Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
W miarę poszerzania się kręgu osób rezygnujących z jedzenia mięsa, coraz bardziej stają się popularne jego roślinne zamienniki. Dieta wegetariańska to dieta eliminująca z jadłospisu mięso, a dieta wegańska – także nabiał i jajka.
Dania wegetariańskie i dania wegańskie mogą być pełnowartościowe, jeśli znajdą się w nich produkty bogate w białko i w wartości odżywcze. Dania wegetariańskie powinny zawierać: ziarna roślin strączkowych, zboża, orzechy i nasiona, pełnoziarniste pieczywo i makarony oraz różnokolorowy wybór warzyw. Niektóre witaminy i składniki mineralne występują w roślinach w wysokim stężeniu. Należy do nich witamina C, kwas foliowy, potas i magnez.
Jednak są też składniki odżywcze, których w dietach bezmięsnych może brakować np. witamina B12 .
Witamina B12 jest niezbędna do odbudowy komórek i powstawania krwi. Występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Śladowe jej ilości powstają w procesie fermentacji i są w algach, jednak taka forma jest trudno przyswajalna. Witamina B12 powinna być suplementowana w dietach bez mięsa. Natomiast obecny w algach jod jest doskonale dostępny i wodorosty są polecane w takich dietach.
To argumenty wymieniane przez przeciwników diet bezmięsnych. Rzeczywiście mięso dostarcza dużą ilość dobrze przyswajalnego żelaza. Alternatywnymi źródłami żelaza są w diecie są na przykład rośliny strączkowe, pestki dyni i migdały. Aby poprawić przyswajalność żelaza z roślinnych źródeł, warto łączyć je z produktami bogatymi w witaminę C. W pestkach dyni znajduje się również cynk, który występuje także w soczewicy, orzechach, grochu, czerwonych burakach, pełnym ziarnie. Kwasów tłuszczowych omega – 3 dostarczy siemię lniane, olej lniany, konopny i rzepakowy.
Sklep ze zdrową żywnością organic24.pl proponuje wege mięso z różnych firm:
Zamiast mięsa w diecie wegańskiej czy wegetariańskiej można stosować tzw. mięso roślinne. Wege mięso to bezmięsna alternatywa o prostym składzie, niskiej zawartości tłuszczu, soczysta i smakowita. W kuchni potrzebuje obróbki cieplnej. Dzięki zastosowaniu specjalnej technologii wegańskie mięso charakteryzuje się wyjątkową soczystością. Mięso roślinne nie zawiera GMO, sztucznych konserwantów, często jest też bez cukru. W badaniach sensorycznych konsumenci oceniają wege mięso bardzo wysoko, zarówno wygląd, zapach jak i smak.
Wegańskie zamienniki mięsa mają prosty skład, niską zawartość tłuszczu i są bardzo soczyste. Wegańskie mięso można wykorzystać jak tradycyjne mięso: do kotletów, pulpetów czy sosów. Mięso roślinne Heura jest gotowe do użycia w przepisach, do których trzeba użyć mięsa kurczaka. Z wege mięsa Beyond meat powstają wspaniałe wege burgery. Mięso roślinne alternatywa mięsa z kurczaka Naturli to soczyste kawałki na bazie białka z grochu. Wege mięso jest idealne do sałatek, wrapów, dań typu curry czy kebab, a także dań kuchni polskiej.
Dbanie o zęby to kluczowy element utrzymania zdrowia jamy ustnej. Regularna pielęgnacja jamy...
Czytaj więcejW dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co ląduje na ich talerzach...
Czytaj więcejW sercu każdej kuchni leżą narzędzia, które sprawiają, że magia gotowania...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz