Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Słodkie śniadania pomogą Ci rozpocząć dzień z zastrzykiem energii. Mogą również ograniczyć pozorny głód i ochotę na niezdrowe przekąski w ciągu dnia. My proponujemy kilka sprawdzonych, roślinnych przepisów. Poniżej przedstawiamy pyszne propozycje na słodkie, wegańskie śniadania, oraz praktyczne wskazówki. Wypróbuj kilka z nich już dziś! Pamiętaj tylko, aby nie przesadzić z ilością cukru
Smak tego roślinnego śniadania jest zarazem pyszny jak i pożywny. W przeciwieństwie do innych słodkich przepisów śniadaniowych, ten jest łatwy do przygotowania na noc jak i na rano. Wykonanie zdrowej owsianki wegańskiej zajmie Ci dosłownie kilka minut. Może być podawana na ciepło lub na zimno. Serwowana z ulubionymi owocami z pewnością zaspokoi Twój apetyt na słodkie. Możesz także eksperymentować z różnymi smakami dodatków, aby stworzyć dokładnie taki przysmak, jak lubisz. Doskonałym uzupełnieniem do owsianki jest domowa frużelina. Ten przepis to idealne słodkie śniadanie na pracowity poranek.
Na wegańską owsiankę przygotuj:
Płatki owsiane zalej wodą lub mlekiem roślinnym. Chwilkę gotuj, stopniowo dodają cukier, aż danie osiągnie pożądaną konsystencję. Dodaj ulubione owoce i dodatki i ciesz się słodkim wegańskim śniadaniem.
Każdy lubi naleśniki. Ale na pewno nie wszyscy próbowali wersję z pomarańczą i czekoladą. To danie jest bardzo proste do wykonania i posmakuje każdemu łasuchowi. Dużym atutem jest możliwość podawania zarówno na zimno jak i na ciepło. Dzięki temu możemy przygotować naleśniki wegańskie na śniadanie dzień wcześniej i zaoszczędzić rano czas.
Do przygotowania wegańskich naleśników będziesz potrzebować:
Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę proszku do pieczenia i odrobinę soli. Następnie dolewamy pół szklanki wody gazowanej i tyle samo mleka roślinnego. Dokładnie mieszamy wszystko blenderem lub trzepaczką. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, należy dosypać trochę mąki, a jeśli masa na naleśniki wyszła zbyt gęsta - dodajemy mleko. Następnie wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię (można dodać olej) i smażymy naleśniki z obu stron.
Na naleśnikach układamy plastry pomarańczy i startą gorzką czekoladę. Zwijamy w rulon i jemy!
Pancakes stanowią idealne słodkie wegańskie śniadanie polecane zwłaszcza dla dzieci. Te puszyste naleśniki możemy uzupełnić masą owoców i podawać o każdej porze dnia. Pancakes z jabłkami są również pyszną alternatywą dla tradycyjnej szarlotki.
Aby wykonać wegańskie pancakes z jabłkami potrzebujesz:
Banany rozgniatamy widelcem lub blenderem. Wszystkie składniki z listy mieszamy w misce na gładką masę. Smażymy placki po obu stronach na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Następnie obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Wkładamy do małego rondelka, zasypujemy cukrem i cynamomen. Podgrzewamy aż masa się zarumieni i nabierze złoto-brązowy kolor. Tak przygotowanymi jabłkami polewamy nasze wegańskie pancakes i gotowe!
Wybierając słodkie roślinne śniadanie, ważne jest, aby wziąć pod uwagę, czego potrzebuje twój organizm. Nawet jeśli jesteś łasuchem. Chwila dla siebie o poranku ze smacznym śniadaniem pozostawi Cię zadowolonym i gotowym na wyzwania reszty dnia. Ważne aby w miarę możliwości dostarczać organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Roślinna owsianka z owocami może być bardzo dobrą opcją ze względu na swoje walory. Naleśniki naładowane cukrem i czekoladą są raczej daniem, które powinniśmy spożywać tylko raz na jakiś czas. Warto jednak słuchać swoich potrzeb i eksperymentować z różnymi potrawami.
Lubimy zaczynać dzień z miską płatków kukurydzianych zalanych jogurtem czy mlekiem...
Czytaj więcejWegańska kuchnia może być zaskakująca, a do tego obfitować w pełnowartościowe, kolorowe...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz