loader
Na słodko

Przepisy na pyszne lody wegańskie

Lody wegańskie różnią się od tradycyjnych lodów tym, że nie powstały na bazie śmietany oraz mleka krowiego. Lody wegańskie nie zawierają również innych składników pochodzenia zwierzęcego. Do ich produkcji wykorzystuje się kokos, soję oraz ryż, zamiast mleka krowiego - mleczko kokosowe.     

Lody wegańskie 

Produkty bazowe lodów wegańskim, nie są pochodzenia zwierzęcego. Różnią się także konsystencją, dlatego wykorzystuje się do nich składniki odpowiednio skomponowane, aby była ona delikatna i kremowa. Aby urozmaicić smak lodów dodaje się do nich różne składniki, np.: orzechy, migdały, miętę, bazylię, owoce, czekoladę, prawdziwą wanilie oraz żywe kultury bakterii jogurtów. 

Lody wegańskie - przepis 

Tradycyjne lody wegańskie jakie można dostać w cukierni, dosyć trudno jest samemu zrobić w domu. Najbardziej pewną i bezpieczną opcją są lody wegańskie zrobione na bazie bananów, które należy skropić sokiem z cytryny i zamrozić. Po wyciągnięciu należy ze zmiksować, przez co utworzy się aksamitna konsystencja, która będzie przypominać lody kupne. Oczywiście do bananowej masy można dodać inne składniki, np.: maliny, listki mięty czy może warzywa. 

wegańskie lody przepisy

Klasyczne lody wegańskie wykonuje się z mleka kokosowego, które musi być odpowiednio tłuste oraz gęste. Jest to naturalny zamiennik śmietanki z mleka krowiego. Do takich lodów potrzebna będzie specjalna maszynka do robienia lodów, która umożliwi otrzymanie prawdziwej kremowej konsystencji. Wykonanie takich lodów wymaga sporego nakładu pracy i czasu. 

Do ich przygotowania potrzebne będą:

  • Kiść bananów
  • Sok z cytryny
  • Mleczko kokosowe
  • Mięta lub maliny 

​Wegańskie lody czekoladowe 

Przygotowanie lodów czekoladowych wegańskich w domu nie jest takie proste. Lody musza być intensywnie czekoladowe i mieć odpowiednią konsystencję. Do ich wyrobu potrzebne jest mleko kokosowe niezwykle gęste i tłuste, w przeciwnym razie lody będą przypominały raczej sorbet. Kluczowe będą także przyprawy, które wzmocnią smak, najważniejsze z nich to: chili, wanilia, szczypta soli. Świetnym dodatkiem, który ulepszy konsystencję lodów czekoladowych jest batat, który doda lepkości oraz zwartości. Dzięki niemu lody czekoladowe będą przypominały budyń. 

Do ich przygotowania potrzebne są:

  • 200 g batata, upieczonego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej, przynajmniej 70%
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/3 łyżeczki soli

Wegańskie lody kokosowe 

Lody wegańskie kokosowe  przygotowuje się na bazie kilku podstawowych składników, bez użycia jajek oraz mleka pochodzenia krowiego. Do lodów kokosowych wspaniale pasują owoce leśne, które dodadzą nieco kwaskowatego smaku. Aby urozmaicić lody kokosowe można dodać nieco syropu daktylowego. 

Do ich przygotowania potrzebne będą:

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu lub wegańskiego płynnego słodzidła 
  • 1 laska wanilii

Komentarze (0)

Zostaw komentarz