loader
Poradnik zdrowie

Jak wykorzystać nowalijki?

​Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa, które pojawiają się na rynku po zimowym przestoju. Chociaż rzodkiewki, szczypiorek czy sałata kojarzą nam się głównie z wiosennymi kanapkami, którymi z lubością zajadamy się po niezbyt obfitej w świeże warzywa zimie, to położenie ich na chlebie nie jest jedynym sposobem, żeby cieszyć się ich smakiem. W tym tekście podpowiadamy, jakie dania warto przygotować z nowalijek!

Z tekstu dowiesz się:

  • jakie potrawy przygotowywać z nowalijek za pomocą blendera,
  • w jaki sposób wykorzystać krajalnicę do podania wiosennych warzyw.

Warzywa – również te wczesnowiosenne – są doskonałym źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Jedząc je, dostarczamy sobie m.in. beta-karotenu, potasu, witaminy C, kwasu foliowego czy błonnika. Warto więc regularnie je uwzględniać w swojej codziennej diecie. Co jednak zrobić, żeby ich rola nie kończyła się na byciu dodatkiem do kanapek? Czytaj dalej, aby poznać kilka naszych pomysłów na pyszne dania z wczesnowiosennych warzyw, które przygotujesz za pomocą blendera i krajalnicy!

Blender kielichowy i ręczny – jakie dania z nowalijek pomogą Ci wyczarować?

Wielbicielom niestandardowych smaków proponujemy przygotowanie zupy kremu… z sałaty. Choć sam pomysł być może brzmi nieco kontrowersyjnie, zapewniamy, że efekt końcowy przerośnie Twoje oczekiwania. Wystarczy tylko podsmażyć w garnku na odrobinie oleju trochę posiekanej cebuli, dodać do niej pokrojone ziemniaki, marchew i pietruszkę, zalać bulionem i ugotować, a następnie wrzucić do garnka porwane liście sałaty i zmiksować blenderem ręcznym na gładki krem. Dopraw go śmietanką, odrobiną masła, solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj z przygotowanymi w domu grzankami z ciemnego chleba.

Innym pomysłem na wykorzystanie nowalijek jest pesto z liści rzodkiewki. Zacznij od tego, że przygotowując kanapki, twarożek czy wiosenną sałatkę, zachowaj odcięte od rzodkiewki liście. Dokładnie je umyj i osusz, a następnie wrzuć do blendera kielichowego razem z kilkoma ząbkami czosnku, odrobiną oliwy i ulubionego twardego sera, a także uprażonymi orzeszkami piniowymi lub np. pestkami słonecznika. Gotowy sos dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z ugotowanym makaronem. Szybka i zdrowa kolacja gotowa!

Krajalnica – sprawdź, czy pomoże Ci tylko w przygotowywaniu kanapek

Chociaż użycie krajalnicy do chleba kojarzy nam się głównie z przygotowywaniem kanapek, przy jej pomocy można także wyczarować inne smaczne dania. Aby jednak nie odbiegać daleko od krajalnicowej konwencji, na początek zaproponujemy wiosenny tort kanapkowy. Jak go przygotować? Wystarczy, że używając krajalnicy, pokroisz ulubione pieczywo w równe kromki, a następnie okroisz je ze skórki i ułożysz w formie na ciasto, przekładając kolejne warstwy serkiem śmietankowym z dodatkiem rzodkiewki i koperku oraz pastą jajeczną ze szczypiorkiem. Tak przygotowany tort możesz po wyjęciu z formy posmarować serkiem i udekorować plasterkami wiosennych warzyw i ziół.

Krajalnica do warzyw i chleba posłuży Ci także do przygotowania wiosennego carpaccio z kalarepki. Umytą kalarepę obierz i pokrój w cienkie, równe plastry, używając do tego celu krajalnicy. Następnie rozłóż je na całej powierzchni płaskiego talerza posmarowanego oliwą, tak aby wzajemnie na siebie zachodziły. Teraz przygotuj dressing: odrobinę musztardy wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i miodem, a następnie dopraw solą i pieprzem. Gotowe carpaccio z kalarepki polej sosem, posyp rukolą i pestkami słonecznika. Takie danie z pewnością skusi wszystkich wielbicieli wiosennych warzyw.

Wiesz już, jakie wiosenne dania zaserwujesz w najbliższym czasie członkom swojej rodziny? Doskonale! Zanim jednak zabierzesz się do przygotowywania wybranego przepisu, zajrzyj na stronę Zelmer, aby poznać praktyczne urządzenia kuchenne, które pomogą Ci w jego realizacji.

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz