loader
Na słodko

Pomysły na wegańskie desery

Weganizm staje się coraz bardziej popularny wśród coraz większej liczby osób. Nie jest to zwykła, chwilowa moda, a styl życia, który opiera się przede wszystkim na świadomości etycznej, zdrowotnej, ekologicznej i społecznej. Weganie eliminują ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego takie, jak jajka, mleko, masło, twarogi i sery. Na rynku znaleźć można coraz więcej produktów, które opierają się wyłącznie na produktach roślinnych. Wiele potraw i deserów łatwo też przygotować w domowym zaciszu, ze zdrowych składników.

Desery wegańskie dla osób na diecie roślinnej

Przepisy na desery wegańskie są jednymi z najczęściej wyszukiwanych w Internecie. Nic dziwnego - w pierwszej chwili niemożliwe może się wydawać przygotowanie sernika bez sera, galaretki bez żelatyny czy naleśników bez jajek. Słodycze dla wegan mogą być jednak nie mniej smaczne od tych tradycyjnych, a do tego o wiele zdrowsze. 

Jajka mogą być zastąpione między innymi musem z jabłek, musem z bananów lub zmielonym siemieniem lnianym. Mleko ma wielu swoich zamienników - napój ryżowy, sojowy, migdałowy, kokosowy, owsiany lub jaglany. Zamiast masła można użyć innego tłuszczu roślinnego, jak olej rzepakowy czy olej kokosowy. Dostępne są także margaryny roślinne. W przypadku czekolady wystarczy użyć kakao bądź czekolady gorzkiej, która w swoim składzie nie zawiera krowiego mleka.

Słodycze wegańskie oraz ciasta

Czekoladowe ciasto wegańskie bez jajek i mleka

Najpopularniejsze ciasta wegańskie to bez wątpienia ciasto czekoladowe oraz sernik w wersji wegańskiej, czyli tofurnik. Jeśli chodzi o pierwszy z wymienionych wypieków, przepis na niego jest bardzo prosty i warty do wypróbowania nie tylko przez wegan. Przyda się także, gdy w domu zabraknie jajek, a ochota na coś słodkiego przyjdzie niespodziewanie. Niezbędna do jego wykonania jest mąka pszenna, gorzkie kakao, olej, cukier, szklanka wody lub kawy, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, ocet jabłkowy oraz szczypta soli. Dzięki połączeniu octu z sodą i ich reakcji, ciasto będzie bardzo puszyste i o odpowiedniej strukturze. Dodatkowym składnikiem może być gorzka czekolada, aby uzyskać jeszcze bardziej głęboki smak. Wszystkie suche składniki wystarczy zmieszać ze sobą w jednej misce i dolać do nich składniki płynne. Co ważne, do ich zmieszania nie jest konieczny mikser - wystarczy połączyć je ze sobą łyżką lub widelcem. Następnie należy przelać ciasto do blachy wyłożonej papierem i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni na około 45 minut. Po wystygnięciu można posypać je cukrem pudrem lub przełożyć ulubioną konfiturą.

Najlepszy wegański deser - sernik z tofu

Tofurnik, czyli po prostu sernik na bazie tofu, to bardzo popularny wege deser, który można modyfikować na wiele sposobów. Wystarczy zagęścić masę musem kokosowym lub też agarem i dodać ulubione dodatki, jak owoce czy orzechy. Warto też uzupełnić masę niewielką ilością kaszy jaglanej, którą należy bardzo dokładnie zblendować przed jej dodaniem. Jako spód tofurnika mogą posłużyć rozkruszone ulubione ciasteczka, z dodatkiem roślinnego tłuszczu.

Wegańskie desery to także pyszne bezy, choć mogłoby się to wydawać niemożliwe bez użycia jaj. Zamiast białka wykorzystuje się aquafabę, czyli wodę z puszki, w której znajdowała się ciecierzyca lub inne strączki. Można ją ubić tak, jak białka, po czym stanie się ona bezsmakowa. Dzięki temu można dodać do niej ulubione dodatki, które nadadzą jej smaku i wyrazistości.

Dania wege na obiad i na deser

Suszone owoce, świeże daktyle, a może wiórki kokosowe?

Wegańskie słodycze umożliwiają wykorzystanie dużej ilości zdrowych składników, które nadadzą deserowi również wartości odżywczych. Mogą to być owoce, orzechy, kasza jaglana bądź tofu. Jeśli chodzi o kaszę jaglaną, może to być bardzo neutralna baza do wielu deserów, jak jagielniki, budyń czy pralinki. Jako naturalny słodzik, zamiast cukru dobrze jest dodać suszone owoce bądź daktyle, z których można zrobić również batony lub spody do ciast. Oczywiście warto wybierać też sezonowe owoce, które dodadzą największej ilości smaku i witamin.

Wegański deser bez pieczenia - ratunek na przyjście gości

Co zrobić, gdy zaraz przyjdą niespodziewani wcześniej goście, a w domu nie ma żadnego poczęstunku? Najszybciej i najłatwiej będzie przygotować jeden z deserów wegańskich niewymagających pieczenia. Bardzo popularne są daktylowe pralinki, które można zrobić w kilka chwil, blendując wszystkie składniki. Potrzebne są daktyle mus kokosowy, kakao i coś do obtoczenia, na przykład wiórki kokosowe lub zmielone migdały. Pomysł ten może być dowolnie modyfikowany, w zależności od osobistych preferencji.

Bardzo szybką opcją jest też jagielnik, który można przygotować w nieco więcej niż pół godziny. Wystarczy połączyć ze sobą ugotowaną kaszę jaglaną, tofu i mus kokosowy oraz ulubione dodatki, jak kakao, daktyle czy orzechy. Nie przygotowując do niego żadnego spodu możemy otrzymać bardzo dobry wegański deser bezglutenowy. 

Jeszcze szybszym w przygotowaniu przepisem jest sałatka bakaliowa z kremem z tofu. Wystarczy połączyć ze sobą orzechy, suszone i świeże owoce oraz polać wszystko kremem z tofu i mleczka kokosowego.

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Zostaw komentarz