Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Białka wegańskie to sproszkowane białko, powstałe na bazie roślin. Produkt przeznaczony jest stosowania w przypadku koktajli białkowych. Wegańskie białka pełne są doskonałych składników odżywczych oraz niezbędnych aminokwasów. Zazwyczaj występują w kilku wariantach smakowych. Produkty te są świetnym źródłem białek, BCAA, witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych oraz błonnika.
Odżywki roślinne białkowe to zamiennik białka serwatkowego, który stworzony został z myślą o osobach, które nie spożywają mięsa ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Białko roślinne może być także stosowane przez alergików.
Białka są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, pełnią szereg ważnych funkcji takich jak: transportowanie hemoglobiny, usprawniania układu immunologicznego, tworzą tkanki, regulują przebieg procesów genetycznych, a przy tym wytwarzają i przekazują impulsy nerwowe. Białka te przeznaczone są nie tylko dla sportowców oraz osób aktywnych fizycznie, lecz w szczególności dla wegan.
Niemal każdy sportowiec uważa, że białko stanowi klucz do wymarzonej sylwetki. Prawdą jest, że to naturalny budulec, który tworzy tkankę mięśniową, ścięgna, narządy wewnętrzne, włosy skórę oraz paznokcie. Białko jest niewątpliwie konieczne do budowania nowych tkanek i regeneracji tych istniejących. Niestety, ale część atletów spożywa ilości białka przekraczające normę spożycia, niekiedy dwukrotnie. Ile tak naprawdę białka potrzebuje sportowiec? Zapotrzebowanie na białko wśród osób aktywnych fizycznie jest większe, jednak wszystko zależy od cyklu treningowego. Szacuje się, że sportowcy powinni spożywać od 1,2 do 1,8 g białka/kg masy ciała, co stanowi około 15% dziennej racji pokarmowej.
Wegańskie białko w proszku to na ten moment najbardziej zaawansowana formuła dostępna na rynku. Wegańskie białko w proszku dostarcza odpowiednią ilość białka, które jest jednym z 5 najlepszych źródeł pochodzenia roślinnego na porcje, co jest idealnym wyborem dla osób, które chcą zwiększyć spożycie białka. Białko w proszku zazwyczaj występuje w kilku smakach: waniliowym, czekoladowym oraz truskawkowym. Jakie są zalety wegańskiego białka w proszku?
Białko wegańskie z grochu
Na rynku znajdują się wegańskie białka z grochu oraz białka konopne. Najczęściej występują one w formie mieszanek, rzadziej jako główny składnik. W ich przypadku wyróżnia się unikalny w odniesieniu do pozostałych białek roślinnych profil aminokwasowy. Dlaczego? Są one bogate w rozgałęzione aminokwasy BCAA czyli izoleucynę, leucynę oraz walinę. Taka odżywka to zdecydowanie lepsza alternatywa dla popularnych białek serwatkowych.
Kotlety warzywne to prostota wykonania oraz wielka możliwość doboru właściwie...
Czytaj więcejSzaszłyki wegetariańskie to danie przeznaczone dla tych osób, które całkowicie...
Czytaj więcejW sercu każdej kuchni leżą narzędzia, które sprawiają, że magia gotowania...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz