loader
Na słodko

Ciasto bananowe bezglutenowe

Ciasto bananowe to sposób na szybką i przepyszną przekąskę, która smakuje niemal każdemu. Puszyste a zarazem wilgotne ciasto bananowe szybko rośnie w piekarniku. Ciasto bananowe jest bardzo proste w przygotowaniu, a do jego zrobienia potrzebnych jest tylko kilka składników.

Ciasto bananowe bezglutenowe

Ciasto bananowe bez glutenowe to propozycja skierowana nie tylko dla tych, którzy uczuleni są na gluten, ale również dla osób preferujących zdrowe odżywianie. Niezwykle intensywny smak bananowy przypadnie do gustu każdemu smakoszowi domowych ciast. Ciasto bananowe to prostota wykonania i krótki czas przygotowania. Jeżeli w Twojej kuchni znajduje się nadmiar dojrzałych bananów, skorzystaj z przepisu na ciasto bananowe bezglutenowe. 

przepis na ciasto bananoweCiasto bananowe bezglutenowe bez jajek 

Jak się okazuje tradycyjne ciasto bananowe bezglutenowe, może zostać przygotowane w wersji bez jajek. Jest to z pewnością korzystne rozwiązanie, dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Jak je wykonać? 

Potrzebne będą:

  • 200 g mąki pszennej BIO 
  • 100 g mąki ryżowej BIO 
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego nierafinowanego (użyłam Demerara) 
  • 2 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia 
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 
  • 125 g margaryny bezmlecznej 
  • 3 dojrzałe (z brązową skórką) banany 
  • 3 łyżki mleka ryżowego BIO 
  • 1 łyżka soku z limonki

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę i dodaj proszku do pieczenie wraz z sodą.
  2. Obierz banany i pokrój je na drobne kawałki. Zmiażdż je tworząc jednolitą i płynną masę. Dodaj mleko oraz sok z limonki.
  3. Rozpuść margarynę, a następnie dodaj brązowy cukier i ekstrakt z wanilii. Na koniec dodaj masę bananową, wymieszaj.
  4. Przygotuj foremkę do pieczenia, wysmaruj ją margaryną bezmleczną i obsyp bułką tartą. Przełóż ciasto do foremki.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, wstaw ciasto na 40 min. 

wegańskie ciasto bananoweCiasto bananowe bezglutenowe wegańskie

Czym różni się ciasto bananowe od ciasta bananowego wegańskiego? Otóż te drugie nie posiada w sobie ani jednego składnika pochodzenia zwierzęcego. Zatem jak to jest możliwe, że ciasto może urosnąć i smakować równie dobrze, jak to które powstało na bazie jajek oraz mleka krowiego? Kluczem do zrobienia tego ciasta jest ograniczona ilość składników. Zamiast mleka pochodzenia zwierzęcego, dodaje się mleko pochodzenia roślinnego (dowolne). Zamiast zwykłej mąki pszennej można użyć mąki BIO. Sposób przygotowania ciasta wygląda identycznie jak tego, które przygotowane jest według tradycyjnego przepisu.

Ciasto bananowe bezglutenowe - thermomix

Thermomix to urządzenie kuchenne, które posiada umiejętności siekania, miksowania, blendowania, gotowania, mieszania, podgrzewania, gotowania na parze, rozdrabniania, wyrabiania, ważenia, ubijania itd. Ten wielofunkcyjny robot kuchenny sprawdzi się w przypadku wyrabiania ciasta bananowego. Urządzenie z pewnością ułatwi proces mieszania składników, z których powstaje jednolita i płynna masa, gotowa do wyłożenia w foremce. Thermomix to urządzenie, które z pewnością skróci czas trwania przygotowywania ciasta. 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz