loader

Jak zrobić idealne włoskie zielone pesto?

Zielone pesto, a właściwie pesto alla genovese, to zielony sos z bazylii, twardego sera (najczęściej parmezanu), orzeszków piniowych, oliwy i czosnku. Wywodzi się z Genui we Włoszech, gdzie do dzisiaj co dwa lata organizuje się konkurs...

Czytaj więcej

Jaki ser podać do wina?

​Na pozór całkiem inne i niepasujące do siebie, w rzeczywistości stanowią parę idealną. Wino i ser, bo o nich mowa, to połączenie wybierane bardzo często przez wielu smakoszy na świecie, a deska serów to jedna z najpopularniejszych...

Czytaj więcej

„Smalec wegetariański” i inne pomysły na zdrową kuchnię bez mięsa

  Populacja wegetarian w naszym kraju regularnie się powiększa. W ostatnim roku było już ponad 1 000 000 osób, które postanowiły całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu produkty mięsne. Razem ze wzrostem...

Czytaj więcej

Proste i pyszne! Focaccia

Focaccia to potrawa należąca do kuchni włoskiej, w której pełni podstawę pod pizzę. Jest to samo ciasto, które bardzo często łączone jest z solą oraz ziołami, polane oliwą z oliwek. Przeważającą różnicą foccaci nad...

Czytaj więcej

Sprawdzone przepisy na majonez wegański

Majonez wegański czyli majonez wykonany w domu bez użycia jajek, mleka pochodzenia krowiego, bez dodatkowych zagęstników oraz emulgatorów. Majonez ten jest na pewno delikatniejszy, jednak równie kaloryczny jak ten przygotowany na bazie...

Czytaj więcej

Sojonez, majonez wegański

Majonez to jeden z częściej używanych dodatków, który podawany jest na kanapki, do sałatek czy też surówek. Podstawą przygotowania domowego majonezu są oczywiście jajka, a bardziej żółtka. Przepisów na wegański majonez jest...

Czytaj więcej

Pieczarki w cieście

Pieczarki w cieście to niesamowicie szybka w przygotowaniu przekąska zarówno na większą uroczystość, domówkę czy nieoczekiwaną wizytę znajomych. Pieczarki należą do tej grupy grzybów, które uwielbiane są niemal przez każdego...

Czytaj więcej

Przepis na falafel

Smażone kulki lub kotleciki wykonane z ciecierzycy bądź bobu z sezamem zwane falafelem, to przysmak wegetarian oraz wegan. Potrawa ta znana jest szczególnie w krajach arabskich, gdzie bardzo często podawana jest w barach typu fast food jako...

Czytaj więcej

Pasztet wegański

Pasztet wegański czyli taki bez dodatku mięsa, jajek oraz masła czy mleka. Można go wykonać z dowolnych roślin strączkowych takich jak: fasola, ciecierzyca, soczewica, groch czy bób. Warto dodać także kaszę gryczaną oraz jaglaną...

Czytaj więcej

Wegańska pasta kanapkowa

Na hasło pasta kanapkowa przeciętnemu ‘zjadaczowi chleba’ przychodzi na myśl twarożek ze szczypiorkiem, pasta jajeczna bądź z wędzonej makreli. Zatem, jak to przełożyć na weganizm? Otóż nie jest tak trudno, jak mogłoby...

Czytaj więcej

Pasta bezjajeczna - najlepszy przepis

Pasta bezjajeczna to tradycyjny przepis kuchni wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Istnieje bardzo dużo prostych przepisów, ale nie wszystkie mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jednak zrobienia takiej wyjątkowej pasty potrzebna...

Czytaj więcej