Zielone pesto, a właściwie pesto alla genovese, to zielony sos z bazylii, twardego sera (najczęściej parmezanu), orzeszków piniowych, oliwy i czosnku. Wywodzi się z Genui we Włoszech, gdzie do dzisiaj co dwa lata organizuje się konkurs...
Czytaj więcejNa pozór całkiem inne i niepasujące do siebie, w rzeczywistości stanowią parę idealną. Wino i ser, bo o nich mowa, to połączenie wybierane bardzo często przez wielu smakoszy na świecie, a deska serów to jedna z najpopularniejszych...
Czytaj więcejPopulacja wegetarian w naszym kraju regularnie się powiększa. W ostatnim roku było już ponad 1 000 000 osób, które postanowiły całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu produkty mięsne. Razem ze wzrostem...
Czytaj więcejFocaccia to potrawa należąca do kuchni włoskiej, w której pełni podstawę pod pizzę. Jest to samo ciasto, które bardzo często łączone jest z solą oraz ziołami, polane oliwą z oliwek. Przeważającą różnicą foccaci nad...
Czytaj więcejMajonez wegański czyli majonez wykonany w domu bez użycia jajek, mleka pochodzenia krowiego, bez dodatkowych zagęstników oraz emulgatorów. Majonez ten jest na pewno delikatniejszy, jednak równie kaloryczny jak ten przygotowany na bazie...
Czytaj więcejMajonez to jeden z częściej używanych dodatków, który podawany jest na kanapki, do sałatek czy też surówek. Podstawą przygotowania domowego majonezu są oczywiście jajka, a bardziej żółtka. Przepisów na wegański majonez jest...
Czytaj więcejPieczarki w cieście to niesamowicie szybka w przygotowaniu przekąska zarówno na większą uroczystość, domówkę czy nieoczekiwaną wizytę znajomych. Pieczarki należą do tej grupy grzybów, które uwielbiane są niemal przez każdego...
Czytaj więcejSmażone kulki lub kotleciki wykonane z ciecierzycy bądź bobu z sezamem zwane falafelem, to przysmak wegetarian oraz wegan. Potrawa ta znana jest szczególnie w krajach arabskich, gdzie bardzo często podawana jest w barach typu fast food jako...
Czytaj więcejPasztet wegański czyli taki bez dodatku mięsa, jajek oraz masła czy mleka. Można go wykonać z dowolnych roślin strączkowych takich jak: fasola, ciecierzyca, soczewica, groch czy bób. Warto dodać także kaszę gryczaną oraz jaglaną...
Czytaj więcejNa hasło pasta kanapkowa przeciętnemu ‘zjadaczowi chleba’ przychodzi na myśl twarożek ze szczypiorkiem, pasta jajeczna bądź z wędzonej makreli. Zatem, jak to przełożyć na weganizm? Otóż nie jest tak trudno, jak mogłoby...
Czytaj więcejPasta bezjajeczna to tradycyjny przepis kuchni wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Istnieje bardzo dużo prostych przepisów, ale nie wszystkie mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jednak zrobienia takiej wyjątkowej pasty potrzebna...
Czytaj więcej