loader
Zamienniki | Składniki Wege

Mąka bezglutenowa i jej rodzaje

Mąka bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna, nie tylko wśród osób, które zmagają się z problemem nietolerancji laktozy, ale również wśród tych, które przechodzą na dietę wegetariańską. Jakie rodzaje bezglutenowej mąki możesz znaleźć w sklepach?

Mąka bezglutenowa: czym się charakteryzuje?

Mąka bezglutenowa to świetna alternatywa dla stosowanej powszechnie mąki pszennej, od której odróżniają ją walory smakowe, właściwości oraz konsystencja. Możesz jej używać do wyrobu ciast i ciasteczek, pierogów, wypieku chleba, a także pizzy. Produkty spożywcze, które otrzymasz po jej zastosowaniu, będą charakteryzowały się mniejszą pulchnością oraz większą kruchością. W sklepach możesz znaleźć wiele rodzajów mąki bezglutenowej, a w niniejszym wpisie postaramy się przedstawić te najpopularniejsze. Zapraszamy do zapoznania się z najpopularniejszymi rodzajami bezglutenowej mąki.

Mąka gryczana

Ta pełnowartościowa mąka bezglutenowa ma dosyć gorzki smak i ciemną barwę, jednak stanowi świetne źródło takich wartości odżywczych jak witaminy z grupy B, białko, magnez, miedź oraz błonnik. Jeśli chodzi z kolei o jej właściwości lecznicze, to wpływa niezwykle korzystnie na metabolizm tłuszczu i prawidłowe funkcjonowanie naszego układu krążenia, a także pomaga zmniejszyć zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi. Pomocna jest również przy problemach z cholesterolem, a także wpływa na poprawę trawienia pokarmów. W jaki sposób możesz ją wykorzystać w kuchni? Idealnie nadaje się do przygotowywania placków, naleśników, ciast oraz ciasteczek.

Mąka kukurydziana

Swój charakterystyczny kolor zawdzięcza obecności karotenoidów, które ochraniają nasz organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Mąka ta obfituje w luteinę oraz zeaksantynę, czyli substancje, które zapobiegają wystąpieniu chorób naszego narządu wzroku. Możemy w niej również znaleźć żelazo, cynk, magnez, spore ilości błonnika, a także witaminę A, B1 oraz B6. Wszystkie te substancje pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, a także wspomagają leczenie cukrzycy. Z mąki tej możesz bez problemu przygotować przepyszne naleśniki, kopytka i racuchy, jednak równie dobrze nadaje się jako dodatek do zup i sosów, gdyż pomaga je zagęścić.

Mąka ryżowa

Powstaje poprzez zmielenie białego lub brązowego ryżu, dlatego też może mieć odmienne zabarwienie. W jej składzie możemy znaleźć witaminy z grupy B, cynk, żelazo oraz magnez, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz immunologicznego. Okazuje się również nieoceniona w pielęgnacji naszej skóry, włosów i paznokci. Świetnie sprawdza się do produkcji słonych przekąsek, ciast oraz makaronów. Z uwagi na to, że pod względem właściwości technologicznych jest bardzo podobna do mąki pszennej, to bardzo dobrze sprawdza się jako jej zamiennik.

Mąka migdałowa

Otrzymuje się ją poprzez zmielenie migdałów, ma białe zabarwienie i słodki, migdałowy smak. W jej składzie możemy znaleźć magnez, żelazo, wapń, a także jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jej spożycie wpływa na ochronę naszego organizmu przed działaniem wolnych rodników, jednak przyczynia się również do zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy oraz chorób serca. W jaki sposób możesz ją jednak wykorzystać w kuchni? Zarówno do zagęszczenia zup i sosów, jak i jako dodatek do płatków śniadaniowych, koktajli oraz naleśników. Zachęcamy do odwiedzenia sklepu, w którym z pewnością znajdziesz tę mąkę.

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Zostaw komentarz