Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
W ostatnich czasach pojawił się trend na dietę bezmięsną i z każdym rokiem zyskuje on coraz to więcej zwolenników. Przed zastosowaniem tak radykalnych zmian w swojej diecie, warto jednak zastanowić się nad ich zasadnością.
Różne odmiany wegetarianizmu
Oryginalnie, za wegetarian, uznaje się osoby, które ze swojego codziennego jadłospisu wyeliminowały mięso oraz przetwory mięsne. Obecnie powstało jednak wiele różnych odmian i modyfikacji tego popularnego stylu odżywiania się:
Pozytywne strony wegetarianizmu
Wiele wiarygodnych badań wskazuje na fakt, że dieta wegetariańska, może uchronić przed wystąpieniem różnych popularnych współcześnie chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, miażdżyca, nowotwór żołądka, jelita grubego, piersi, trzustki, pęcherza, prostaty czy też uchyłkowatość jelita grubego.
Wykluczenie mięsa z diety pozwala także uchronić się przed kamicą pęcherzyka żółciowego, a także schorzeniami takimi jak hemoroidy, zaparcia, otyłość, osteoporoza, zapalenie wyrostka czy też reumatoidalne zapalenie stawów. Zauważono też, że u wegetarian rzadziej występuje zespół X (występowanie hiperlipidemii, nadciśnienia oraz cukrzycy II typu oraz otyłości typu jabłka). Skóra u wegetarian jest bardziej elastyczna i ma mniejszą tendencję do tworzenia się zmarszczek.
Dieta wegetariańska ma zapewnić także zwiększoną jasność umysłu oraz pozwolić na głębokie życie duchowe. U Hindusów natomiast, wegetarianizm wynika z tradycji religijnej. Członkowie Towarzystwa Wegańskiego, poprzez dietę wegetariańską sprzeciwiają się okrutnym warunkom hodowli oraz zabijania zwierząt. Wegetarianizm jest także korzystną dietą ze względów ekologicznych.
Ostatnie badania w krajach europejskich wykazały znaczne przekroczenie norm stosowanych antybiotyków podczas karmieni świń, co grozi rozwinięciem oporności na antybiotyki.
Korzystne składniki w diecie wegetarian
Przeciwutleniacze - witaminy, likopen, cynk, selen, flawonoidy; inne cenne składniki: fitoestrogeny (w soji), kwasy omega 3, saponiny sojowe, błonnik, związki polifenolowe w przyprawach takich jak curry, czosnek
Negatywne strony wegetarianizmu
Wiele osób, które wykluczają mięso z diety, nie dostarcza do organizmu dostatecznej ilości białka, żelaza oraz witamin. Aby zapewnić je w odpowiedniej ilości, korzystne jest połączenie diety zawierającej nabiał, warzywa, zboża oraz mięso. Oczywiście, można także ułożyć jadłospis, tak, aby dostarczyć wszystkie potrzebę składniki wykluczając mięso. Największa trudność w tej diecie, polega na dostarczeniu odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka. Wegetarianie mogą zapewnić sobie ten składnik, jedząc przykładowo warzywa strączkowe oraz nabiał i jajka. Kolejnym zagrożeniem tej diety, jest niedobór witaminy B12, co może objawiać się spadkiem odporności i częstymi infekcjami. Aby tego uniknąć, warto jeść duże ilości kaszy gryczanej, bogatej w tę witaminę. Dodatkowo zawierają ją też chleb razowy, orzechy, i płatki zbożowe.
Wegetarianizm nie jest dla wszystkich
Zwolennicy tego sposobu odżywiania, polecają go właściwie wszystkim ze swojego otoczenia. Jednak lekarze alarmują, że nie jest to najlepszy sposób żywienia, dla niektórych grup, przede wszystkim dla dzieci oraz młodzieży, kobiet w ciąży oraz ludzi starszych.
Badania pokazują, że duży odsetek Polaków - szczególnie młodych - rezygnuje z jedzenia...
Czytaj więcejmateriały partnera Decydując się na rozpoczęcie wegańskiego stylu życia warto poznać...
Czytaj więcej Chcesz się zdrowo odżywiać, lubisz urozmaicone posiłki, a rezygnujesz z mięsa? Sprawdź...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz