Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Sushi to z pewnością wyjątkowa potrawa, która niekoniecznie wszystkim musi posmakować. Niektórzy potrzebują kilku podejść, żeby się do niej przekonać, innym nigdy się to nie udaje. Klasyczne sushi to potrawa wywodząca się z Japonii, która przygotowywana jest z ryżu oraz dodatków warzywnych, polana sosem sojowym lub podawana z wasabi.
Tradycyjne sushi spożywa się specjalnymi pałeczkami albo palcami. Do sushi podaje się sos sojowy, który służy do maczania. Zielony chrzan czyli wasabi daje intensywnego smaku, zaś marynowany imbir służy do oczyszczenia klubków smakowych. Najczęściej zamawianym napojem do sushi jest nie woda, a zielona herbata. Zgodnie ze zwyczajem kuchni japońskiej podaje się całe zestawy potraw, włącznie z sushi. Istnieje kilka rodzajów sushi: sashimi, nigiri, maki, uramaki, futomaki, hosomaki, temaki, gunkanmaki.
Popularność sushi rośnie wraz z fascynacją orientalną kultury. Japońska potrawa, przyrządzana na bazie ryżu i ryb wraz z dodatkiem warzyw owszem należy do diety lekkiej, jednak pod warunkiem, że nie zostały do niej użyte sosy oraz inne dodatki. Europejski sposób obróbki sprawił, że danie pochodzące z Dalekiego Wschodu może osiągać naprawdę wysoką kaloryczność. Wegańskie sushi cechuje się tym, że występuje wyłącznie z warzywami, brak w nim ryby lub jakiegokolwiek mięsa.
Przygotowanie sushi na pierwszy rzut oka może wydawać się nieco skomplikowane. Nic jednak mylnego. Kluczem do dobrego sushi jest właściwie przygotowany ryż oraz właściwe jego zawijanie. Aby zwiększyć higienę podczas zawijania rolek z sushi, warto ubrać specjalne rękawiczki, które sprawią, że ryż nie będzie się przyklejał do powierzchni dłoni. Dodatki do sushi mogą być tak naprawdę dowolne, najczęściej stawia się jednak na: awokado, ogórek świeży, melon, szczypiorek, papryczki jalapeno itd. Niewegańskie sushi można przygotować także z łososiem lub kabanosami.
Potrzebne składniki:
Przygotowanie:
Letnie upały to czas, kiedy ciepło słońca wpływa na nasze apetyty i skłania do...
Czytaj więcejJeśli szukasz pysznych wegetariańskich potraw do zrobienia w domu, mamy dla Ciebie kilka...
Czytaj więcejBiała, czerwona, sucha, w puszce… Fasolę zawsze warto mieć w domu, ponieważ można z...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz