Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Badania, które zostały wykonane pod kątem tego tematu, wykazały kilka korzyści, ale i również kilka zagrożeń. Naukowcy od wielu lat badają korzyści z zastosowania zdrowej diety. Jedną z nich oczywiście jest spożywanie diety ubogiej w tłuszcz i cukry, a spożywanie warzyw, owoców oraz zdrowych dodatków. Do diety włączone powinno zostać łatwo przyswajalne białko oraz kwasy Omega-3 i Omega-6 zawarte w rybach, takich jak łosoś.
Oprócz tego nie można zapominać o pełnowartościowym pieczywie. Wiele osób od lat uważa, że unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego stanowi klucz do sukcesu zachowania wiecznej młodości i zdrowia. W rezultacie zauważyć można, że osoby zmagające się z chorobami stawów mogą pokusić się na przejście na dietę wegetariańską lub wegańską. Mają oni nadzieje, że to pomoże im uniknąć napadów bólu i złego samopoczucia. Wiele badań ukazuje wpływ zdrowej diety na stany zapalne organizmu. Wyniki są niejednoznaczne.
Najnowsze badanie opublikowane w Complementary Therapies in Medicine, w którym udział wzięło ponad 600 uczestników, znaleźć można wyniki badań, którzy przeszli na dietę wegetariańską lub wegańską na 3 tygodnie. Dieta ta zredukowała znacznie ilość białka C-reaktywnego, które jest kluczowym markerem odpowiadającym za stany zapalne organizmu. W innych badaniach umieszczonych w amerykańskich gazetach znaleźć można wyniki 79 osób cierpiących na RZS, którzy postanowili przejść na post warzywny, po którym przeszli na dietę wegetariańską. W mniejszym badaniu udział wzięło zaledwie 26 osób będących na diecie lakto-wegetariańskiej przez 9 tygodni.
Naukowcy odkryli niewielkie różnice w grupie eksperymentalnej i w grupie kontrolnej. W nieco większych badaniach osoby badane zauważyły mniejsze obrzęki i lżejszy ból w okolicach stawów, kiedy stosowali się do wegańskiej. Osoby będące na diecie wegańskiej przeniosły się na dietę lekko-wegetariańską na 9 miesięcy. Po roku ich stan znacznie poprawił się w odniesieniu do grupy kontrolnej. Inne badanie, w którym zaledwie 30 chorych z RZS przeszło na bezglutenową dietę lekko wegańską i zauważyli znacznie mniejszy ból i zmniejszenie się stanu zapalnego.
Najnowsze badania dowodzą, iż L-formy bakterii są przyczyną choroby
Badania dowodzą, że wegetarianie i weganie są mniej narażeni na zapalenia stawów, nadwagę oraz wysoki poziom złego cholesterolu, niż mięsożercy. Grupa biorąca udział w badaniach Arthritis Research and Care zauważyła zmniejszenie się poziomu cholesterolu oraz masy ciała. Są jednak pułapki. Weganie mają duże stężenie homocysteiny, czyli aminokwasu powiązanego z chorobami serca. Warto więc skorzystać z rady zaufanego dietetyka. W diecie nie chodzi o to, czego się nie je, ale również o to, co się je. Każda dieta z włączonymi zdrowymi olejami może pomóc w stanach zapalnych. Warto włączyć oliwę z oliwek, która działa przeciwzapalnie i ma spore stężenie ibuprofenu. Mięso nie musi być elementem kluczowym posiłku. Można mieszać je z sałatami i dodatkami. W przypadku przejścia na dietę wegańską lub wegetariańską ważna jest suplementacja w celu uzupełnienia niedoborów i w celu zapobiegania możliwych chorób tarczycy.
Dbanie o zęby to kluczowy element utrzymania zdrowia jamy ustnej. Regularna pielęgnacja jamy...
Czytaj więcejW dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co ląduje na ich talerzach...
Czytaj więcejW sercu każdej kuchni leżą narzędzia, które sprawiają, że magia gotowania...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz