Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Nie bez przyczyny mówi się, że wszystko, co smaczne, jest mało zdrowe. Na szczęście czasy utopionych w tłuszczu kotletów albo rozgotowanych warzyw minęły – dzięki nowoczesnym naczyniom Kohersen® można gotować zdrowo, smacznie i bez wysiłku. Jak to zrobić? Smażone potrawy są pyszne, ale niestety mało zdrowe. Powodem jest używanie do tego dużych ilości tłuszczów, najgorsze są potrawy smażone w tzw. głębokim oleju. O wiele zdrowiej jest smażyć na minimalnej ilości oliwy lub oleju rzepakowego albo i bez niego. To możliwe dzięki używaniu odpowiednich patelni. Patelnie Kohersen® mają wyjątkową budowę i cechy, które sprawiają, że można na nich smażyć bez tłuszczu. Jak to możliwe?
Sekret tkwi w specjalnej powłoce BLACK CUBE® opracowanej w Korei. Złożona jest z wypustek ze stali nierdzewnej i wklęsłej powierzchni zapobiegającej przywieraniu. Sześcienny wzór plastra miodu ułatwia równomierne rozprowadzanie tłuszczu, dzięki czemu możemy go używać go w minimalnej ilości. Z kolei dolna powłoka, czyli wnętrze plastrów miodu, umożliwia smażenie bez przywierania, co z kolei pozwala tłuszcz kompletnie wyeliminować. Technika beztłuszczowego smażenia wymaga jednak bardziej zaawansowanych umiejętności kulinarnych.
Dodatkowo, dzięki hybrydowej budowie, warstwom aluminium i stali nierdzewnej, powierzchnia nagrzewa się bardzo szybko, doskonale przewodzi i utrzymuje ciepło w trakcie gotowania. Nie zdarzy się więc tak, że kotlet będzie przysmażony na środku i surowy na brzegach. Stal na dnie pozwala na używanie naczyń Kohersen® zarówno na kuchniach gazowych, jak i indukcyjnych.
Efekt jest taki, że smażenie przebiega szybko, z niewielką ilością tłuszczu, a potrawy są i smaczne, i dietetyczne. Jednocześnie proces gotowania nie wyjaławia ich ze składników odżywczych. Jest więc zdrowo i ekonomicznie, bo do smażenia nie potrzeba dużych ilości energii.
Warto też zauważyć, że naczynia Kohersen® są wytwarzane bez użycia PFOA (kwasów perfluorooktanowych) i PFOS (sulfonian perfluorooktanu). Co to za substancje? Wydzielają się one z powłok PTFE, tradycyjnie używanych do produkcji naczyń z nieprzywierającą powierzchnią. Nawet drobne uszkodzenie takiej powłoki powoduje uwalnianie się PFOA i PFOS Mimo, że są wycofywane z użytku, ciągle można je spotkać w wielu produktach – również w naczyniach.
Smażenie powinno być krótkie. Cały proces polega na tym, że dzięki wysokiej temperaturze mięso lub ryba zyskuje chrupiącą skórkę i zamyka pory. Wewnątrz dochodzi we własnym sosie, bo zamknięta powierzchnia nie dopuszcza do środka tłuszczu. Podczas smażenia pamiętajmy o tym, że tłuszcze zwierzęce są może smaczne, ale bardzo kaloryczne. Potrawa staje więc o wiele bardziej tucząca, a przy okazji uboga w najcenniejsze składniki odżywcze. Smażenie redukuje ilość witamin z grupy B nawet o 70 procent. Podbija też kaloryczność wielu potraw - na przykład ziemniaków. Skrobia w kartoflach pod wpływem wysokiej temperatury wydziela m.in. akryloamid. To rakotwórcza neurotoksyna, niszcząca układ pokarmowy i nerwowy.
Jeśli smażymy, róbmy to na olejach roślinnych. Idealny jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe olej z awokado. Świetny jest też rafinowany olej rzepakowy a także oliwa. Warto też pamiętać o tym, by smażonych potraw nie odsmażać. Smaży się raz, ponowienie tej czynności czyni potrawę po prostu szkodliwą.
To nie wszystko. Każdy właściciel zwykłej patelni z syntetyczną powłoką zapobiegającą przywieraniu wie, że nie można jej skrobać, a smażoną potrawę najlepiej przewracać plastikowymi lub silikonowymi szpatułkami. W przypadku garnków i patelni Kohersen® nie ma takiej potrzeby. Dzięki powłoce DIAMOND, są odporne na zarysowania. Można je myć nawet szorstkimi zmywakami, a podczas gotowania używać metalowych akcesoriów kuchennych. Powłoka wytrzyma nawet 12 tysięcy przetarć. Badania przeprowadzano metalową szpatułką z naciskiem 30 dekagramów. Przy takim traktowaniu zwykła patelnia nadawałaby się do wyrzucenia po kilku miesiącach. Patelnie i garnki Kohersen® to inwestycja na lata.
Nie zdarzy się więc tak, że kotlet będzie przysmażony na środku i surowy na brzegach. Stal na dnie pozwala na używanie naczyń Kohersen® zarówno na kuchniach gazowych, jak i indukcyjnych.
Zastosowanie nowoczesnych technologii powoduje, że gotowanie i smażenie w naczyniach Kohersen® jest szybkie i czyste. Proces nie wymaga więc dużych ilości energii – patelnie rozgrzewają się w błyskawicznym tempie. Na dodatek bardzo łatwo się je myje, nie ma mowy o namaczaniu czy szorowaniu. Wystarczy do tego odrobina wody i detergentu albo któryś z trybów eko w zmywarce.
Reasumując: nowoczesne, technologicznie zaawansowane naczynia Kohersen® pozwalają gotować w sposób sprzyjający zdrowiu i optymalny pod kątem konsumpcji energii na każdym etapie użytkowania.
Dowiedz się więcej na: www.kohersen.pl
Artykuł partnera
Dbanie o zęby to kluczowy element utrzymania zdrowia jamy ustnej. Regularna pielęgnacja jamy...
Czytaj więcejW dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co ląduje na ich talerzach...
Czytaj więcejW sercu każdej kuchni leżą narzędzia, które sprawiają, że magia gotowania...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz