loader
Dania główne

Fasola w kuchni – jakie dania przygotować z jej udziałem?

Biała, czerwona, sucha, w puszce… Fasolę zawsze warto mieć w domu, ponieważ można z niej stworzyć wiele potraw. Z powodzeniem posłuży nam zarówno jako danie główne, jak i dodatek do obiadu Przepisów z dodatkiem fasoli jest mnóstwo – oto kilka smakowitych inspiracji!

Warzywne leczo z fasolą

Leczo to znakomite, rozgrzewające danie, które można zaserwować na obiad i kolację. Jest bardzo sycące i można je przygotować z różnorodnych składników. Warto wypróbować wersję z kabaczkiem, dynią, papryką, fasolą, pomidorami i cebulą. Tajemnicą wyrazistego smaku dania jest użycie odpowiednich przypraw – w szczególności sprawdzi się sos sojowy, czosnek, oliwa, sól, pieprz, cukier i aromatyczny koperek do posypania. Aby leczo było jeszcze bardziej sycące, można podawać je ze świeżą bagietką lub tostami na ciepło.

Sałatka z ziemniaków i fasoli

Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć znakomity posiłek, np. ziemniaki, fasola i cebula. Dania z fasoli sprawdzą się również jako pożywna kolacja w formie sałatki, a wykorzystując jeden prosty trik, w nadamy potrawie wyrazisty smak – pokrojoną cebulę warto wymoczyć w sosie z octu, cukru, soli i pieprzu. Pokrojone, ugotowane ziemniaki należy połączyć z cebulą, fasolą oraz gęstym majonezem (w tej roli sprawdzi się np. Majonez Dekoracyjny WINIARY), dzięki któremu sałatka będzie miała zwartą konsystencję i wyrazisty smak. Sałatka z ziemniaków i fasoli jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym zadaniem!

Barszcz z fasolą i ziemniakami

Kolejną propozycją na udany obiad jest szybka zupa z fasolą. Barszcz czerwony warto przygotowywać nie tylko od święta! To bardzo pożywne, smakowite i sycące danie, które można ugotować w ekspresowym tempie. Aby jeszcze bardziej ułatwić sobie to zadanie, warto sięgnąć po gotowe produkty, których składniki zostały odpowiednio dobrane, np. Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY, dzięki któremu potrawa będzie bardzo aromatyczna, wyrazista w smaku i zawsze udana! Ta szybka zupa sprawdzi się zarówno jako główne danie obiadowe, jak i rozgrzewająca kolacja po aktywnym dniu. W tym daniu wykorzystuje się fasolę białą z puszki, ziemniaki, cebulę i marchew. To tylko jedna z inspiracji na pyszny posiłek dla całej rodziny!

Cukinia z fasolą

A może małe cukinie nadziewane fasolą i warzywami? Nie dość, że to danie pysznie smakuje, to jeszcze prezentuje się niezwykle apetycznie. Sprawdzi się na kolację w gronie rodzinnym czy jako przystawka na przyjęciu. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, a efekty zaskoczą wielbicieli warzywnych smaków oraz niebanalnych połączeń kulinarnych. Przeważnie w tego typu farszach wykorzystuje się mięso mielone, jednak można użyć warzywnych dodatków, takich jak kukurydza, pomidory i fasola z puszki. Sprawdzą się również suche ziarna namoczone poprzedniego dnia. Nadzienie będzie bardzo aromatyczne jeżeli wykorzystamy wyraziste w smaku przyprawy, takie jak rozmaryn, bazylia, natka pietruszki czy koperek. Warzywa doskonale komponują się z czosnkiem i cebulą, a całość można połączyć z sosem czosnkowym i startym żółtym serem. Wówczas nadzienie nabierze bardziej zwartej konsystencji. Warto również zadbać o sposób podania posiłku – można zachować odcięte „kapelusiki” i nałożyć na gotowe cukinie. Świetny efekt gwarantowany!

Dania z fasoli to szeroka gama kulinarnych pomysłów, które bez trudu możemy wykorzystać, komponując codzienne menu. Idealnie sprawdzą się także w roli domówkowych przystawek czy nieco bardziej wykwintnych potraw, które podamy np. na rodzinnym przyjęciu!

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Zostaw komentarz