Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Wegańskie ciasto marchewkowe jest przede wszystkim pomysłem na zdrowy i słodki deser, bez dodatku jaj, mleka oraz masła. Na pierwszy rzut oka ciasto wegańskie nie różni się niczym nadzwyczajnym od zwykłego ciasta. Poważna różnica tkwi jednak w składnikach, a raczej ich zamiennikach.
Wegańskie ciasto marchewkowe może stać się pysznym deserem, obfitującym w same pozytywne składniki. Zawarta w marchewkach witamina A doskonale wpływa na włosy, skórę oraz paznokcie. Do tego wszystkiego jest niskokaloryczna, dlatego bardzo często polecana jest dla diabetyków. Ciasto marchewkowe zrobione przy użyciu składników pochodzenia roślinnego może być równie smaczne, jak to wykonane przy użyciu jaj, mleka krowiego oraz masła.
Jak wykonać wegańskie ciasto marchewkowe? Do jego przygotowania potrzebne będą: marchewki, siemię lniane, szklanka ciepłej wody, mąka, cynamon, gałka muszkatołowa, sól, soda, cukier, olej, orzechy, mleko migdałowe, syrop z agawy, sok z cytryny, nasiona chia.
Bezglutenowe ciasto marchewkowe wegańskie, jest bardziej wymagające do przygotowania, ponieważ z przepisu trzeba pozbyć się składników, które posiadają w sobie gluten. Konieczne będzie użycie mąki bezglutenowej oraz proszku do pieczenia bez dodatku glutenu. Z powodzeniem można wykorzystać do tego mąkę gryczaną, którą z resztą można wykonać samemu, przy pomocy blendera. Wystarczy zmiksować 2 szklanki surowej kaszy gryczanej.
Jak przygotować takie ciasto:
Ciasto marchewkowe wegańskie bez cukru to propozycja dla tych, którzy odstawili na bok wszelkie słodycze w tym cukier. Ciasto bez dodatku cukru wcale nie musi być niesłodkie. Przeciwnie, można użyć zamienników, które świetnie uwydatnią smak ciasta. Nie bez powodu cukier zwany jest „białą śmiercią”. Jak się okazuje, cukier nie ma żadnych substancji odżywczych, które mogłyby być potrzebne organizmowi. Cukier zabija witaminy i jest idealną pożywką dla różnego rodzaju bakterii. Niestety, ale dodawany jest m.in: do pieczywa, ketchupu, sera, jogurtu, płatów śniadaniowych oraz innych produktów spożywczych.
Wegańskie ciasto marchewkowe robione na bazie mąki gryczanej to propozycja dla tych osób, które chcą zrezygnować z glutenu. Mąka gryczana posiada wiele korzystnych właściwości. To źródło białka, które niezbędne jest dla wegan, którzy odstawili produkty mleczne pochodzenia zwierzęcego. Mąka gryczana poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu, posiada niski indeks glikemiczny, a do tego usprawnia funkcjonowanie układu krążenia.
Spodobał Ci się ten przepis? Dowiedz się jak zrobić pyszne, domowe wegańskie lody!
Wyjątkowy smak oraz cenne właściwości żurawiny sprawiają, że znajduje ona zastosowanie w...
Czytaj więcejZagraniczne słodycze w atrakcyjnych cenach są łatwo dostępne na rynku. Wśród nich...
Czytaj więcejDieta wegańska wyklucza spożywanie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Słodkie...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz