W roli głównej - KASZA JAGLANA - edycja zimowa

1 grudzień 2012 - 31 styczeń 2013

Opis Akcji

Kasza jaglana pod względem innych kasz dostarcza praktycznie tyle samo energii, ale znacznie więcej białka roślinnego niż kasze jęczmienne czy ryż. Przez to ma też nieznacznie mniej węglowodanów w swym składzie. Jest też źródłem błonnika, ale porównując ją z ryżem brązowym czy kaszą jęczmienną zawiera go o połowę mniej niż one.

Ma natomiast 3-krotnie więcej żelaza, 2-krotnie więcej magnezu, 4-krotnie więcej witamin z grupy B w porównaniu z kaszą jęczmienną. Charakterystyczną cechą kaszy jaglanej jest fakt, że ma ona działanie zasadotwórcze, a nie jak większość kasz kwasotwórcze. Jest to pozytywne zjawisko. Polska dieta ma tendencje do zakwaszania organizmu, stąd spożywanie tego rodzaju roślin może być korzystne dla człowieka dla osiągania równowagi kwasowo-zasadowej. (źródło vitalia.pl)

Regulamin

  • Przepisy dodane do tej akcji mogą pojawiać się w innych.
  • Możesz dodawać dowolną ilość przepisów.
  • Nie można dodawać przepisów napisanych przed rozpoczęciem akcji.
  • Wymagane jest wklejenie banerka akcji na blogu z przepisem.

Komentarze

kakunia 21.12.2012 16:18

Ale ze mnie nieogar ;) Już dodałam.

quchniawege 19.12.2012 20:40

Kakunia to musisz nam go tutaj wrzucić, bo ja nie moderuję przepisów, więc dodaj i już będzie :)

kakunia 19.12.2012 19:50

Nieskomplikowany przepis dodałam do akcji, ale ja początkująca jestem, więc liczę na zaakceptowanie :) A akcję popieram całym sercem, bo kasza to coś wspaniałego - nie tylko zimą ;)

quchniawege 19.12.2012 16:06

chciałabym, żeby były tu zimowe wpisy, akcja trwa do końca stycznia więc myślę, że uda się coś przygotować specjalnie pod edycję zimową ;)

elama 19.12.2012 15:20

szkoda ze nie można dodawać postów archiwalnych ... mam dużo przepisów

justtryeat 04.12.2012 11:00

kocham akcje z kaszką jaglaną :) czekam ze zniecierpliwieniem na więcej przepisów :)

quchniawege 30.11.2012 17:15

Jak najbardziej, zresztą specjalnie nie dodałam opcji archiwalnych przepisów, korzystajmy i eksperymentujmy z tego co mamy obecnie w sklepach :)

starsze