Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Fuczki to danie wychodzące z tradycji łemkowskiej, które przygotowywane jest tak samo jak placki ziemniaczane. Jej głównym składnikiem jest naturalnie kiszona kapusta. Fuczki można wykonać zarówno z gotowanej jak i surowej kapusty. To niezwykle prosta potrawa o bardzo specyficznym, a zarazem intensywnym smaku, która z pewnością posmakuje każdemu. Jak wykonać fuczki?
Fuczki - co to?
Bieszczadzkie danie zwane fuczkami przygotowuje się na bazie kiszonej kapusty, która jest najważniejszym składnikiem i to od jej jakości będzie uzależniony smak placków. Zdaniem wielu ekspertów surowa kapusta lepiej się nadaje do tego przepisu. Jednak tuż przed zmieszaniem jej z pozostałymi składnikami, należy ją mocno odcedzić, a dopiero później posiekać na drobniejsze kawałki.
Fuczki bieszczadzkie
Do wykonania bieszczadzkich placków należy przygotować nie tylko kiszoną kapustę, lecz także: mąkę, jajka, mleko. Ciasto warto wymieszać z niewielką ilością przypraw, które podbiją smak placków. Mleko można oczywiście zastąpić wodą. Jest to z pewnością wygodne rozwiązanie dla osób uczulonych na laktozę. Co ciekawe kiszona kapusta jest nisko kaloryczna, z tego względu polecana jest szczególnie osobom, które dbają o zdrowie odżywianie. Kiszona kapusta bogata jest w witaminę C oraz związki mineralne. Ze względu na obecność kwasu mlekowego, który powstaje w efekcie fermentacji, jest ona bardzo zdrowym produktem. Kiszona kapusta polecana jest w profilaktyce chorób układu pokarmowego oraz dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit.
Fuczki bieszczadzkie – przepis
Do przygotowania tradycyjnych placków na bazie kiszonej kapusty potrzebne będą takie składniki jak:
Sposób przygotowania:
Fuczki - z czym podawać?
Łatwość przygotowania placków na bazie kiszonej kapusty sprawia, że jest ona łączona z wieloma potrawami. Fuczki najlepiej smakują z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym wraz z koperkiem czy startą na świeżo marchewką. Ze względu na obecność samej kapusty mogą stanowić przekąskę lub przystawkę do dania mięsnego lub ryby. Jest to świetne połączenie, które daje naprawdę sycące danie. Fuczki nierzadko łączone są także z surówkami. Placki z kiszonej kapusty mogą posłużyć jako jedna z wielu przekąsek na rodzinnym stole. Fuczki to alternatywa dla placków ziemniaczanych, które są mniej wyraźne w smaku i bardziej kaloryczne.
Letnie upały to czas, kiedy ciepło słońca wpływa na nasze apetyty i skłania do...
Czytaj więcejJeśli szukasz pysznych wegetariańskich potraw do zrobienia w domu, mamy dla Ciebie kilka...
Czytaj więcejBiała, czerwona, sucha, w puszce… Fasolę zawsze warto mieć w domu, ponieważ można z...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz