Dieta wegetariańska to sposób odżywiania, w którym nie jada się mięsa. Osoby ją stosujące spożywają jednak produkty pochodzenia zwierzęcego. Decyzja o jej stosowaniu podejmowana jest przez przekonania moralne lub zdrowotne –...
Czytaj więcejProdukty bogate w białko roślinne stanowią podstawę diety wegańskiej oraz wegetariańskiej. Jednak aby pełnowartościowe białko roślinne mogło zostać wykorzystane przez organizm człowieka, musi charakteryzować się odpowiednią...
Czytaj więcejProdukty z ekologicznych upraw wpływają pozytywnie zarówno na środowisko, jak i ludzki organizm. Coraz więcej osób sięga po mąkę z migdałów. Jakie ma właściwości i gdzie znajduje zastosowanie? Mąka migdałowa – niezbędne...
Czytaj więcejWegańska kuchnia ma coraz więcej zwolenników. Dania wegańskie są zupełnie pozbawione produktów pochodzenia zwierzęcego, więc nie tylko jest to rezygnacja z mięsa, ale także z nabiału oraz produktów zawierających żelatynę. Jak...
Czytaj więcejMąka bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna, nie tylko wśród osób, które zmagają się z problemem nietolerancji laktozy, ale również wśród tych, które przechodzą na dietę wegetariańską. Jakie rodzaje bezglutenowej mąki...
Czytaj więcejAquafaba to prawdziwe odkrycie w kuchni wegańskiej. Płyn ten pozyskuje się z puszki po ciecierzycy lub innej roślinie strączkowej. Do nie dawna aquafaba spożywana była wyłącznie przez alergików oraz wegan. Obecnie aquafaba stanowi...
Czytaj więcejKuchnia wegańska to jedna z radykalnych odmian wegetarianizmu, która zakłada wykluczenie z jadłospisu mięsa oraz wszelakich produktów pochodzenia zwierzęcego, także jaj oraz nabiału. Miłośnikami tej diety są nie tylko osoby...
Czytaj więcej