loader
Dodatki

Jaki ser podać do wina?

Na pozór całkiem inne i niepasujące do siebie, w rzeczywistości stanowią parę idealną. Wino i ser, bo o nich mowa, to połączenie wybierane bardzo często przez wielu smakoszy na świecie, a deska serów to jedna z najpopularniejszych przystawek podawanych do wina w eleganckich restauracjach. Jaki ser podać do wina?

  1. Nauka smaków
  2. Jaki ser podać do wina?
  3. Na co zwrócić uwagę wybierając ser do wina?

Ser i wino wzajemnie podkreślają swój smak, a w połączeniu tworzą prawdziwą symfonię, która pieści kubki smakowe. W kulinarnym świecie funkcjonuje kilka zasad łączenia serów i win, jednak mimo to, smakosze często tworzą własne, unikalne połączenia.

Nauka smaków

Aby docenić walory smakowe połączenia sera z winem, trzeba nauczyć się rozpoznawać właściwe kombinacje. Nie każdy ser pasuje do każdego wina i odwrotnie - kluczem do sukcesu jest próbowanie różnych połączeń i nabywanie doświadczenia w rozróżnianiu tych pasujących do siebie i tych zupełnie niewłaściwych. Początkowo warto więc stworzyć prostą, ale jednocześnie różnorodną deskę serów, i dobrać do niej cztery rodzaje wina. Do pierwszych eksperymentów odpowiedni będzie zestaw złożony z wina białego, czerwonego, słodkiego i musującego. Natomiast deska serów powinna składać się z sera koziego, odmiany z przerostem pleśni niebieskiej, żółtego długodojrzewającego i twardego, a także sera z porostem białej pleśni. W skład zestawu dla początkujących mogą więc wejść brie, gorgonzola, cheddar, parmezan z https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/produkty/miesne-ryby-sery/sery.html i jedna z odmian sera koziego. Tak przygotowane sery i wina należy łączyć ze sobą, próbując wyłapać specyficzne kombinacje i testując, które z nich smakują najlepiej.

Jaki ser podać do wina?

Jedną z podstawowych zasad dobierania serów do wina jest ich parowanie ze względu na intensywność smaku. Do serów intensywnych w smaku pasuje równie wyraziste wino. Ważne jednak aby smaki te przenikały się i nie zabijały wzajemnie. Przyjęło się więc, że:

do wytrawnego wina białego, np. sauvignon blanc, podaje się sery kozie, jednak równie dobrze będą do niego pasowały sery z porostem białej pleśni, np. brie (można je podawać również do win różowych),

wina musujące idealnie komponują się z serami tłustymi, np. Saint-Andre - wina musujące uznawane są za lekkie trunki, które znakomicie równoważą ciężki charakter tłustych serów,

do win słodkich, zarówno czerwonych porto, jak i białych sauternes, pasują sery z przerostem niebieskiej pleśni - często do tych win podawana jest gorgonzola.

Największą ilość serów można dopasować do wina czerwonego. Pasują do niego zarówno twarde sery żółte, jak i sery wyrazistsze w smaku, np. cheddar czy oryginalny, wędzony oscypek z https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/oscypek-z-certyfikatem.html. Dwa ostatnie sery perfekcyjnie komponują się ze starzonym w beczce, nieco ciężkim winem cabernet sauvignon.

Dobierając ser do wina warto też kierować się regionalnymi smakami i tradycjami. Wytwarzane w tym samym regionie sery i wina dobrze do siebie pasują, a więc ich połączenie nie przysparza zbyt wielu trudności. Smakosze doskonale będą się czuć we Francji, gdzie istnieje kilkaset odmian wina i serów. Tak szeroki wybór pozostawia wiele możliwości łączenia smaków i znajdowania nowych, intrygujących połączeń.

Na co zwrócić uwagę wybierając ser do wina?
Wino i sery to produkty, które zmieniają swój smak pod wpływem temperatury. Wina białe, musujące i różowe podaje się mocno schłodzone, natomiast czerwone jedynie lekko schłodzone, np. przez kilkadziesiąt minut w lodówce. Sery najlepiej wyjąć z lodówki na około godzinę przed podaniem.

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Zostaw komentarz