loader

Lekkie dania na upały

​Letnie upały to czas, kiedy ciepło słońca wpływa na nasze apetyty i skłania do poszukiwania lekkich, orzeźwiających dań. Wysoka temperatura sprawia, że nasze ciała potrzebują mniej kalorycznych, ale bardziej odżywczych posiłków. Z...

Czytaj więcej

7 pysznych pomysłów z wegetariańskiej kuchni indyjskiej

Jeśli szukasz pysznych wegetariańskich potraw do zrobienia w domu, mamy dla Ciebie kilka pomysłów! Dania wegetariańskie są w Indiach bardzo powszechne, więc z pewnością znajdziesz coś dla pysznego dla siebie. Jaka jest kuchnia...

Czytaj więcej

Fasola w kuchni – jakie dania przygotować z jej udziałem?

Biała, czerwona, sucha, w puszce… Fasolę zawsze warto mieć w domu, ponieważ można z niej stworzyć wiele potraw. Z powodzeniem posłuży nam zarówno jako danie główne, jak i dodatek do obiadu Przepisów z dodatkiem fasoli jest...

Czytaj więcej

Trzy pomysły na łatwy i szybki obiad w wersji wegetariańskiej

Współcześnie jesteśmy raczej zabiegani i nie zawsze możemy spędzić długie godziny na przygotowaniu obiadu niczym w wykwintnej restauracji. Nie każdy jest też szefem kuchni. Przedstawiamy trzy pomysły na szybkie i łatwe wegetariańskie...

Czytaj więcej

Proste przepisy na placki z cukinii i ziemniaków

Placki z cukinii z dodatkiem ziemniaków to bardzo prosty przepis na obiad, który sprawdzi się zwłaszcza latem, ponieważ jest lekki dla żołądka i smaczny dla podniebienia. Placki z cukinii oraz ziemniaków wykonuje się poprzez starcie...

Czytaj więcej

Łemkowskie przysmaki: Fuczki bieszczadzkie

Fuczki to danie wychodzące z tradycji łemkowskiej, które przygotowywane jest tak samo jak placki ziemniaczane. Jej głównym składnikiem jest naturalnie kiszona kapusta. Fuczki można wykonać zarówno z gotowanej jak i surowej kapusty. To...

Czytaj więcej

Kotlety z bobu

Kotlety z bobem należą do dań warzywnych, które zazwyczaj podawane są w kuchni wegańskiej. Mimo mocno warzywnego smaku kotleciki z bobem mogą być również łączone z daniami mięsnymi jako dodatek do potrawy. W składzie tychże...

Czytaj więcej

Fasolka po bretońsku wegetariańska

Fasolka po bretońsku przygotowana w wersji wegetariańskiej nie posiada w sobie mięsa. Tradycyjne danie zawiera  fasolę gotowaną lub duszoną z sosem pomidorowym z dodatkiem warzyw i mięsa. Fasolka po bretońsku to jedna z najbardziej...

Czytaj więcej

Placki ziemniaczane po węgiersku

Placki ziemniaczane to prosta potrawa, której podstawą wykonania są ziemniaki. Tradycyjne placki ziemniaczane smażone są na tłuszczu, najczęściej oleju lub smalcu. Drugim potrzebnym składnikiem do wykonania placków jest cebula. Placki...

Czytaj więcej

Jak zrobić wegańskie sushi?

Sushi to z pewnością wyjątkowa potrawa, która niekoniecznie wszystkim musi posmakować. Niektórzy potrzebują kilku podejść, żeby się do niej przekonać, innym nigdy się to nie udaje. Klasyczne sushi to potrawa wywodząca się z...

Czytaj więcej

Pizza wegańska, bez glutenu. Wypróbuj przepisy!

Pizza to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej, która znana jest na całym świecie. Próżno szukać jej przeciwników, nawet wśród wegan, którzy umiejętnie zastępują niezdrowy ser żółty innymi dodatkami, np. serami...

Czytaj więcej

Jak zrobić flaczki z boczniaka?

Boczniaki to jedne z najbardziej popularnych grzybów w kuchni polskiej. Posiadają one sporą dawkę wartości odżywczych oraz naturalne właściwości, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Boczniaki zawierają substancje...

Czytaj więcej

Przepis na kotleciki warzywne

Kotlety warzywne to prostota wykonania oraz wielka możliwość doboru właściwie jakichkolwiek składników pochodzenia roślinnego. Przy wykonaniu warzywnych kotletów warto postawić na sezonowe warzywa, które smakują najlepiej. Danie to...

Czytaj więcej

Leczo wegetariańskie

Leczo wegetariańskie to jedna z tych potraw, która może być przyrządzona zarówno w wersji z mięsem jak i bez. Leczo opiera się w szczególności na warzywach. Jest to danie kuchni węgierskiej, znane także na Słowacji...

Czytaj więcej

Przepisy na wegańskie pierogi

Czy wegańskie pierogi mogą smakować jak te z twarogiem oraz podsmażanym boczkiem? Oczywiście, że tak! Kluczem do uzyskania autentycznego smaku polskich pierogów jest pozyskanie odpowiednich zamienników, imitujących smak ulubionego...

Czytaj więcej

Przepisy na spaghetti wegetariańskie w kilku wersjach

Spaghetti czyli najbardziej znany rodzaj makaronu, który wykorzystywany jest w kuchni włoskiej. Tradycyjne danie składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu, który wymieszany jest wraz z konkretnym sosem, niekiedy całość posypana...

Czytaj więcej

Pulpety wegetariańskie

Pulpety to typowo mięsna potrawa, która przygotowywana jest na bazie zmielonego mięsa, ryb przy podrobów wraz z dodatkiem jajka, bułki tartej oraz odpowiednich przypraw. Pulpety mogą być spożywane samodzielnie lub jako dodatek do zup...

Czytaj więcej

Szaszłyki wegetariańskie

Szaszłyki wegetariańskie to danie przeznaczone dla tych osób, które całkowicie zrezygnowały ze spożywania mięsa. Wegetarianizm staję się coraz bardziej popularny. Wynika to przede wszystkim z większej świadomości ludzi oraz chęci...

Czytaj więcej

Risotto wegetariańskie

Potrawa wywodząca się z północnych Włoszech. Risotto to popularne danie, które przygotowywane jest na bazie bulionu warzywnego lub zwierzęcego. Kluczem do jej profesjonalnego wykonania jest uzyskanie prawdziwie kremowej konsystencji...

Czytaj więcej

Przepis na wegetariańskie curry

Curry wegetariańskie to potrawa kuchni indyjskiej, która charakteryzuje się obfitością warzyw połączonych w aromatycznym sosie. Dotychczas curry występowało wraz z mięsem, jednak coraz więcej pojawia się przepisów w wersji...

Czytaj więcej

Przepisy na wege burgery

Kuchnia wegetariańska oparta jest na produktach, potrawach, które nie zawierają mięsa, ani nie zostały przygotowane na ich podstawie. Dieta wegetariańska związana jest ze zdrowym stylem życia. Jak się okazuje, wegetarianie mają dużo...

Czytaj więcej

Wegański fast-food? Zdrowie na wyciągnięcie ręki!

Fast-foody kojarzą nam się z przetworzoną żywnością, sprzedawaną w tunelach czy innych podejrzanych miejscach, które na pewno nie świadczą o świeżości i jakości produktów. W czasach, gdy na pęczki mamy różne fast-foodowe...

Czytaj więcej

Pierogi z dynią i jarmużem

Lato dobiega już końca, a to oznacza początek długich jesiennych wieczorów, na które przydałoby się jakieś zajęcie. Propozycja to wykonanie jakiejś potrawy, a mianowicie - wegańskie pierogi z dynią. W wykonaniu pomocna będzie...

Czytaj więcej

Makaron z kurkami i słonecznikową śmietanką

Śmietanka z krowiego mleka posiada w kuchni roślinnej sporo alternatyw. Oprócz gotowych śmietanek roślinnych np. owsianych, które są dostępne w większych sklepach, można śmiało spróbować przyrządzić je samemu w domu. Popularnym...

Czytaj więcej

Zapiekanka selerowa

Wszyscy chyba kojarzymy kuchnię włoską z warzywami takimi jak dojrzałe, pachnące pomidory, soczyste kabaczki, czy czerwone papryki i jędrne cukinie. Co może jednak wielu zdziwić, w każdej książce o kuchni prosto z Italii znajdziemy...

Czytaj więcej