loader
Dodatki

Sprawdzone przepisy na majonez wegański

Majonez wegański czyli majonez wykonany w domu bez użycia jajek, mleka pochodzenia krowiego, bez dodatkowych zagęstników oraz emulgatorów. Majonez ten jest na pewno delikatniejszy, jednak równie kaloryczny jak ten przygotowany na bazie składników odzwierzęcych. Majonez wegański sprawdzi się przede wszystkim do sosów, sałatek, surówek oraz do kanapek.

W poprzednim wpisie znajduje się przepis na inną wersję wege majonezu - sojonez.

Majonez wegański

Tradycyjny majonez wegański powstaje przy użyciu mleka sojowego, soli kala namak oraz octu wraz z przyprawami. Jego smak jest naprawdę intensywny, zaś konsystencja przypomina niemal ten sam sklepowy majonez jajeczny. Niekiedy naprawdę ciężko jest go odróżnić. Jest to w dużej mierze uzależnione od czarnej soli kala namak, która dodaje naprawdę majonezowego smaku. Pamiętaj, że mleka sojowego nie można zastąpić innym roślinnym. 

Majonez wegański - przepisy:

Sposobów na przygotowanie majonezu wegańskiego jest naprawdę wiele najbardziej popularne z nich to:

Majonez wegański z ciecierzycy 

Potrzebne będą: 

  • Cieciorka razem z płynem 
  • 1 szklanka oleju lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżeczka czarnej soli kala namak
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera wrzuć całą puszkę cieciorki razem z aquafabą - wodą z puszki.
  2. Następnie dodaj musztardę, ocet, sól kala namak oraz pieprz.
  3. Blenduj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Niewielką strużką stopniowo wlewaj olej, a następnie zblenduj.
  5. Całość przelej do słoiczków i wstaw do lodówki, tak aby majonez zgęstniał.

majonez wegański

Majonez wegański ze słonecznika

Potrzebne będą:

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 łyżki octu (jabłkowy lub winny)
  • 1,5 łyżeczki musztardy (najlepiej sarepska lub delikatesowa)
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 0,5 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego 

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp ziarna słonecznika do naczynia i zalej go wrzątkiem (tak, żeby słonecznik był pod ok. 1 cm wody). Odstaw go na kilka godzin.
  2. Następnie odsącz słonecznik i przesyp go do wysokiego naczynia. Dodaj do niego wszystkie pozostałe składniki oprócz wody. 
  3. Miksuj wszystko, a następnie dolewaj po jednej łyżce gorącej wody i miksuj do momentu aż wszystko się ze sobą połączy.
  4. Przygotowany majonez jest gęsty, jednak można go rozrzedzać za pomocą gorącej wody.

Majonez wegański z mleka sojowego

Potrzebne będą:

  • Pół szklanki mleka sojowego, niesłodzonego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka dobrej musztardy
  • 2 łyżki płatków drożdżowych, opcjonalnie
  • Pół łyżeczki soli kala namak
  • Pół szklanki delikatnego oleju może być z pestek winogron lub ryżowy

Sposób przygotowania:

  1. Mleko i ocet wlej do blendera kielichowego i miksuj przez około 2 minuty.
  2. Dodaj wszystkie pozostałe składniki poza olejem i miksuj przez kolejne 3 minuty do uzyskania stałej masy.
  3. Nie przerywając miksowania dolewaj cienką strużką olej.
  4. Gotowy majonez przełóż do słoiczka i włóż do lodówki aby zgęstniał (około godziny). 

Majonez wegański z aquafaby

Potrzebne będą:

  • Pół szklanki aquafaby
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki octu lub sok z cytryny zamiennie
  • Pół łyżeczki czarnej soli 
  • Mniej niż połowę łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika
  • Łyżeczkę musztardy 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki poza olejem umieść w wysokim naczyniu blendera i miksuj przez około 1-2 minuty na najwyższych obrotach do czasu aż uzyskana masa porządnie się spieni.
  2. Następnie ostrożnie wlewaj olej do naczynia bez ruszania samym blenderem.
  3. Miksuj przez następne 1-2 minuty.
  4. Gotowy zgęstniały majonez przełóż do słoiczka, przechowuj w lodówce nie dłużej niż 14 dni. 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz