loader
Desery i przekąski

Szarlotka pomarańczowa - ciasto wegańskie, bezglutenowe i bez cukru

  • 28 sierpnia 2018

Uwielbiasz ciasta ze sporą ilością jabłek? W takim razie wegańska, bezglutenowa szarlotka pomarańczowa bez dodatku cukru jest idealną propozycją dla Ciebie! Sprawdź, jak dodatek pomarańczy znakomicie uzupełnia smak kwaskowatych jabłek.

Zauważyłam, że - tak samo jak ja - lubicie szarlotki. W końcu od czwartkowego wieczoru - kiedy opublikowałam na Instagramie zdjęcie wykonanego przeze mnie wypieku - przesłaliśmy bardzo dużo wiadomości z pytaniami, kiedy pojawi się przepis. Przyznam, że trochę zdziwiłam się, jak duże poruszenie wywołało to niepozornie wyglądające ciasto. Druga strona medalu jest taka, że może szarlotka rzeczywiście wygląda niepozornie, ale jej smak jest wyśmienity. Pewnie nikt nie spodziewał się, że taki prosty dodatek, jak pomarańcza, sprawi, że wypiek będzie smakował tak rewelacyjnie. Do tego stopnia, że musiałam... schować  szarlotkę, aby mój wybranek w ciągu kilkudziesięciu minut nie zjadł jej do samego końca.

Szarlotka pomarańczowa

(blaszka 22x22 cm)

Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek (typu szara reneta albo boskop) - waga dotyczy jabłek obraniu i pokrojeniu ich w kostkę
  • 100 g ksylitolu lub erytrolu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Olej kokosowy

Od czego zacząć?

Na początek rozgrzewam olej kokosowy na dużej patelni. Wrzucam pokrojone jabłka z pozostałymi składnikami. Smażę to wszystko około 10 minut (raz na czas mieszam). Istotne jest to, aby cały płyn wyparował. Jabłka powinny zmięknąć, aczkolwiek muszą pozostać jeszcze w kawałkach. W momencie, kiedy płyn mocno zredukuje się, a kawałki owoców będą twarde, przykrywam patelnię pokrywką na mniej więcej 2 minuty przed końcem wysmażania.

Składniki na ciasto:

  • 150 g syropu klonowego albo innego płynnego słodzidła
  • 140 g oleju kokosowego
  • 120 g mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
  • 150 g bezglutenowej mąki owsianej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • duża szczypta soli
  • poza tym warto mieć słoiczek (ok. 200 ml) powideł morelowych (bez dodatku cukru)

Olej kokosowy rozpuszczam w kąpieli wodnej. Potem dodaję mleko, syrop, ekstrakt waniliowy, a także sól. Wszystko podgrzewam aż do całkowitego połączenia elementów. Potem zdejmuje miskę i odstawiam, aby masa nieco ostygła. Dodaję też mielone siemię lniane oraz jeszcze raz dokładnie mieszam.

Mąka

Do dużej miski jest przesiewana mąka, cynamon oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszam. Do suchych elementów dodaję mokre oraz bardzo dokładnie mieszam przy pomocy łyżki. Ciasto dzielę na 2 równe części. Jedną częścią wyklejam spod blaszki, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Druga część jest pozostawiona w misce. Wkładam ją, a także blaszkę, do lodówki na około pół godziny.

Powidła morelowe służą mi do równego wysmarowania spodu. Na nie wykładam jabłka i wszystko wyrównuję. Na te owoce wysypuję natomiast pozostałą część ciasta pod postacią kruszonki. Dłońmi przyciskam ją do powstałej masy jabłkowej. Później wkładam ciasto do piekarnika (nagrzanego do 180 st. C) na około 50 minut. Na wypadek zbyt mocnego przypalania się kruszonki, przykrywam ciasto aluminiową folią. Po wyjęciu ciasta pozostawiam je na chwilę, aby wystygło.

Smacznego!

WSKAZÓWKI:

Zdecydowałam się na olejek kokosowy extra virgin, który jest zdrowszy oraz nadaje wypiekom niesamowitego aromatu.

Zamiast mąki gryczanej albo owsianej możesz użyć - do spodu - mąki kukurydzianej albo kasztanowej. Zamiast użyć 300 g tej samej mąki, rekomenduję 2 rodzaje - po 150 g każdy.

W twoim sklepie nie ma powiedział morelowych? Możesz w takim razie użyć śliwkowych, konfitury malinowej lub wiśniowej. Ewentualnie możesz także w ogóle zrezygnować z tego produktu.