolei brak cukru jest ważną zaletą dla osób, które chciałyby zadbać o zdrowszą dietę. Powinniśmy jednak upewnić się, że wybrana żurawina słodzona sokiem jabłkowym pochodzi od sprawdzonego dostawcy i nie zawiera sztucznych dodatków. Takie produkty oferuje między innymi sklep Delikatesy Zdrowo.

Żurawina słodzona sokiem jabłkowym jako dodatek do napojów i deserów

Słodki smak żurawiny z sokiem jabłkowym czyni ją idealnym uzupełnieniem naparów i deserów. Dzięki odpowiedniemu suszeniu taką żurawinę można z powodzeniem przechowywać przez dłuższy czas w ciemnym i suchym miejscu. Dlatego warto ją wykorzystać podczas przygotowywania rozgrzewających herbat jesienią lub zimą, a także jako dodatek do kompotów. Oprócz tego świetnie sprawdzi się przy wypiekach i różnego rodzaju deserach, takich jak chleb, ciasta, serniki, babeczki czy lodowe kompozycje.

Słodzona żurawina w codziennych potrawach — w jakich wydaniach sprawdzi się najlepiej?

Mimo że żurawina słodzona sokiem jabłkowym kojarzy się w pierwszej kolejności z deserami i gorącymi napojami, bardzo dobrze komponuje się również z sałatkami oraz z mięsem. W sałatkach stanowi ciekawe przełamanie słonych smaków, dlatego warto dodać ją do wersji z grillowanym kurczakiem czy Caprese. Z kolei w przypadku potraw mięsnych żurawinę słodzoną sokiem jabłkowym możemy połączyć z różnymi sosami, dzięki czemu zyskają one ciekawy, charakterystyczny aromat. Będzie między innymi oryginalnym dodatkiem do klopsików z winem czy roladek schabowych.

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Zostaw komentarz