loader
Na słodko

Wegańskie słodkości do pucharków deserowych - 3 przykłady

​Dieta wegańska wyklucza spożywanie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Słodkie desery, na które każdy z nas lubi sobie czasami pozwolić, bazują głównie na jajach i mleku, więc w jadłospisie weganina nie ma na nie miejsca. Istnieje jednak wiele rewelacyjnych przepisów na wegańskie słodkości, które w smaku nie odbiegają od tradycyjnych. W poniższym artykule przedstawiamy kilka sprawdzonych pomysłów na desery bez produktów zwierzęcych. Do ich przygotowania potrzebujemy pucharków, które sprawiają, że wszystkie słodkie przekąski doskonale się prezentują. Stanowią więc dobry pomysł na przyjęcia i inne uroczystości.

1. Czekoladowy mus w pucharkach

Kto z nas nie lubi czekolady? Uwielbiamy ją solo, jednak stanowi ona doskonałą bazę dla deserów. Pierwszy wegański przepis, który przygotowaliśmy, smakiem podbije podniebienie każdego wielbiciela czekolady. Do zrobienia czekoladowych musów konieczne są puchary deserowe, które sprawiają, że mus pięknie prezentuje się na stole. Do przygotowania dwóch porcji musu czekoladowego w pucharach deserowych potrzebujemy:

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 150 ml aquafaby, czyli wody z ciecierzycy,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • maliny do dekoracji

Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zalewę ciecierzycy z puszki, czyli aquafabę, ubijamy na sztywną pianę przez około 10 minut. Miksowanie powinniśmy zakończyć, kiedy piana będzie przypominać bitą śmietanę. Pod sam koniec ubijania należy dodać dwie łyżki pudru. Kiedy czekolada wystygła, ale wciąż jest płynna, delikatnie dodajemy do niej ubitą wodę z ciecierzycy i mieszamy. Gotowe musy przekładamy do pucharów deserowych i chłodzimy około 2 godziny. Podajemy z malinami. 

2. Jaglany deser kokosowy

Wiele deserów wegańskich w swoim składzie zamiast śmietany zawiera mleczko kokosowe. Nie inaczej jest w tym przepisie. Wegański deser kokosowy w pucharkach à la bounty to również świetny pomysł na słodkie i lekkie śniadanie. Składniki potrzebne na trzy porcje:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 600 ml mleczka kokosowego,
  • 6 łyżek syropu z agawy,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g chipsów kokosowych.

Kaszę jaglaną sypką prażymy przez chwilę w garnuszku, by pozbyć się jej goryczy. Następnie zalewamy je 500 ml płynnego mleczka kokosowego i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Pokruszoną czekoladę umieszczamy w rondelku, dodajemy szczyptę soli, 100 ml mleka kokosowego i 2 łyżki syropu z agawy. Będzie ona stanowić czekoladową polewę do deseru. Rondelek umieszczamy na małym ogniu i czekamy, aż czekolada się rozpuści. Po ugotowaniu kaszy dodajemy do niej szczyptę soli i 4 łyżki syropu z agawy. Miksujemy całość na gładki krem, a następnie dodajemy 100 g wiórków kokosowych. Masę kokosową umieszczamy w deserowych pucharkach i na wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ostatnim krokiem jest udekorowanie całości chipsami z kokosa. 

3. Wegańskie Banoffee

Naszą ostatnią propozycją na deser w pucharkach jest banoffee w wersji wegańskiej, czyli ciasto bez pieczenia. Ciasto w pucharku składa się z kilku idealnie komponujących się ze sobą warstw. Oto niezbędne składniki, z których wykonamy 4 porcje:

  • 1 szklanka dowolnych orzechów (można użyć kilku rodzajów),
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 6 łyżek dobrej jakości masła orzechowego,
  • 150 g daktyli bez pestek suszonych,
  • szczypta soli,
  • 400 ml schłodzonego mleka kokosowego 
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 banany,
  • odrobina startej czekolady do dekoracji.

Przygotowanie deseru rozpoczynamy od namoczenia daktyli wrzątkiem. Po 15 minutach należy je odsączyć, uważając, by nie wylać wody, w której się moczyły. Pierwszą warstwę deseru stanowi orzechowy spód. By go zrobić, należy szklankę orzechów, syrop klonowy i 2 łyżki masła orzechowego zmiksować na klejącą i zwartą masę. Dzielimy na 4 porcje i układamy na spodzie każdego pucharka. Następnie miksujemy namoczone daktyle z 4 łyżkami masła orzechowego i szczyptą soli. Podczas miksowania stopniowo dolewamy wodę, która została po moczeniu daktyli. Masa powinna konsystencją przypominać gładki krem, który nie będzie za gęsty. Obrane banany kroimy w plastry i mieszamy z sokiem z cytryny. Układamy je w pucharkach na orzechowym spodzie, a następnie polewamy je masą daktylową. Stałą część z mleka kokosowego przekładamy do miski i ubijamy na sztywno. Kokosowa śmietanka stanowi ostatnią warstwę deseru. Dekorujemy tartą czekoladą.

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz