loader
Poradnik zdrowie

Garnki na indukcję - 3 wskazówki, jak je wybrać

​Płyty indukcyjne na stałe zagościły w polskich kuchniach. Choć są bardzo funkcjonalne, wymagają użycia odpowiednich garnków, przystosowanych do użytku na tego rodzaju płytach. Sprawdź, jak wybrać garnki na indukcję.

  1. Garnki indukcyjne mają odpowiednie dno
  2. Materiał na garnki do płyty indukcyjnej
  3. Praktyczne garnki na indukcję

Garnki do płyty indukcyjnej powinny mieć wielowarstwowe, grube dno, dzięki któremu naczynie nie deformuje się pod wpływem wysokiej temperatury. Liczy się również materiał wykonania i budowa garnków.

Garnki indukcyjne mają odpowiednie dno

W przypadku garnków indukcyjnych najważniejsze jest dno. Musi być ono idealnie płaskie, aby cała jego powierzchnia przylegała do płyty. Istotniejsze są jednak jego właściwości ferromagnetyczne, ponieważ tylko dzięki nim płyta będzie w stanie "wykryć" garnek i zacząć działać. Garnki na indukcję posiadają zwykle specjalne oznaczenie - symbol zwojnicy, jeśli jednak go brakuje, a nie posiadamy informacji o materiale, z którego zostało wykonane dno, można szybko przeprowadzić prosty test. Wystarczy do dna garnka przyłożyć magnes. Jeśli zaobserwujemy przyciąganie, to znaczy, że dno jest wykonane z materiału ferromagnetycznego lub zawiera jego domieszkę, i nadaje się do użytku na płycie indukcyjnej.

Dodatkowo, garnki indukcyjne są wyposażone w wielowarstwowe, grube dno. Każda z warstw pełni inną rolę, ale wszystkie mają zwiększać użyteczność garnka i wygodę korzystania z niego. Standardowo, garnki na indukcję mają dno o grubości od 5 do 10 mm.

Materiał na garnki do płyty indukcyjnej

Garnki na indukcję są produkowane z różnych materiałów, z których większość wykazuje właściwości ferromagnetyczne. Najczęściej wykorzystuje się aluminium, stal nierdzewną, miedź czy żeliwo. Na rynku dostępne są również emaliowane garnki na indukcję z Fabryka Form, cechujące się niezwykłym designem. Często garnki indukcyjne wykonane są z różnych materiałów - inne wykorzystuje się do wykonania zewnętrznych powłok, a inne do wykończenia garnka wewnątrz. Wewnętrzną część zwykle stanowi powłoka ceramiczna lub inna, która zapobiega przywieraniu potraw do garnka.

Praktyczne garnki na indukcję

Aby płyta indukcyjna mogła dobrze działać, garnki na nią przeznaczone powinny mieć również odpowiedni kształt i wielkość. To ważne szczególnie w przypadku płyt z polami grzewczymi, które najlepiej współpracują z garnkami o mniejszej lub takiej samej powierzchni dna jak powierzchnia pola. Dodatkowym atutem jest przykrywka dostosowana do wielkości garnka oraz nienagrzewające się uchwyty.

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Zostaw komentarz