Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Często słyszymy pytania: co to jest tofu? Jak to się je? Jaki ma smak? Gdzie kupić tofu? Dlatego dziś o tym artykuł.
Warto zacząć od tego, że tofu jest rodzajem twarogu otrzymywanego z mleka sojowego. Tofu to źródło białka, fosforu i wapnia. W skład także wchodzą fitohormony, ograniczające występowanie i rozwój komórek nowotworowych.
Tofu, nazywane inaczej dofu lub doufu to sprasowany twaróg pozyskiwany z mleka sojowego. Mleko z soi poddawane jest procesowi koagulacji przy użyciu soku z cytryny, soli, siarczku magnezu lub chlorku wapnia/ magnezu. W procesie uzyskuje się serwatkę i pływającą w niej masę, którą się odsącza przez naciskanie, formując w ten sposób bezsmakowe bloki znanego nam z półek sklepowych tofu.
Właściwości zdrowotne tofu są znane i cenione od wieków w Krajach Dalekiego Wschodu, szczególnie w Japonii i Chinach skąd pochodzi słynny twarożek sojowy.
To chyba jedno z najczęstszych pytań dotyczących tego produktu. Istnieją miliony przepisów aby nadać pożądany smak temu twarożkowi. Dziś pokażemy prosty i bardzo smaczny przepis na danie z tofu.
PORADA: Cały sekret w obróbce tofu tkwi w tym, żeby uprzednio dobrze je odsączyć z nadmiaru wody. W tym celu przydatny będzie ręcznik papierowy do żywności, w który należy obwinąć produkt, kładąc go na talerzyku, nacisnąć z góry np. deską do krojenia obciążoną dodatkowym ciężarem np. miska wypełniona owocami.
Co będzie potrzebne? - Składniki
400g toru – polecam wędzone
łyżka oleju kokosowego do smażenia
Składniki na sos:
2 łyżki ketchupu
2 łyżki syropu klonowego - zamiennie brązowy cukier
2 łyżki sosu Sriracha
1/3 łyżeczki: kuminu, suszonej kolendry, wędzonej papryki
sól i pieprz wg uznania
Przygotowanie:
Tofu wyjmij i odciśnij zgodnie z podaną w tekście wskazówką – jeżeli masz lepszy sposób na odsączenie tofu czekam na Twoją wiadomość na naszą pocztę :)
Odsączony bloczek pokrój w 2 cm plastry i smaż na łyżce oleju kokosowego aż się zarumieni. Czynność powtarzamy z drugiej strony każdego plastra. Wymieszaj wszystkie składniki na sos i przelej go na każdy kawałek tofu równomiernie. Przewracaj kawałki tofu tak by je obtoczyć zawiesinie. Smaż na najmniejszej mocy kuchenki by całość nie przywarła do patelni. Gdy sos się zredukuje a na tofu powstanie przypieczona skórka całość jest gotowa do spożycia! :) Dla dekoracji możesz posypać całość szczypiorkiem i skrojoną ostrą papryczką.
Budowanie masy mięśniowej jest długotrwałym procesem. Organizm tworzy nowe mięśnie...
Czytaj więcejTofu to jeden z najczęściej stosowanych składników w diecie wegetarian oraz wegan. Czym...
Czytaj więcejMaleńkie, żółte ziarenka z charakterystyczną kropką to właśnie kasza jaglana. Wraca do...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz