loader
Na słodko

Mamba, czyli najlepsze masło orzechowe

Mamba to nazwa popularnego masła orzechowego pochodzącego z Haiti. Jest to prawdopodobnie najlepsze masło orzechowe na świecie. 

Nie do końca wiadomo jednak, w jaki sposób powstało to masło. Jedni uważają, że przepis przywędrował aż z Afryki, inni natomiast sądzą, że powstało ono na wyspie słynącej z uprawy fistaszków. Można powiedzieć, że w porównaniu z mambą, inne masła orzechowe wypadają bardzo słabo i są bez smaku. 

Pora przejść do rzeczy. Mamba to połączenie masła orzechowego z nutą papryczki chilli, cukru trzcinowego i soli. Zaraz po jego spróbowaniu, można odczuć lepkość orzechów, po której następuje słodycz, a na końcu słoność wymieszana z ostrością. W skrócie czuć słodko-słony smak. Po jednym kęsie ma się od razu ochotę na kolejny i tak bez końca. Nic więc dziwnego, że w porównaniu z mambą inne masła są byle jakie i bez smaku. 

Do wytworzenia mamby stosuje się ostrą papryczkę zwaną scotch bonnet. W gotowaniu najważniejsze nie jest to, aby uganiać się za składnikami, dlatego opracowano nieco proszą wersję przepisu na to cudowne masło. Wystarczy trochę papryczki wędzonek oraz garść fistaszków. Przyda się również pieprz cayenne. Kiedy wszystkie składniki są już przygotowane, a blender podłączony do prądu, można przystąpić do tworzenia niepowtarzalnego smaku masła orzechowego, które sprawdzi się do wielu potraw oraz jako przekąska. Czas przygotowywania to 15 minut. 

Składniki:

  • 1 łyżeczka orzechów ziemnych (najlepsze są te niesolone i nieprażone),
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka papryczki wędzonej,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne.

Orzeszki ziemne

Sposób przygotowania:

Należy rozgrzać mocno suchą patelnię, na której następnie należy wyłożyć orzechy i prażyć je około 2 minuty. Należy odczekać, aż będzie zarumieniony. Zrobią się tłuste i będą pachnieć w sposób intensywny, następnie orzechy przesypać do blendera, dodać sól i blendować 2 minuty. W tym samym czasie należy na osobnej patelni usmażyć olej wraz z dodatkiem przypraw około 60 sekund. Dodać do słoiczka blendera i wymieszać wszystko. Całość przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do pół roku. Takie masło można z powodzeniem dodawać do zup, sosów, gulaszy oraz do hummusu. Idealnie spisze się jako przekąska.

Porady

Do przygotowania tego masła można użyć nawet wątpliwej jakości blender, pod warunkiem, że blender ten ma nóż w kształcie litery ,,S''. Jeżeli w kuchni nie ma blendera, wówczas można podjąć się samodzielnego wymieszania masła orzechowego wraz z solą i przyprawami. Nie będzie jednak ono tak zdrowe, jak podane masło w przepisie powyżej. Do przygotowania masła warto jednak używać oleju kokosowego lub oliwy extra virgin. Smak przypraw i masła orzechowego to prawdziwa petarda dla podniebienia, która zaspokoi nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przed przygotowaniem masła warto spróbować smak orzechów zakupionych wcześniej. Dzięki temu uniknie się wpadki spowodowanej dodaniem kiepskiej jakości orzechów o słabym smaku i aromacie. Warto tego unikać. 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz