loader
Wege info

4 najpopularniejsze produkty w diecie wegetariańskiej

Chcesz się zdrowo odżywiać, lubisz urozmaicone posiłki, a rezygnujesz z mięsa? Sprawdź, które artykuły zawsze powinieneś mieć w swojej kuchni?

Wegetarianizm jest świadomym wyborem, polegającym na wyeliminowaniu z diety mięsa, ryb oraz owoców morza. Dozwolonymi zostają takie produkty jak jajka, nabiał i samo mleko krowie, choć coraz częściej zastępowane jest innym, roślinnym. Bardzo ważnym w diecie wegetariańskiej jest to, by dobrze komponować swoje posiłki i nie narażać organizmu na niedobory żelaza, witaminy B12, czy białka. Na sklepowych półkach jest wiele artykułów spożywczych, które z powodzeniem mogą zapewnić Twojemu organizmowi wszystko, co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, dodać energii, a przy tym pozwolić Ci na stworzenie pysznego dania.

Mleko kokosowe

Doskonały zamiennik mleka krowiego, czy nawet słodkiej śmietanki dla wszystkich, którzy chcą żyć zdrowo, bądź nie tolerują białka krowiego. Mleko kokosowe wytwarzane jest z miąższu orzechu kokosa i stanowi źródło średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Są one znacznie lepiej przyswajalne przez organizm ludzki, niż te pochodzenia zwierzęcego. Szybko dostarczają energii, a także normalizują poziom cholesterolu i poprawiają odporność organizmu na różnego pochodzenia stany zapalne.

Mleko kokosowe znajduje zastosowanie w wielu popularnych daniach. Świetnie sprawdzi się do curry z ryżem i warzywami, wszelkiego rodzaju zup i sosów wymagających zabielenia, deserów, w tym budyni, kremów do ciast, niektórych wypieków, lodów, naleśników koktajli, a nawet drinków.

Tapioka

Inaczej kasza z manioku będącego rośliną egzotyczną. Nie zawiera glutenu, nie wywołuje alergii, jest niezwykle odżywcza, a przy tym lekkostrawna. Poza dużą zawartością białka, węglowodanów i błonnika, tapioka zawiera w sobie kwas foliowy, szczególnie polecany kobietom w ciąży, witaminę B6, tiaminę, wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk, oraz nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jest to produkt, którym zagęszczamy zupy oraz sosy, robimy z niego puddingi, budyń i inne desery. Mąka z tapioki z powodzeniem zastąpi mąkę pszenną w naleśnikach, plackach, czy ciastach.

Tofu

Dość specyficzny produkt, który nie od razu zdobywa serca tych, którzy go spróbują. Wiele osób jednak uważa go za idealny substytut mięsa w codziennej diecie. Tofu wytwarzane jest na drodze koagulacji mleka sojowego. Stanowi źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, E, B, potasu, magnezu, żelaza, fosforu oraz lecytyny. Chroni przed chorobami nowotworowymi, serca i miażdżycą.

Tofu jest bardzo uniwersalnym artykułem, rodzajem twarożku, który wkomponuje się zarówno w smak potraw słonych, jak i słodkich. Idealnie dopełnia sałatki, zupy, smoothie, zapiekanki, a także króluje w daniach z makaronem. Należy pamiętać, że tofu jest produktem sojowym, a te zaleca się stosować nie więcej jak 2-3 porcji dziennie.

Tahini

Jest to pasta sezamowa, która dotarła do nas z krajów Azjatyckich. Wykonuje się ją ze zmielonych nasion sezamu, które mogą być wcześniej podprażone. Cieszy się dużym uznaniem wśród wegetarian, z uwagi na bogatą zawartość białka, magnezu, żelaza, wapnia, tłuszczy omega-6 oraz witamin. Ma ona korzystny wpływ na układ krążenia, obniża ryzyko cukrzycy, wzmacnia kości i obniża zły cholesterol.

Tahini jest jednym z podstawowych składników popularnej pasty hummus, a także chałwy. W kuchni używana jest do różnego rodzaju sosów, dipów, a także kremów do smarowania pieczywa, placków, czy naleśników.

Wbrew temu, co myślą zatwardziali mięsożercy, dieta wegetariańska wcale nie musi być nudna, niesmaczna i prowadzić do chorób. Wręcz przeciwnie, produkty stosowane przez wegetarian, są wybierane z większą świadomością i dbałością o to, by zapewnić organizmowi wszystko, czego potrzebuje.

 

Materiał zewnętrzny

Komentarze (0)

Zostaw komentarz