loader
Zamienniki | Składniki Wege

Aquafaba

Aquafaba to prawdziwe odkrycie w kuchni wegańskiej. Płyn ten pozyskuje się z puszki po ciecierzycy lub innej roślinie strączkowej. Do nie dawna aquafaba spożywana była wyłącznie przez alergików oraz wegan. Obecnie aquafaba stanowi składnik bezjajecznych bez, puszystych kremów czy innych wyrobów cukierniczych. Jakie właściwości posiada aquafaba?

Aquafaba - co to?

Aquafaba to płyn, który pozostaje po ugotowaniu takich warzyw jak: ciecierzyca czy fasola. Płyn ten może być w garnku, puszce czy słoiku. Aquafabę odkrył francuski kucharz Joël Roessel, który eksperymentował z płynem z konserw. Obrał sobie za cel znalezienie alternatywy dla jajek. W wyniku tych doświadczeń odkrył aquafabę. 

Aquafaba - jak zrobić? Przepis

Zmiksowana aguafaba do złudzenia przypomina ubite białka jajek. Ma ona postać sztywnej i gęstej piany. Tak samo jak białka, spulchnia i skleja, łączy oraz zmienia się w emulsję. Jest to spowodowane jej składem, który w głównej mierze opiera się na białku oraz skrobi. Warto wiedzieć, że aquafaba wolna jest od glutenu. Jest to zatem idealne rozwiązanie dla wegetarian oraz wegan, a także osób cierpiących na alergie pokarmowe.

Aquafabę można także przygotować samodzielnie w domu, a potrzebne będą 3 szklanki ciecierzycy suchej oraz 3-4 szklanki wody. Cieciorkę należy umieścić w dużej misce oraz zalać wodą. Całość pozostawić na noc, tak aby ziarna dobrze się namoczyły. Rano należy odcedzić ciecierzycę i przesypać ją do garnka, a potem znów zalać świeżą wodą ok. 3-4 szklanki. Na sam koniec należy gotować ją nie krócej jak przez 1,5 h pod przykryciem. 

aqufaba

Aquafaba - ile to jajek? 

Aquafaba znalazła niezwykle szerokie zastosowanie w cukiernictwie, gdzie stanowi idealny zamiennik dla jajek. Jedna łyżeczka aquafaby to jedno żółtko, dwie łyżki to jedno białko, zaś trzy łyżki płynu liczone są jako całe jajko. 

Aquafaba - ciasto, deser, beza 

Istnieje wiele przepisów, w których wykorzystuje się aquafabę. Dzięki niej można wykonać np.: wegański majonez, makaroniki wegańskie, suflety czekoladowe, nawet mus czekoladowy czy pyszną wegańską bezę. Co ciekawe, aquafaba dodawana jest także do napojów kawowych czy drinków. Płyn z ciecierzycy może być podawany jako składnik wielu koktajli owocowych czy nawet ciastek. 

Aquafaba - majonez 

Weganie nie jadają tradycyjnego majonezu, dlatego zmuszeni zostali do poszukiwania składników zamiennych do jego przygotowania. Jak się okazuje, z płynu z cieciorki można zrobić także wegański majonez. Do jego przygotowania potrzebne będą: pól szklanki aquafaby, 1 łyżka płatków drożdżowych, 2 łyżeczki octu oraz soku z cytryny, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki czarnej soli lub zwykłej oraz odrobina syropu z agawy, do tego 2 szklanki oleju roślinnego.     

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki poza samym olejem umieść w wysokim naczyniu, a następnie miksuj przez 1-2 minuty na najwyższych obrotach, aż masa się spieni.
  2. Potem, pomału wlej olej (w połowie wlewania zacznij mocno ruszać blenderem góra i dół, następnie wlej resztę).
  3. Gotowy majonez przelej do słoika, termin jego ważności upłynie po 14 dniach.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz