Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Nie bez przyczyny mówi się, że wszystko, co smaczne, jest mało zdrowe. Na szczęście czasy utopionych w tłuszczu kotletów albo rozgotowanych warzyw minęły – dzięki nowoczesnym naczyniom Kohersen® można gotować zdrowo, smacznie i bez wysiłku. Jak to zrobić? Smażone potrawy są pyszne, ale niestety mało zdrowe. Powodem jest używanie do tego dużych ilości tłuszczów, najgorsze są potrawy smażone w tzw. głębokim oleju. O wiele zdrowiej jest smażyć na minimalnej ilości oliwy lub oleju rzepakowego albo i bez niego. To możliwe dzięki używaniu odpowiednich patelni. Patelnie Kohersen® mają wyjątkową budowę i cechy, które sprawiają, że można na nich smażyć bez tłuszczu. Jak to możliwe?
Sekret tkwi w specjalnej powłoce BLACK CUBE® opracowanej w Korei. Złożona jest z wypustek ze stali nierdzewnej i wklęsłej powierzchni zapobiegającej przywieraniu. Sześcienny wzór plastra miodu ułatwia równomierne rozprowadzanie tłuszczu, dzięki czemu możemy go używać go w minimalnej ilości. Z kolei dolna powłoka, czyli wnętrze plastrów miodu, umożliwia smażenie bez przywierania, co z kolei pozwala tłuszcz kompletnie wyeliminować. Technika beztłuszczowego smażenia wymaga jednak bardziej zaawansowanych umiejętności kulinarnych.
Dodatkowo, dzięki hybrydowej budowie, warstwom aluminium i stali nierdzewnej, powierzchnia nagrzewa się bardzo szybko, doskonale przewodzi i utrzymuje ciepło w trakcie gotowania. Nie zdarzy się więc tak, że kotlet będzie przysmażony na środku i surowy na brzegach. Stal na dnie pozwala na używanie naczyń Kohersen® zarówno na kuchniach gazowych, jak i indukcyjnych.
Efekt jest taki, że smażenie przebiega szybko, z niewielką ilością tłuszczu, a potrawy są i smaczne, i dietetyczne. Jednocześnie proces gotowania nie wyjaławia ich ze składników odżywczych. Jest więc zdrowo i ekonomicznie, bo do smażenia nie potrzeba dużych ilości energii.
Warto też zauważyć, że naczynia Kohersen® są wytwarzane bez użycia PFOA (kwasów perfluorooktanowych) i PFOS (sulfonian perfluorooktanu). Co to za substancje? Wydzielają się one z powłok PTFE, tradycyjnie używanych do produkcji naczyń z nieprzywierającą powierzchnią. Nawet drobne uszkodzenie takiej powłoki powoduje uwalnianie się PFOA i PFOS Mimo, że są wycofywane z użytku, ciągle można je spotkać w wielu produktach – również w naczyniach.
Smażenie powinno być krótkie. Cały proces polega na tym, że dzięki wysokiej temperaturze mięso lub ryba zyskuje chrupiącą skórkę i zamyka pory. Wewnątrz dochodzi we własnym sosie, bo zamknięta powierzchnia nie dopuszcza do środka tłuszczu. Podczas smażenia pamiętajmy o tym, że tłuszcze zwierzęce są może smaczne, ale bardzo kaloryczne. Potrawa staje więc o wiele bardziej tucząca, a przy okazji uboga w najcenniejsze składniki odżywcze. Smażenie redukuje ilość witamin z grupy B nawet o 70 procent. Podbija też kaloryczność wielu potraw - na przykład ziemniaków. Skrobia w kartoflach pod wpływem wysokiej temperatury wydziela m.in. akryloamid. To rakotwórcza neurotoksyna, niszcząca układ pokarmowy i nerwowy.
Jeśli smażymy, róbmy to na olejach roślinnych. Idealny jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe olej z awokado. Świetny jest też rafinowany olej rzepakowy a także oliwa. Warto też pamiętać o tym, by smażonych potraw nie odsmażać. Smaży się raz, ponowienie tej czynności czyni potrawę po prostu szkodliwą.
To nie wszystko. Każdy właściciel zwykłej patelni z syntetyczną powłoką zapobiegającą przywieraniu wie, że nie można jej skrobać, a smażoną potrawę najlepiej przewracać plastikowymi lub silikonowymi szpatułkami. W przypadku garnków i patelni Kohersen® nie ma takiej potrzeby. Dzięki powłoce DIAMOND, są odporne na zarysowania. Można je myć nawet szorstkimi zmywakami, a podczas gotowania używać metalowych akcesoriów kuchennych. Powłoka wytrzyma nawet 12 tysięcy przetarć. Badania przeprowadzano metalową szpatułką z naciskiem 30 dekagramów. Przy takim traktowaniu zwykła patelnia nadawałaby się do wyrzucenia po kilku miesiącach. Patelnie i garnki Kohersen® to inwestycja na lata.
Nie zdarzy się więc tak, że kotlet będzie przysmażony na środku i surowy na brzegach. Stal na dnie pozwala na używanie naczyń Kohersen® zarówno na kuchniach gazowych, jak i indukcyjnych.
Zastosowanie nowoczesnych technologii powoduje, że gotowanie i smażenie w naczyniach Kohersen® jest szybkie i czyste. Proces nie wymaga więc dużych ilości energii – patelnie rozgrzewają się w błyskawicznym tempie. Na dodatek bardzo łatwo się je myje, nie ma mowy o namaczaniu czy szorowaniu. Wystarczy do tego odrobina wody i detergentu albo któryś z trybów eko w zmywarce.
Reasumując: nowoczesne, technologicznie zaawansowane naczynia Kohersen® pozwalają gotować w sposób sprzyjający zdrowiu i optymalny pod kątem konsumpcji energii na każdym etapie użytkowania.
Dowiedz się więcej na: www.kohersen.pl
Artykuł partnera
Współczesny świat coraz bardziej zwraca uwagę na zdrowy styl życia, zrównoważony rozwój...
Czytaj więcejW dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy tryb życia i odpowiednią...
Czytaj więcejDbanie o zęby to kluczowy element utrzymania zdrowia jamy ustnej. Regularna pielęgnacja jamy...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz