loader

Wegańska beza

Beza to jeden z najsłodszych wyrobów cukierniczych, który składa się z masy białek jaj kurzych oraz cukru pudru lub cukru kryształowego. Beza najczęściej przekładana jest kremami oraz ozdabiana sezonowymi owocami, które...

Czytaj więcej

Wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie ciasto marchewkowe jest przede wszystkim pomysłem na zdrowy i słodki deser, bez dodatku jaj, mleka oraz masła. Na pierwszy rzut oka ciasto wegańskie nie różni się niczym nadzwyczajnym od zwykłego ciasta. Poważna różnica...

Czytaj więcej

Przepisy na pyszne lody wegańskie

Lody wegańskie różnią się od tradycyjnych lodów tym, że nie powstały na bazie śmietany oraz mleka krowiego. Lody wegańskie nie zawierają również innych składników pochodzenia zwierzęcego. Do ich produkcji wykorzystuje się kokos...

Czytaj więcej

Pora na truskawki! Przedstawiamy najlepsze przepisy na torty truskawkowe!

​ Truskawka to mający miliony fanów na świecie owoc. W Polsce pojawia się na początku czerwca, a jej pysznym smakiem można delektować się do późnego sierpnia. Kobiałki wypełnione po brzegi czerwonymi owocami kuszą na każdym kroku...

Czytaj więcej

Wegańskie łakocie

Wegańskie, czyli jakie? Na początek małe przypomnienie z terminologii – weganizm to jedna z gałęzi radykalnego wegetarianizmu, której istotą jest wykluczenie z jadłospisu mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym jaj i...

Czytaj więcej

Szarlotka pomarańczowa - ciasto wegańskie, bezglutenowe i bez cukru

Uwielbiasz ciasta ze sporą ilością jabłek? W takim razie wegańska, bezglutenowa szarlotka pomarańczowa bez dodatku cukru jest idealną propozycją dla Ciebie! Sprawdź, jak dodatek pomarańczy znakomicie uzupełnia smak kwaskowatych...

Czytaj więcej

Mamba, czyli najlepsze masło orzechowe

Mamba to nazwa popularnego masła orzechowego pochodzącego z Haiti. Jest to prawdopodobnie najlepsze masło orzechowe na świecie.  Nie do końca wiadomo jednak, w jaki sposób powstało to masło. Jedni uważają, że przepis...

Czytaj więcej