loader
Dania główne

Fasolka po bretońsku wegetariańska

Fasolka po bretońsku przygotowana w wersji wegetariańskiej nie posiada w sobie mięsa. Tradycyjne danie zawiera  fasolę gotowaną lub duszoną z sosem pomidorowym z dodatkiem warzyw i mięsa. Fasolka po bretońsku to jedna z najbardziej popularnych dań, które znajdują się w kuchni polskiej. 

Fasolka po bretońsku wegetariańska 

Wegetariańska wersja fasolki po bretońsku różni się od tradycyjnej potrawy tym, że brak w niej najczęściej dodawanej kiełbasy, parówek czy boczku. Fasolka po bretońsku to sycące danie, które jest proste w przygotowaniu, ponieważ wszystko robi się niemal samo, w dodatku w jednym garnku. Danie jest niezwykle aromatyczne i jest w stanie nasycić całą rodzinę. Świetnie nadaje się na chłodne dni, ponieważ mocno rozgrzewa.

W przepisie na wegetariańską fasolkę po bretońsku znajdują się takie składniki jak:

  • 260 g drobnej białej fasoli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Półtorej szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego dobrej jakości 
  • 2 łyżki syropu klonowego lub ksylitolu
  • natka pietruszki
  • Poza tymi składnikami niezmiernie ważne są przyprawy. Które z nich najlepiej sprawdzą się do fasolki po bretońsku w wersji wegetariańskiej? Na pewno czosnek, najlepiej 3 ząbki, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie. Do tego warto dodać wędzoną paprykę, słodką paprykę, mielony kminek, cząber, mieloną kolendrę, majeranek, pieprz czarny oraz sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę namocz na noc, na 8-12h, następnie ugotuj ją do miękkości.
  2. Do dużego garnka wlej 2-3 łyżki oliwy, dodaj posiekana cebulę, wyciśnięty czosnek i zeszklij całość.
  3. Dodaj wszystkie przyprawy poza majerankiem, całość wymieszaj i chwilkę podsmaż.
  4. Później dodaj ugotowaną fasolę, przecier pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez następne 20 minut. 
  5. Na sam koniec dopraw majerankiem, solą, pieprzem oraz syropem klonowym.
  6. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i razowym chlebem. 

wegetariańska fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku wegetariańska z pieczarkami 

Fasolka po bretońsku w wersji wegetariańskiej podawana z pieczarkami smakuje wyśmienicie. Grzyby dodadzą potrawie niezwykłego aromatu oraz zagęszczą zupę. Co ważne, pieczarki są niskokaloryczne, w ponad 90% składają się z wody. Pieczarki bogate są w błonnik, który skutecznie obniża poziom złego cholesterolu. Co więcej, posiadają również szereg witamin z grupy B oraz witaminę C i witaminę D. 

Fasolka po bretońsku wegetariańska z warzywami

Wegetariańska fasolka po bretońsku może być przygotowywana z najróżniejszymi warzywami, najczęściej podaje się nią z papryką czerwoną, marchewką, pietruszką, ziemniakami, selerem. Podstawą każdej fasolki po bretońsku jest cebula oraz czosnek, a także odpowiednio dodane zioła. Obiad przygotowany na bazie dużej ilości warzyw z pewnością będzie pożywny i bogaty w odpowiednią ilość białka a nawet tłuszczu. 

Fasolka po bretońsku wegetariańska - kalorie     

Kaloryczność fasolki po bretońsku w wersji wegetariańskiej w dużej mierze zależy od użytych składników oraz ich ilości. Szacuje się, że na 100 g fasolki po bretońsku bez mięsa przypada 106,83 kcal. Największą wartość otrzymują węglowodany, następnie białko, na końcu tłuszcze. Porcja 300 g posiada wartość energetyczną 320,49 kcal. 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz