loader
Dodatki

Jak zrobić idealne włoskie zielone pesto?

Zielone pesto, a właściwie pesto alla genovese, to zielony sos z bazylii, twardego sera (najczęściej parmezanu), orzeszków piniowych, oliwy i czosnku. Wywodzi się z Genui we Włoszech, gdzie do dzisiaj co dwa lata organizuje się konkurs na najlepsze zielone pesto. 

Choć składniki pesto są powszechnie znane, to jednak każda włoska rodzina ma własną unikalną recepturę, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. 

Miłość do pesto jest więc poniekąd zapisana we krwi Włochów od wieków, a ten kto chociaż raz spróbował pesto we Włoszech, wie, że jego smak jest niezwykły i nie ma nic wspólnego z pesto, które można kupić w większości supermarketów. 

Na szczęście, mając odpowiednie narzędzie i składniki, można zrobić idealne zielone pesto w domowych warunkach w łatwy sposób i za każdym razem przenosić się myślami do wakacji we Włoszech. A z uwagi na szerokie zastosowanie pesto w kuchni, warto mieć je zawsze pod ręką. 

Do czego używać pesto?

Zielone pesto najbardziej kojarzy się z ekspresowym makaronem, który łatwo zapakować w pojemniki obiadowe i zabrać do pracy na lunch. Jednakże, zielone pesto ma o wiele szersze zastosowanie w kuchni.

W kuchni pesto można wykorzystać jako:

  • dodatek do sosów mięsnych, co sprawi, że nabiorą lekkiej świeżości,
  • dodatek do zup (np. minestrone, czyli włoskiej jarzynowej albo zupy kremu z cukinii czy zielonego groszku),
  • dressing do sałatek (np. do włoskiej sałatki caprese z mozzarellą i pomidorami albo zamiast sosu na bazie majonezu),
  • substytut masła na kanapki (np. do kanapek z pomidorem albo grzanek czosnkowych),
  • farsz do mięs (np. do roladek w połączeniu z ricottą lub serkiem camembert),
  • farsz do francuskich ciasteczek (np. w połączeniu ze startym serem żółtym, ricottą czy łososiem wędzonym).

Jak widać, zielone pesto może urozmaicić śniadania, obiady, kolacje czy przekąski przygotowywane na imprezy rodzinne i przyjęcia. 

Najważniejsze jest jednak, żeby korzystać z dobrego pesto, a takie najlepiej przygotować w domu używając moździerza kuchennego i dobrej jakości składników. 

Jak zrobić idealne zielone pesto?

Choć większość przepisów na domowe pesto zaleca zmiksowanie wszystkich składników blenderem, to tradycyjnie pesto alla genovese przygotowuje się za pomocą moździerza, co wciąż praktykowane jest w większości włoskich domów.

Słowo pesto bowiem pochodzi od słowa pestare, które oznacza miażdżyć, gnieść. Włoskie nonny (czyli włoskie starsze panie) wierzą, że tylko taka starodawna ręczna metoda umożliwia uzyskanie niepowtarzalnego świeżego smaku i idealnej konsystencji zielonego pesto.

Z tego powodu, do przygotowania idealnego zielonego pesto warto wykorzystać dobrej jakości moździerz kuchenny. Chociaż użycie blendera może wydawać się dużo szybszą i wygodniejszą metodą, to z dobrym i trwałym moździerzem kuchennym przygotowanie pesto to nic trudnego ani czasochłonnego. 

Aby przygotować słoiczek pesto należy:

  • umieścić w moździerzu 1 obrany ząbek czosnku i szczyptę soli, a następnie utrzeć,
  • do czosnku dodać 1 duży pęczek bazylii i ponownie utrzeć do uzyskania pasty,
  • dodać 2 łyżki orzeszków piniowych i utrzeć na pastę,
  • dodać 2 łyżki startego parmezanu i ponownie utrzeć,
  • dolać 3 łyżki oliwy, połączyć z resztą pasty, 
  • dodać jeszcze 1 łyżkę startego parmezanu i utrzeć ostatni raz,
  • doprawić solą i pieprzem,
  • przełożyć powstałe pesto do słoiczka.

Domowe pesto można przechowywać w lodówce do tygodnia w zamknięte w słoiku.

Jak widać, zrobienie włoskiego idealnego pesto to nic trudnego, a kluczem tutaj jest dobrej jakości moździerz kuchenny i świeże produkty, które sprawią, że domowe pesto będzie smakować jak to jedzone podczas wakacji we Włoszech. 

Materiał partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz