loader

Sok jabłkowy jako zdrowa alternatywa dla cukru w żurawinie 

​Wyjątkowy smak oraz cenne właściwości żurawiny sprawiają, że znajduje ona zastosowanie w wielu potrawach i napojach. Jednak wiele przetworów i suszonych owoców zawiera cukier, który może okazać się problematyczny dla osób...

Czytaj więcej

Gdzie można kupić zagraniczne słodycze w dobrej cenie?

​Zagraniczne słodycze w atrakcyjnych cenach są łatwo dostępne na rynku. Wśród nich znajdziemy także bardziej wytrawne produkty, które spełnią oczekiwania klientów. Podczas doboru, warto mieć na uwadze dobrą jakość. Renomowane marki...

Czytaj więcej

Wegańskie słodkości do pucharków deserowych - 3 przykłady

​Dieta wegańska wyklucza spożywanie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Słodkie desery, na które każdy z nas lubi sobie czasami pozwolić, bazują głównie na jajach i mleku, więc w jadłospisie weganina nie ma na nie miejsca...

Czytaj więcej

Pomysły na wegańskie desery

Weganizm staje się coraz bardziej popularny wśród coraz większej liczby osób. Nie jest to zwykła, chwilowa moda, a styl życia, który opiera się przede wszystkim na świadomości etycznej, zdrowotnej, ekologicznej i społecznej. Weganie...

Czytaj więcej

Ciasto bezglutenowe – poznaj sprawdzony przepis!

Ciasta bezglutenowe staje się coraz bardziej popularne. Można je przygotować w wielu różnych kombinacjach smakowych – zarówno z czekoladą, bakaliami, jak i owocami! Ciasto bez glutenu zyskuje coraz więcej zwolenników. Przybywa...

Czytaj więcej

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Przez niektórych rabarbar uważany jest za warzywo, w Polsce wykorzystuje się go głownie do dań, deserów czy ciast słodkich. Najlepszym tego przykładem jest ciasto rabarbarowe, której jest bardzo proste w przygotowaniu, a do tego...

Czytaj więcej

Najprostsze ciasto - przepis na szybkie ciasto z jabłkami

Ciasto, które znane jest w każdym polskim domu. Wykonywane od lat, przy użyciu kilku prostych składników, w tym jabłek. Szarlotka lub inaczej jabłecznik to ciasto, które smakuje niemal każdemu. Smaku temu ciastu mogą dodać rodzynki...

Czytaj więcej

Ciasto bananowe bezglutenowe

Ciasto bananowe to sposób na szybką i przepyszną przekąskę, która smakuje niemal każdemu. Puszyste a zarazem wilgotne ciasto bananowe szybko rośnie w piekarniku. Ciasto bananowe jest bardzo proste w przygotowaniu, a do jego zrobienia...

Czytaj więcej

Wegańska beza

Beza to jeden z najsłodszych wyrobów cukierniczych, który składa się z masy białek jaj kurzych oraz cukru pudru lub cukru kryształowego. Beza najczęściej przekładana jest kremami oraz ozdabiana sezonowymi owocami, które...

Czytaj więcej

Wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie ciasto marchewkowe jest przede wszystkim pomysłem na zdrowy i słodki deser, bez dodatku jaj, mleka oraz masła. Na pierwszy rzut oka ciasto wegańskie nie różni się niczym nadzwyczajnym od zwykłego ciasta. Poważna różnica...

Czytaj więcej

Przepisy na pyszne lody wegańskie

Lody wegańskie różnią się od tradycyjnych lodów tym, że nie powstały na bazie śmietany oraz mleka krowiego. Lody wegańskie nie zawierają również innych składników pochodzenia zwierzęcego. Do ich produkcji wykorzystuje się kokos...

Czytaj więcej

Pora na truskawki! Przedstawiamy najlepsze przepisy na torty truskawkowe!

​ Truskawka to mający miliony fanów na świecie owoc. W Polsce pojawia się na początku czerwca, a jej pysznym smakiem można delektować się do późnego sierpnia. Kobiałki wypełnione po brzegi czerwonymi owocami kuszą na każdym kroku...

Czytaj więcej

Wegańskie łakocie

Wegańskie, czyli jakie? Na początek małe przypomnienie z terminologii – weganizm to jedna z gałęzi radykalnego wegetarianizmu, której istotą jest wykluczenie z jadłospisu mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym jaj i...

Czytaj więcej

Szarlotka pomarańczowa - ciasto wegańskie, bezglutenowe i bez cukru

Uwielbiasz ciasta ze sporą ilością jabłek? W takim razie wegańska, bezglutenowa szarlotka pomarańczowa bez dodatku cukru jest idealną propozycją dla Ciebie! Sprawdź, jak dodatek pomarańczy znakomicie uzupełnia smak kwaskowatych...

Czytaj więcej

Mamba, czyli najlepsze masło orzechowe

Mamba to nazwa popularnego masła orzechowego pochodzącego z Haiti. Jest to prawdopodobnie najlepsze masło orzechowe na świecie.  Nie do końca wiadomo jednak, w jaki sposób powstało to masło. Jedni uważają, że przepis...

Czytaj więcej