loader
Zamienniki | Składniki Wege

Mąka migdałowa BIO – właściwości i zastosowanie

​Produkty z ekologicznych upraw wpływają pozytywnie zarówno na środowisko, jak i ludzki organizm. Coraz więcej osób sięga po mąkę z migdałów. Jakie ma właściwości i gdzie znajduje zastosowanie?

Mąka migdałowa – niezbędne informacje

Mąka migdałowa jest produkowana ze zmielonych migdałów. Warto zauważyć, że owoce migdałowca należą do najbardziej cenionych i zarazem najzdrowszych orzechów na całym świecie. Tego rodzaju mąka nie zawiera glutenu i dzięki temu stanowi znakomitą alternatywę dla popularnej mąki pszennej, z której coraz więcej osób rezygnuje w imię zdrowia. Mąka z migdałów ma delikatną konsystencję oraz lekko słodki orzechowy posmak. Posiada także liczne właściwości prozdrowotne. Coraz częściej stosuje się ją do słodkich wypieków, takich jak ciasta i ciasteczka, ale również i do dań wytrawnych.

Wartości odżywcze mąki migdałowej

Mąka migdałowa BIO, podobnie jak migdały, stanowi bogate źródło cennych wartości odżywczych. Taka mąka zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, a jednocześnie niezbyt duże ilości węglowodanów. Z tego powodu jest stosowana przez osoby, które są na diecie ketogenicznej, gdyż zakłada ona właśnie ograniczenie spożywania węglowodanów. Mąka migdałowa jest także polecana osobom, które nie tolerują glutenu lub po prostu usunęły go na stałe ze swojej diety. Mąka migdałowa jest również bardzo bogata w witaminy i minerały, takie jak witamina E oraz witaminy z grupy B, a ściślej mówiąc B1, B2 i B3, oraz magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, sód, cynk i mangan. Składniki, które zawiera mąka z migdałów, mają pozytywne działanie na ludzki organizm. Wspierają jego działanie, wspomagają między innymi układ nerwowy i poprawiają pracę mózgu, wpływając tym samym na lepszą pamięć i koncentrację. Ponadto obniżają poziom stresu i wprawiają w dobre samopoczucie.    

Właściwości zdrowotne mąki migdałowej

Mąka migdałowa BIO jest wyjątkowo bogata w kwasy tłuszczowe nienasycone. Zwykle brakuje ich w klasycznej diecie Polaków, a takie kwasy tłuszczowe przyspieszają przemianę materii i regulują wysokość cholesterolu we krwi. Pomagają również zwalczać różne stany zapalne. Produkt ten zapobiega także miażdżycy, różnym chorobom serca i cukrzycy. Mogą go również wybierać osoby, które mają alergię na gluten bądź celiakię. Mąka migdałowa reguluje wysokość ciśnienia i hamuje działanie wolnych rodników. Regularne spożywanie tego produktu zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie i przyspiesza procesy metaboliczne. Wzmacnia również zęby, mięśnie i kości, a także pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Zastosowanie mąki migdałowej

Mąka z migdałów posiada bardzo różnorodne zastosowania. Tego rodzaju produkt może być wykorzystywany jako zamiennik klasycznej mąki pszennej – z tego powodu mąkę migdałową można zastosować podczas przygotowywania chleba, ciastek, ciast, babeczek, naleśników itd. Najlepiej jednak stosować mieszankę mąki migdałowej z mąką pszenną, sama mąka z migdałów w przypadku niektórych wypieków może być nieco za ciężka i tym samym sprawi, że ciasto nie urośnie. Natomiast samodzielnie – mąka migdałowa bez jakichkolwiek dodatków – stanowi dobre rozwiązanie do zagęszczanie zup i sosów, a także i jako panierka do kotletów i dodatek do klopsików. Warto zauważyć, że mąkę z migdałów stosuje się również do wypieku pysznych makaroników.

Mąka migdałowa – sklep

Mąkę migdałową można znaleźć wyłącznie w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Tylko w takich miejscach można zakupić najwyższej jakości produkty z ekologicznych upraw, a także produkty bezglutenowe i takie, które trudno znaleźć w innych miejscach, w tym również takie artykuły jak mąka migdałowa. Sklep idealny posiada w swoim asortymencie szeroki wybór artykułów BIO. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup przez internet – to szybki i bezpieczny sposób, a przy tym również wygodny, pozwala zaoszczędzić czas. Poza tym to właśnie w sklepach internetowych ze zdrową żywnością - takich jak frutavita - można znaleźć najbardziej interesującą i najszerszą ofertą.

Mąka migdałowa cena

Wbrew pozorom zdrowa żywność i produkty pochodzące z ekologicznych upraw nie są już tak drogie, jak kiedyś, nawet w przypadku takich produktów jak mąka migdałowa. Cena jest dziś dość przystępna dla każdego, kto chce wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu zdrowe produkty.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz