loader
Na słodko

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Przez niektórych rabarbar uważany jest za warzywo, w Polsce wykorzystuje się go głownie do dań, deserów czy ciast słodkich. Najlepszym tego przykładem jest ciasto rabarbarowe, której jest bardzo proste w przygotowaniu, a do tego świetnie smakuje. Jest to idealne ciasto na ciepłe, letnie dni. Do przygotowania jogurtowego ciasta z rabarbarem potrzebne są składniki, które z pewnością posiadasz w swojej kuchni. 

Rabarbar zawiera w sobie prawdziwe bogactwo substancji czynnych biologicznie. Mają one kluczowy wpływ, m.in na wzrok czy zdrową cerę. Rabarbar jest źródłem witaminy A, C oraz E, a także potasu, kwasu foliowego oraz błonnika. Rabarbar znalazł także ogromne zastosowanie w kuchni, szczególnie w potrawach słodkich. Owoc ten stanowi podłoże wielu ciast oraz deserów. Niestety, ale nie każdy może spożywać rabarbar. Najbardziej powinny unikać go osoby, które przyjmują leki: digoksyny, ibuprofen, naproksen, kortykosteroidy, diuretyki, warfaryny. Rabarbar może wykazywać właściwości przeczyszczające. 

ciasto jogurtoweCiasto jogurtowe z rabarbarem

Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki:

  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru trzcinowego
  • 300 g jogurtu sojowego
  • 3/4 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 duże łodygi rabarbaru (ok. 300 g)
  • po łyżce mąki i cukru

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój rabarbar w kostkę a następnie wymieszaj w misce z mąką oraz cukrem.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. 
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie połóż na niej ciasto. Z wierzchu posyp kawałkami rabarbaru.
  4. Piecz ciasto w temperaturze nie większej niż 175 st. C przez ok. 45 min. Po upieczeniu, zostaw na parę minut otwarty piekarnik do wystygnięcia. W trakcie samego pieczenie sprawdzaj stopień wypieczenia góry. Jeżeli ciasto zacznie zbyt szybko się przypiekać, przykryj je papierem. 
  5. Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem. 

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto jogurtowe z rabarbarem wykonuje się naprawdę szybko. Można je przygotować zarówno w okrągłej jak i prostokątnej foremce. Dzięki dodatkowi w postaci jogurtu ciasto zyskuje niesamowitą miękkość oraz wilgotność, przez co nie jest suche. Co ciekawe, ciasto rabarbarowe może stać się bazą pod inne ciasto owocowe. Obecność kwaśnego rabarbaru doskonale komponuje się ze słodkim smakiem ciasta,. Przez co efekt finalny jest zrównoważony. 

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

Czas letni sprzyja owocowym ciastom, które są lekkie i naturalnie słodkie, ze względu na obecność sezonowych składników. Ciasto z rabarbarem i truskawkami jest najsmaczniejsze, gdy posypane zostanie choćby odrobiną cukru pudru. Smak truskawek oraz rabarbaru jest na tyle unikalny, że nie miesza się ze sobą, lecz tworzy spójną całość. Ciasto jogurtowe uwielbiane jest przez dzieci oraz dorosłych. Co ważne, ciasto w przygotowaniu nie jest wymagające, a dzięki niewielkiej ilości składników zachowuje świeżość na długo.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz